Lista completă a celor 19 noi ambasadori numiţi de Klaus Iohannis. Cine sunt diplomaţii cu probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis, în urma unor consultări cu premierul Dacian Cioloş şi cu MAE, a aprobat 19 propuneri de ambasadori, printre care şi cea a fostului şef al Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, care va ajunge la Londra. Toţi cei 19 diplomaţi urmează să fie audiaţi de comisiile de politică externă ale Parlamentului.

Sorin-Dan Mihalache - Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.

Brânduşa Ioana Predescu - Regatul Ţărilor de Jos (Olanda);

Brânduşa Ioana Predescu a fost purtător de cuvânt al MAE din 2013 până în 2015, când ministrul Bogdan Aurescu a demis-o pe aceasta în urma scandalului privind broşura dedicată aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice româno-germane, pe a cărei copertă figura, eronat, conturul Franţei în loc de cel al Germaniei.

Pe 9 martie 2015, şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a primit cadou de la ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, o broşură tipărită greşit. Aceasta nu fusese verificată înainte de a fi înmânată diplomatului german, iar MAE a luat decizia de a o elibera din funcţie pe purtătorul de cuvânt, Brânduşa Ioana Predescu.

Brânduşa Ioana Predescu

Constantin Mihail Grigorie - Republica Croaţia;

În mai 2015, Grigorie a fost propus de Klaus Iohannis ambasador în Cehia. La scurt timp, în presă au apărut imagini cu acesta într-un spot de teleshopping pentru un aparat medical de detoxifiere, fiind creditat drept "Ambasador al României".

După apariţia acestor imagini, MAE l-a retras pe Constantin Mihail Grigorie de pe lista de propuneri, fiind declanşată o anchetă internă. Ministerul a transmis, la acea dată, că este "regretabilă şi inacceptabilă folosirea, în cadrul acestui demers, a numelui instituţiei şi a funcţiei/gradului diplomatic din cadrul Ministerului de Externe".

Constantin Mihail Grigorie FOTO Mediafax

Dana Manuela Constantinescu - Bosnia şi Herţegovina;

Dana Manuela Constantinescu a fost ambasadoare în Italia, Malta şi San Marino, fiind rechemată zilele trecute de către Klaus Iohannis. Constantinescu a fost propusă la Roma de Traian Băsescu, în pofida unui aviz negativ al Parlamentului, şi face parte din ambasadorii pe care Iohannis i-a criticat la preluarea mandatului, când a spus că "un gest minimal să fie retraşi ambasadorii şi consulii de acolo unde românii au fost umiliţi". În Italia, împotriva unor grupuri de alegători români au fost folosite gaze lacrimogene de către autorităţi în seara alegerilor prezidenţiale din 2014.

Dana Manuela Constantinescu

Daniela Mihaela Cămărăşan - Republica Estonia;

Este pentru prima dată când se face o propunere pentru ambasador în Republica Estonia, până acum reprezentarea diplomatică în această ţară fiind asigurată de Ambasada din Finlanda. Daniela Mihaela Cămărăşan a fost şefa de Cabinet a fostului ministru de Externe Titus Corlăţean.

Daniel Ioniţă - Republica Moldova;

image

Marius Gabriel Lazurca - Ungaria;

Marius Gabriel Lazurca FOTO Mediafax

Carmen Liliana Burlacu - Republica Cehă;

Carmen Liliana Burlacu FOTO Mediafax

George Gabriel Bologan - Republica Italiană, în Republica Malta şi în Republica San Marino;

George Gabriel Bologan

Gabriela Dancău - Regatul Spaniei;

Gabriela Dancău

Ion Vîlcu - Statele Unite Mexicane;

Ion Vîlcu

Ion Gâlea - Republica Bulgaria;

Ion Gâlea

Anton Niculescu - Republica Slovenia;

Anton Niculescu FOTO Mediafax

Ioana Bivolaru - Republica Portugheză;

Mihai Alexandru Grădinar - Regatul Danemarcei şi în Republica Islanda;

Răzvan Rotundu - Republica Finlanda;

Cristian-Leon Ţurcanu - Ucraina;

Daniela Brânduşa Băzăvan - Regatul Maroc;

Radu Octavian Dobre - Republica India, Republica Maldivelor, Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, Republica Federală Democratică Nepal şi Republica Populară Bangladesh.

"Adevărul" scria la 11 martie că, potrivit unor surse prezidenţiale, şeful Cancelariei, Dan Mihalache, ar urma să fie numit ambasador al României la Londra, locul fiind vacant de câteva luni. În prezent, România nu are la Londra un ambasador, diplomatul Theodor Cosmin Onisii fiind însărcinatul cu afaceri al statului român la Londra. Anterior, acesta a fost director al Direcţiei Statele Unite ale Americii şi canada din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Ultimul ambasador al României la Londra a fost Mihnea Motoc, diplomat care odată cu înveestirea Guvernului Cioloş a fost numit ministru al Apărării Naţionale.  Motoc fusese numit in data de 11 sep 2015 „Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite