Fenomenul Nicuşor Dan. Ce şanse are să intre în Parlament. „Dacă nu trece pragul electoral, Nicuşor trece în penumbră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan

Deşi a pierdut, Nicuşor Dan pare marele câştigător al alegerilor locale. Cu oameni „infiltraţi“ în aproape toate sectoarele din Capitală, Nicuşor Dan vrea să se extindă în toată ţară, ca apoi să ajungă în Parlament. Şi poate chiar mai sus. Specialiştii consultaţi de „Adevărul“ încearcă să-i îndrume paşii

Înainte de politică au fost procesele. În urmă cu 10 ani, Nicuşor Dan punea pe picioare Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi începea să dea în judecată primăriile din Bucureşti care ignorau regulile urbanisticii, ba chiar şi legea. Cu bruma de notorietate câştigată, a candidat ca independent la alegerile locale din 2012 şi a scos 10%, în condiţiile în care Sorin Oprescu era susţinut de gigantul USL. Totuşi, pentru că nu avea un partid în spate, Nicuşor Dan a ratat intrarea în Consiliul General al Capitalei.

„Ca să nu se mai repete episodul din 2012, ne-am decis să facem partid“, spunea Nicuşor Dan, anul trecut, înainte de a lansa USB – Uniunea Salvaţi Bucureştiul. Duminică, a transformat acest partid de apartament în a doua forţă politică a Bucureştiului, devansând marele PNL. „Nicuşor Dan este, mai degrabă, un anti-erou decât un erou. Este o figură cu o charismă specială, total diferit de tipul politicianului din epocile Băsescu, Iliescu sau Constantinescu“, spune sociologul Barbu Mateescu.

„Opoziţia este Nicuşor Dan“
În campanie, anti-eroul Nicuşor Dan s-a prezentat ca anti-politicianul venit să salveze Capitala. Iar când rivalii i-au reproşat că, din moment ce conduce un partid, e tot politician, Nicuşor Dan a răspuns: „Lumea înţelege foarte bine. Când spun că nu sunt politician, spun, de fapt, că nu sunt corupt“.
Cu acest mesaj anti-sistem, Nicuşor Dan a convins electoratul bucureştean: a obţinut 30% din voturi, la 10 procente în spatele Gabrielei Firea, dar devansând cu aprope 20 de procente PNL. „Este vorba despre un vot anti-partide care au guvernat oraşul. A fost un vot, în egală măsură, anti-PSD, cât şi anti-PNL. Chiar dacă PSD a obţinut Puterea, în Bucureşti, opoziţia nu mai este PNL. Opoziţia este Nicuşor Dan. Alternativa nu mai este stânga-dreapta, ci, mai degrabă, politicieni învechiţi şi politicieni noi“, spune sociologul Mircea Kivu pentru „Adevărul“.

Aşadar, Nicuşor Dan a reuşit ce şi-a propus: să bage în aceeaşi oală PSD şi PNL, iar el să fie candidatul altfel. Mircea Kivu avertizează însă că greul abia acum începe. „Partidele or să-şi apere poziţia. PNL se va vedea ameninţat şi va încerca să-şi conserve electoratul. De aceea, va ataca pe toate căile. Eu mă aştept ca USB să ducă o luptă contra ambelor partide: PSD şi PNL. USB va constitui Opoziţia din Consiliul General al Capitalei şi acolo se va bate direct cu cele două mari partide“, spune Kivu, unul dintre oamenii care l-au susţinut public pe Nicuşor Dan.

„Vrem să intrăm în Parlament“
La alegerile de duminică, USB a reuşit să scoată un număr mare de consilieri locali în cinci din cele şase sectoare ale Bucureştiului ( la Sectorul 5 n-a avut candidaţi), plus Consiliul General al Capitalei. Cu aceste cifre înşirate pe foaie, Nicuşor Dan a anunţat rezultatul: Uniunea Salvaţi Bucureştiul capătă anvergură naţională şi se va transforma în Uniunea Salvaţi România (USR). Scopul partidului este trecerea pragului electoral la alegerile parlamentare din toamnă. „Vrem să intrăm în Parlament şi să facem o opoziţie reală la aceste partide“, a spus Nicuşor Dan. Ce şanse are? „Şansele depind mult de capacitatea noului USR de a-şi face filiale rapid, pentru a avea acoperire naţională. Chiar şi aşa, e greu de replicat succesul de la Bucureşti la parlamentarele din toamnă, în varii judeţe“, crede analistul politic Radu Magdin.

Sociolog Barbu Mateescu insistă: „Are şanse cu condiţia să muncească foarte mult la construirea infrastructurii locale. Trebuie să investigheze care partide locale sunt dispuse să fuzioneze cu USB. E de muncă. Contează şi raportul prezenţei la vot la parlamentare între rural şi local. Nu ştiu dacă va avea timp ca noua formaţiune să pătrundă foarte mult în mediul rural. Ca să treacă de 5%, cât este pragul, dacă în rural nu ia nimic, în tot urbanul trebuie să ia 10%. Este crucial să treacă pragul parlamentar. Dacă nu trece pragul electoral, Nicuşor Dan trece în penumbră“.

Mircea Kivu atenţionează şi el că Nicuşor Dan n-ar trebui să se îmbete cu licoarea rezultatului alegerilor din Bucureşti. Un partid naţional e cu totul altceva. „Eu am urmărit în ţară partidele de tipul USB. Din păcate, nu au reuşit să scoată rezultate aşa spectaculoase, dar, împeună, ar putea să se transforme într-o mişcare de regrupare, de a crea o alternativă la clasa politică actuală. Depinde de abilitatea cu care va continua Nicuşor Dan şi colegii săi acţiunea. Este foarte greu să uneşti oameni diferiţi, să nu apară disensiuni, orgolii. Nicuşor Dan ar trebui să afle în ce măsură este capabil să creeze construcţii politice“, a conchis Mircea Kivu.

Clotilde Armand, varianta feminină a lui Nicuşor Dan

De duminică seară, USB nu înseamnă doar Nicuşor Dan, ci şi Clotilde Armand. Franţuzoaica, aşa cum singură se prezintă, Clotilde Armand a fost pentru o noapte primarul Sectorului 1. În final, a fost învinsă de candidatul PSD, Dan Tudorache, însă în urmă rămâne câteva semne de întrebare. „În Sectorul 1 au fost 163 de secţii. Am avut delegaţi în 126 de secţii. În ele, Clotilde Armand a câştigat cu 76 de voturi (medie 0,6 voturi / secţie pentru noi)“, a afirmat Nicuşor Dan care a arătat ce s-a întâmplat şi în celelalte secţii, în care USB nu a avut oameni.  „Nu am avut delegaţi în 36 de secţii. În acestea, PSD a câştigat cu 1.755 de voturi (medie 46 voturi / secţie în defavoarea noastră)“, a subliniat candidatul USB pentru Capitală“, a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

image

Dincolo de posibila fraudă electorală, Clotilde Armand a pierdut funcţia de primar, dar a câştigat un post de consilier local la Sectorul 1. Dar şi mai mult decât atât, Clotil¬de Armand a câştigat foarte multă simpatie din partea bucureştenilor. „Este un personaj foarte interesant. Reuşeşte să aibă şi calităţile de contestatar, de politician-alternativă, ca Nicuşor Dan. Este un Nicuşor Dan care are un pic mai multă abilitate de comunicare, deşi e franţuzoaică. A reuşit să fie haioasă, cool“, spune Mircea Kivu. Radu Magdin adaugă: „E naturală, deşteaptă şi a avut o candidatură hotărâtă, energică. Clotilde Armand ar putea fi o foarte bună purtătoare de cuvânt a USR“.

Are cetăţenie română
Clotilde Armand este născută în Franţa, are studii la Massa¬chussetts şi Paris şi este căsătorită cu matematicianul român Sergiu Moroianu, bun prieten cu Nicuşor Dan. „Am ales să trăiesc în România deoarece soţul meu este român. Ne-am cunoscut pe când aveam 22 de ani, în timpul studiilor în SUA la MIT. În 1999 ne-am stabilit prima dată în România, am mai plecat apoi câţiva ani în Germania şi Franţa, dar am simţit mereu că locul meu este aici. Până la urmă, eu şi familia mea am hotărât să ne stabilim definitiv la Bucureşti, mai ales că trei dintre copiii noştri s-au născut în România. De când am făcut această alegere am cerut cetăţenia română, pe care am obţinut-o în 2015. Astăzi nu-mi imaginez viaţa mea în altă parte decât în România“, spune Clotilde Armand.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite