Eşec după eşec al Puterii în lupta cu CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii Coaliţie îşi trec în palmares un nou eşec. FOTO Mediafax
Liderii Coaliţie îşi trec în palmares un nou eşec. FOTO Mediafax

Coaliţia încasează încă o lovitură de la CCR, după ce a fost pronunţată neconstituţionalitatea revocării Avocatului Poporului, la zece zile de când au fost respinse şi numirile interimare de la TVR şi Radio România.

Curtea Constituţională a admis în unanimitate sesizarea PSD privind neconstituţionalitatea revocării Renatei Weber, adică a Avocatului Poporului. Judecătorii au subliniat în comunicatul oficial că actuala Putere, prin Hotărârea 36 din 2021 a Parlamentului, a încălcat Constituţia, precum şi mai multe articole din Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului, adică prevederile procedurii de revocare.

De altfel, decizia era anticipată inclusiv de jurişti ai Coaliţiei, însă acest lucru nu a dus la o argumentaţie mai bună în momentul în care a fost pregătit documentul prin care era fundamentată demiterea Renatei Weber. De exemplu, din „rechizitoriul” Puterii lipsea ignorarea de către Weber a două decizii CCR privind pensiile speciale ale aleşilor locali, când a atacat Codul Administrativ.

Pe de altă parte, în comunicatul Curţii Constituţionale, magistraţii au atras atenţia şi asupra unui alt aspect, cel al procedurii în ansamblu de revocare a unui Avocat al Poporului, nu neapărat a Renatei Weber. „Curtea a reţinut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancţiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare şi după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea şi să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanţe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condiţiile art. 21 din Constituţie referitor la liberul acces la justiţie”, precizează documentul CCR. Prin urmare, este ridicat acest aspect problematic, observabil şi la audierile lui Renate Weber, anterior revocării acesteia.

Mandat până în 2024

Curtea Constituţională a anunţat că imediat ce decizia instituţiei va fi publicată în Monitorul Oficial, Renate Weber îşi va relua mandatul de Avocat al Poporului, funcţie pe care o poate ocupa până în 2024. „Mă bucură că această decizie a fost luată cu unanimitate pentru că asta întăreşte ceea ce am spus şi eu în permanenţă, că nu a existat niciun motiv pentru revocare şi că tot ce s-a întâmplat în Parlament a fost un mare abuz”, a declarat Renate Weber, la scurt timp după ce CCR a comunicat decizia sa. Cu toate acestea, Renate Weber nu a luat o decizie şi în ceea ce priveşte sesizarea depusă la Curtea de Apel Bucureşti, împotriva celor două Camere ale Parlamentului, tot pe speţa revocării sale.

Autorii sesizării la CCR, social-democraţii lui Marcel Ciolacu, au jubilat după decizia judecătorilor constituţionali, acolo unde sunt şi mai mulţi foşti colegi, cum ar fi Valer Dorneanu sau Marian Enache.

„Unanimitate, looserilor (n.r. - învinşilor)! CCR a confirmat azi, în unanimitate, că PNL şi USR au pus la cale un abuz îngrozitor şi au atacat însăşi esenţa statului de drept! La sesizarea PSD, Avocatul Poporului a fost repus în drepturi, spre disperarea lui Cîţu, Orban, Barna şi a restului găştii anti-corupţilor de carton”, a afirmat Marcel Ciolacu. Preşedintele PSD i-a şi solicitat Renatei Weber să atace la CCR, de îndată ce este reinstalată în funcţie, două ordonanţe de urgenţă: cea prin care este amânată creşterea alocaţiilor copiilor şi cea prin care este introdusă co-plata în sistemul de sănătate.

Barna acuză CCR de inconsecvenţă

Co-preşedintele USR-PLUS, Dacian Barna, a declarat că e surprins de decizia luată de magistraţii CCR, dat fiind faptul că în 2012 Curtea a permis revocarea Avocatului Poporului de atunci, Gheorghe Iancu, respingând sesizarea ca inadmisibilă.

„Aşteptăm motivarea să vedem dacă vorbim de motive legate de elemente de procedură sau elemente de fond şi în funcţie de asta vom lua deciziile strategice pentru paşii următori. Avem şi această corespondenţă cu Comisia de la Veneţia, unde preşedinţii celor două Camere vor trimite un răspuns la acea scrisoare. În funcţie de motivarea CCR vom decide care sunt paşii necesari şi legali de făcut şi spun asta într-un context de inconsecvenţă, pentru că acum câţiva ani, în cazul fostului Avocat al Poporului Iancu, CCR tocmai spusese că este posibilă revocarea. Acum înţeleg că este un punct de vedere diferit”, a afirmat Dan Barna.

Nu a existat niciun motiv pentru revocare şi tot ce s-a întâmplat în Parlament a fost un mare abuz. Renate Weber, Avocatul Poporului

Coaliţia este la al doilea eşec major în ultimele zece zile, după ce, pe 19 iunie, Curtea Constituţională a constatat şi neconstituţionalitatea numirii ca interimari la TVR şi Radio România a Ramonei Săseanu, respectiv a lui Liviu Popescu. Prin urmare, Puterea a recurs acum la un alt artificiu parlamentar pentru a-i numi pe Săseanu şi Popescu, dar doar pentru 60 de zile, fără a exista posibilitatea atacării la CCR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite