Iohannis anunţă adoptarea noului Concept Strategic al NATO: Au fost atinse toate obiectivele propuse de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis Summit NATO FOTO Presidency
Iohannis Summit NATO FOTO Presidency

Şeful statului a explicat, în urma participării la Summitul NATO de la Madrid, miercuri, la finalul primei sesiuni, că această reuniune este una dintre cele semnificative din ultimii ani, în ceea ce priveşte rezultatele pentru România.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

„A fost o reuniune cu o profundă însemnătate pentru Alianţă, dar şi pentru România, în contextul actual de securitate. Punctul central al discuţiile a fost evident, invazia miliatră a Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţiile pe termen lung în plan regional, euro-atlantic, dar şi global. 

Am adoptat decizii de importanţă majoră care fac din NATO o organizaţie mai puternică şi mai prezentă la nivel internaţional. În primul rând am decis consolidarea sprijinului pentru Ucraina prin adoptarea unui pachet consolidat de măsuri de asistenţă”, a spus şeful statului la finalul primei sesiuni a Summitului NATO. 

Marea Neagră, menţionată în noul Concept Strategic NATO 

„Am adoptat un nou concept strategic al NATO, care asigură directiile majore de acţiune pentru cel putin următorii 10 ani, aşa cum am prezentat intenţia dimineaţă. România a fost primul stat aliat care a susţinut necesitatea unui nou document pragmatic aliat şi iată că, astăzi, a fost aprobat.

Am decis să consolidăm pe termen lung postura Aliată de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Este un demers absolut necesar pe care l-am solicitat noi, insistent, mai ales după 24 februarie în toate discuţiile pe care le-am avut. Am convenit aşadar un cadru care asigură parametrii unei posturi capabile să răspundă eficient tuturor ameninţărilor. 

   

Am decis intensificarea sprijinuui pentru parteneri, în special cei din vecinătatea estică, inclusiv Rep. Moldova şi Georgia. Toate aceste decizii răspund unei solicitări majore făcută de noi, de România. Toate obiectivele pe care ni le-am propus au fost atinse şi rezolvate în sensul solicitat şi sperat de noi”, a declarat şeful statului la reuniunea liderilor de stat şi de guverne aliate. 

Conceptul Strategic reflectă adecvat situaţia de securitate fiind puternic ancorat în realitate, aşa cum a solicitat România. În plus, Rusia este definită ca principală ameninţare a securităţii NATO, aşa cum am menţionat că a cerut România”, a mai completat şeful statului. 

Am reuşit să avem o reconfirmare puternică a importanţei Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică. Pentru prima dată Marea Neagră este menţionată într-un concept strategic al NATO, asigurând o vizibiliate fără precedent Mării Negre şi întregii zone în care ne află, ce reflectă fără echivpoc unde se află în prezent NATO”, a explicat şeful statului. 

Grupul de Luptă NATO din România, de la nivel de batalion, la nivel de brigadă

Important este că există această intenţie a preşedintelui SUA de a suplimenta semnificativ prezenţa americană în România, de a veni la nivel de brigadă cu această prezenţă. Restul detaliilor, comunicate când se iau decizii. Anunţul este foarte foarte bun pentru noi”, a mai explicat Iohannis.  

Investiţii suplimentare în Apărare

„Aceste decizii pe care le-am enunţat ca şi dorinţe sau listă de dorinţe în această dimineaţă, care s-au materializat în deciziile primei sesiuni a Summitului, astăzi, toate, sunt decizii politice. Noi ştim că toate aceste decizii implică cheltuieli suplimentare, personal suplimentar, specializare suplimentară pentru foarte mulţi militari, implică o asumare a multor sarcini care trebuie făcute de cel care găzduieşte aceste trupe. Suntem dispuşi şi sunt convins că această creştere a bugetului va crea un cadru bugetar suficient pentru a realiza ce am propus noi şi ce aşteaptă alţii de la noi”, a mai spus preşedintele, amintind că începând de anul viitor bugetul pentru Apărare va fi de 2,5% din PIB. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite