Iohannis contestă la CCR legea care i-ar salva pe primari de dosarele cu ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională (CCR) în privinţa legii serviciilor comunitare, care le oferă aleşilor locali cadrul legislativ pentru a fi reprezentanţi în asociaţiile de utilităţi publice. Câteva sute de primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene au fost găsiţi de ANI în stare de incompatibilitate exact pe această speţă.

„Această lege care mi-a fost trimisă şi care a ajuns la Preşedinţie a doua oară nu va fi promulgată. Această lege a fost trimisă la reexaminare de predecesorul meu, a fost trimisă a doua oară la promulgare. Am serioase dubii în ce priveşte constituţionalitatea acestui act, drept pentru care am formulat o adresă către CCR şi voi cere verificarea constituţionalităţii acestui act. În esenţă, trebuie să lămuresc fondul problemei. M-am exprimat în chestiunea incompatibilităţilor, am spus că domeniul trebuie mai bine reglementat, după o discuţie publică, formulate în aşa fel încât lumea să înţeleagă uşor care sunt principiile care stau la bază şi care sunt incompatibilităţile. Acest act normativ vrea să rezolve o parte din problemă folosind un subterfugiu. Da, sunt de părere că ar trebui să aibă posibilitatea să fie membri în Adunarea Intercomunitară care se ocupă de aceste societăţi. E vorba de o societate cu arie de acoperire regională, dacă se află 100% în mână publică“, a spus Iohannis.

Un alt motiv al sesizări constă în încălcarea normelor constituţionale referitoare la domeniul rezervat legii organice.  „Mai mult, prevede derogări de la Legea ANI. Legea ANI e o lege organică şi atunci şi legea de derogare trebuie să fie de natură organică. Pentru aceste două chestiuni voi trimite actul la CCR“, a anunţat Iohannis, într-o declaraţie de presă“, a mai spus Iohannis.

Potrivit proiectului pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51 din 2006, “statutul şi actul constitutiv ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice se aprobă prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale membre şi se semnează, în numele şi pe seama acestora, de primarii unităţilor administrativ-teritoriale asociate şi după caz de preşedinţii consiliilor judeţene care sunt reprezentanţi ai comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiei”.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a cerut, anul trecut, reexaminarea legii pe motiv că “participarea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene în organele de conducere ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară amintite nu se justifică în mod obiectiv”. Totodată, el a avertizat că propunerea ar “conduce la eludarea regimului incompatibilităţilor”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite