Forumul constituţional va avea trei axe: teritorială, tematică şi academică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coordonatorul Forumului constituţional Cristian Pârvulescu Foto Arhiva Adevărul
Coordonatorul Forumului constituţional Cristian Pârvulescu Foto Arhiva Adevărul

Coordonatorul Forumului constituţional Cristian Pârvulescu a declarat că structura pe care o va conduce va avea trei axe tematice, iar dezbaterile trebuie finalizate până la discuţia din Parlament pe Legea fundamentală.

„Am prezentat Comisiei viziunea mea despre forumul constituţional, anume ca o dezbatere democratică largă, care să se desfăşoare pe trei axe: o axă teritorială, care să presupună forurile locale, judeţene, regionale şi naţioanale, o axă tematică - care să permită specialiştilor şi organizaţiilor de diferite profiluri să se manifeste, de exemplu, un forum ecologist, un forum legat de problemele serviciilor sociale şi economice şi a treia axă, o axă academică - care să permită specialiştilor în drept constituţional şi în ştiinţe sociale să se pronunţe în acest domeniu“, a explicat Părvulescu.

Potrivit acestuia, forumul constituţional va avea rolul de a facilita toate dezbaterile şi la final va elabora un raport pe care îl va pune la dispoziţia Comisiei(…) . Politologul a mai precizat că forumul constituţional va beneficia de independenţă faţă de factorii politici, inclusiv faţă de comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei.

În altă ordine de idei, Pârvulescu a subliniat că durata dezbaterilor va depinde de Comisia de revizuire. „Dacă Comisia îşi începe lucrările şi noi nu putem prezenta un raport, atunci lucrările forumului vor fi inutile. (...) Au fost discuţii în Comisie care au arătat cât se poate de clar că există susţinere pentru cea mai largă dezbatere cu putinţă“, a precizat politologul, precizând că nu vor exista remuneraţii pentru cei care vor coordona activitatea forumului.

Acest forum va fi deschis tuturor cetăţenilor, nu doar organizaţiilor nonguvernamentale ori specialiştilor. În plus, va exista şi un forum virtual, pe internet, deschis tuturor.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a anunţat, luni, desemnarea în unanimitate la nivelul Comisiei de revizuire a Constituţiei a politologului Cristian Pârvulescu drept coordonator al Forumului constituţional, precizând că finanţarea dezbaterilor s-ar putea realiza din sponsorizări de la bănci.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite