FOTO VIDEO Guvernul Tudose a fost învestit. Iohannis: Stimaţi PSD-işti, terminaţi cu ţopăiala fiscal-bugetară. Aţi băgat ţara în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut miniştrilor PSD şi ALDE, la ceremonia de depunere a jurământului de către aceştia, să termine cu „ţopăiala fiscal-bugetară“ şi să aibă cu grijă cu noul program de guvernare care anunţă taxe şi impozite. Mai mult, liderul de la Palatul Cotroceni a subliniat că nu mai vrea „sincope de tipul OUG 13“, adică modificări controversate ale legislaţiei penale.

UPDATE 20:20 Premierul Mihai Tudose a ajuns în jurul orei 20.00 la sediul Executivului fiind însoţit de vicepremierul Marcel Ciolacu şi de fostul secretar genaral al guvernului, Mihai Busuioc.

Ei au fost întâmpinaţi la intrarea în sediul Guvernului de un angajat de la protocol.

Ceilalţi miniştri vor veni la Palatul Victoria vineri dimineaţă pentru o şedinţă pregătitoare, urmând ca prima şedinţă oficială la Palatul Victoria să aibă loc prânz, cel mai probabil la ora 13.

Potrivit unor surse guvernamentale, pe ordinea de zi a şedinţei de vineri s-ar putea afla o serie de ordonanţe de urgenţă.

VIDEO Depunerea jurămânutlui de către membrii Guvernului şi discursul preşedintelui Klaus Iohannis

UPDATE Klaus Iohannis, după depunerea jurământului de către demnitarii din Guvernul Tudose (video, minutul 31):

 

„Au trecut şase luni de când am învestit un Guvern PSD-ALDE după ce au fost câştigate alegerile de această coaliţie. O formulă foarte scurtă care ar caracteriza aceste şase luni ar putea suna: aţi băgat ţara în criză, pentru că nu aţi ştiut să guvernaţi. Că este vina primului-ministru care nu s-a pus acolo singur, dar n-a ştiut să plece de acolo, sau e vina altcuiva. E o analiză pe care nu trebuie să o fac eu. Faptele rămân şi dovadă că această formulă e adevărată e chiar moţiunea de cenzură prin care aţi demis noul Guvern. e o noutate în spaţiul democratic european. 

 

Fostul guvern, după părerea mea, va rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanţa 13, iar coaliţia PSD-ALDE pentru că şi-a demis propriul Guvern. Acum, găsim coaliţia cu un nou guvern şi cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunţă pentru români, noi impozite. După ce am promulgat Legea salarizării deja se anunţă contramăsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile. Nu veţi mai putea merge în faţa românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat. 

 

În şase luni s-a ajuns, de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe,. de la creşteri de salarii la taxe de solidaritate. Un astfel de comportament nu se încadrează în ceea ce se numeşte predictibilitate fiscal-bugetară. Un astfel de comportament cu siguranţă induce dubii în rândul mediului de afaceri. Dacă va fi sustenabil, nu ştiu. Nu am făcut astfel de calcule.

Stimaţi PSD-işti, ALDE-işti, UDMR-işti, în numele românilor vă cer să terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară. Fiţi solidari cu românii şi guvernaţi responsabil. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Să guvernaţi încât românii să aibă garanţia că Guvernul apără statul de drept. Nu mai vreau sincope de tipul OUG 13. Vă rog să faceţi tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor noştrii din NATO, din UE, aliaţilor, că suntem oameni serioşi, o ţară serioasă, cu toate sincopele şi ştim să ne respectăm angajamentele. 

 

Fie ca această formulă de guvernare, a doua, să aibă mai mult succes ca prima“, a spus preşedintele Iohannis în încheierea discursului susţinut după ceremonia de depunere a jurământului de către membrii noului executiv.

UPDATE Miniştrii din Guvernul Tudose au depus jurământul.

UPDATE Ceremonia de depunere a jurământului de către Guvernul Tudose, la Palatul Cotroceni, va avea loc, joi, la ora 19.00, informează Administraţia Prezidenţială.

UPDATE Liviu Dragnea, despre taxa pe solidaritate: Comunicarea pe măsurile guvernamentale le vor face miniştrii. Acest Guvern nu va desfiinţa Pilonul II de pensii. 

UPDATE Mihai Tudose: Vă mulţumesc pentru votul de încredere. Aşa să-mi ajute Dumnezeu, Dumnezeu să ajute România!

UPDATE Guvernul Tudose a primit 275 de voturi "pentru" şi 102 împotrivă. PSD şi ALDE au împreună 245 de voturi, însă noul Executiv a primit şi încrederea parlamentarilor UDMR. 

UPDATE Votul s-a încheiat

UPDATE Opt parlamentari PSD nu au fost prezenţi la votul privind învestirea Guvernului Tudose, printre care şi Victor Ponta şi Liviu Pleşoianu, care au anunţat că nu vor susţine acest Executiv.

UPDATE A început votul. 

Prezentarea Programului de guvernare de către Mihai Tudose 

UPDATE Mihai Tudose: Am ascultat cu ateţie sfaturile, când au fost vorba de sfaturi, filosofia când a fost filosofia, dar şi nimicul sau dilemele. Vă mulţumesc pentru încrederea pe care urmează să mi-o acordaţi!

UPDATE Varujan Pambuccian: Fiecare dintre deputaţii minorităţilor naţionale va vota cum crede. 

UPDATE Kelemen Hunor (UDMR): Avem problema statului de drept, mai precis lipsa statului de drept. Toate circurile create artificial acoperă această criză cronică. Noi ar trebui să legiferăm mai rapid, mai coerent, noi ar trebui să asigurăm un control eficient al tuturor serviciilor secrete din ţară. Oare există în Europa vreun stat în care legile să fie facultative pentru unii?Noi nu am cerut nimic antinaţional săptămâna trecută. Niciunul dintre aceste proiecte nu vorbeşte de autonomie. Ele sunt în procedură parlamentară, unele chiar de 10 ani. Cred că a venit momentul să avem un dialog deschis şi sincer şi să găsim o soluţie comună: maghiarii nu doresc răul nimănui, dar vrem să ne păstrăm identitatea. Vom da votul Guvernului Tudose, dar nu este un cec în alb. 

UPDATE Varujan Vosagnian (ALDE): Cel mai bun argument pentru moţiune de cenzură ar fi să performeze acest guvern. Domnilor colegi, nu mai acuzaţi votul la vedere, căci atunci când votezi cu mâna poţi vota în mai multe feluri. Când votezi cu partea cu care stai, nu poţi vota decât într-un fel. Trebuie să redefinim abuzul în serviciu, trebuie să separăm conflictul de interese de lobby. Nu trebuie să renunţăm la cota unică. 

UPDATE Cristian Seidler (USR): După 6 luni, Guvernului PSD-ALDE i s-a reproşat chiar de către PSD-ALDE că a realizat 13% din programul de guvernare. Domnule Tudose, dacă aveţi intenţii oneste, solictaţi colegilor dvs, respingerea legii graţierii. Şi întrebaţi-l pe domnul Bodog cine poartă răspunderea pentru copiii morţi din cauza rujeolii. Domnul Tudose a avut zero realizări în primele şase luni ca ministru. Asta e tot ce are mai bun PSD şi ALDE în momentul de faţă, zero?

UPDATE Ben Oni Ardelean (PNL): Ne aflăm în faţa unui partid îndrăgostit de propriul program de guvernare, un program inept. Conduceţi prin frică şi teroare, domnule Dragnea, iar acest lucru se va întoarce împotriva dvs. 

UPDATE Liviu Dragnea: După aproape şase luni de guvernare, coaliţia PSD-ALDE vine cu o nouă formulă de guvern şi cu un nou premier. Este, într-adevăr, o premieră, ca un partid să-şi schimbe Guvenrul prin moţiune de cenzură, dar eu spun că este un lucru bun. Am văzut toate criticile că e o mare anomalie să depui moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern. Le spun tuturor că azi, în urma moţiunii de cenzură, Parlamentul este mai puternic şi a revenit pe locul pe care îl merită în raport cu puterea Executivă. Mult timp, Parlamentul a fost privit ca pe o anexă a Guvernului. Anomalia a fost alta: că un premier care şi-a pierdut sprijinul politic refuză să demisioneze. Ce aţi fi făcut dumneavostră, ca lideri politici, dacă premierul începe să rateze toate termenele din programul de guvernare? Ce le-aţi fi spus dvs oamenilor? I-aţi fi minţit senin sau aţi fi luat deciziile necesare? Nu am ezitat să ne asumăm toate costurile necesare ca lucrurile să meargă bine pentru ţară. Prefer o guvernare onestă decât o guvernare proastă şi mincinoasă. Coaliţia PSD-ALDE a avut curaj să-şi schimbe Guvernul şi primul-ministru. Asta e ce trebuie să facă o coaliţie responsabilă. Prioritatea zero este înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Am credinţa că Mihai Tudose va fi un manager bun. 

UPDATE Mihai Tudose prezintă lista miniştrilor.

UPDATE Premierul desemnat Mihai Tudose prezintă programul de guvernare. "E un moment politic pe care viitorul îl va explica mai bine. Sunt un om tehnic, un om al cifrelor. România se află într-un moment economic bun: avem creştere economică. Ne lipseşte o creştere viguroasă a veniturilor la buget şi a investiţiilor. Guvernul Grindeanu a dus lucrurile într-o direcţie bună, dar nu îndeajuns pentru programul de guvernare al PSD. A fost o frână. Mie mi s-a spus să transform această frână în acceleraţie. Cred că România are nevoie de un Guvern aflat în strare de alertă.Vor fi "complectări" la programul de guvernare.  Ceea ce a fost promis în campanie va fi realizat". 

UPDATE Vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a cerut suspendarea şedinţei, pentru că vicepremierul Marcel Ciolacu nu a fost audiat în comisiile de specialitate. "Domnul Ciolacu este vicepremier fără portofoliu, nu există o comisie care să-l audieze", a răspuns Tăriceanu. " E responsabil cu ideologia?", a întrebat Turcan.

***

PSD a schimbat radical programul de guvernare. Pilonul II de pensii va fi desfiinţat, banii vor fi returnaţi contribuabililor, iar aceştia vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat, declară ministrul propus al Finanţelor. În schimb, ministrul Muncii spune că este o neînţelegere, iar măsura din programul de guvernare vizează numai salariaţii cu activităţi independente, care vor avea posibilitatea de a opta pentru plata contribuţiilor la fondurile de pensii private.

Decizia PSD a stârnit atât criticile Opoziţiei, cât şi nemulţumirea lui Călin Popescu Tăriceanu, care a avut o discuţie separată de aproape o oră înainte de şedinţa de plen. 

Deputaţii USR Emanuel Ungureanu şi Tudor Pop protestează FOTO Mediafax

image
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite