Dreapta, dezbinată în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum pot partidele anti-PSD să o învingă pe Firea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Voiculescu, Nicuşor Dan şi Ciprian Ciucu, trei dintre politicienii care vor să ajungă primar general FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vlad Voiculescu, Nicuşor Dan şi Ciprian Ciucu, trei dintre politicienii care vor să ajungă primar general FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Gabriela Firea primeşte un ajutor nesperat pentru a fi realeasă primar, în condiţiile în care pe partea dreaptă au intrat deja în cursă Vlad Voiculescu şi Nicuşor Dan, iar PNL şi PMP vor veni, la rândul lor, cu propuneri. Soluţia ca dreapta să învingă la Bucureşti: fie o coaliţie, fie alegeri în două tururi.

PLUS şi USR au fost primele formaţiuni de dreapta care şi-au anunţat candidaţii pentru Primăria Capitalei: partidul lui Dacian Cioloş merge pe mâna fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în timp ce USR îl susţine pe fostul preşedinte, Nicuşor Dan. Ori, în discuţiile din cadrul Alianţei USR-PLUS, liderii celor două formaţiuni au pus problema unei candidaturi comune. Dacian Cioloş i-a criticat pe cei din USR pentru faptul că au ales să susţină în competiţia internă un candidat independent, cu toate că Nicuşor Dan e încă apropiat de USR, partid pe care l-a fondat.   

Reacţia lui Cioloş i-a nemulţumit pe unii lideri ai USR. Cristian Ghica, senator şi membru în Biroul Naţional al USR, a avut un mesaj foarte dur la adresa lui Dacian Cioloş, poziţia sa fiind prezentată colegilor de partid pe un grup intern. „Cu ce drept se bagă Dacian Cioloş în deciziile USR?! Ceea ce spune Dacian Cioloş este absolut inacceptabil. Nimeni de la noi nu le-a spus celor de la PLUS pe cine şi cum să voteze. Aşa că nu înţeleg de ce insistă Cioloş să se bage peste deciziile noastre. Este o atitudine arogantă şi nelegitimă”, a scris senatorul.  „Nu scrie nicăieri în protocolul Alianţei că Cioloş este lider suprem şi că trebuie să dansăm cu toţii după cum cântă el. Ca să fie foarte clar, este strict treaba membrilor USR pe cine decid să susţină, nu numai pentru primărie, ci pentru orice funcţie”, a completat Ghica, senator care a subliniat că Dacian Cioloş a refuzat în trecut să se înscrie în USR, apoi fuziunea cu această formaţiune, dar acum are pretenţii politice ridicate.

De altfel, fuziunea nu a fost acceptată deoarece USR-iştii au insistat că locurile eligibile pentru următoarele alegeri să fie date în funcţie de rezultatele sondajelor, acolo unde USR este clar peste PLUS, o formaţiune care se bazează mai mult pe imaginea a doi dintre lideri, dar nu şi prin forţa membrilor de partid. Liderii PLUS şi USR trebuiau să susţină luni o conferinţă de presă pe tema candidatului comun, dar s-au răzgândit pe ultima sută de metri,. În schimb, au fost trimişi să vorbească Vlad Voiculescu şi Ionuţ Moşteanu despre revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Băsescu a găsit candidaţii PMP

Situaţia pentru Capitală ar urma să fie complicată şi de aruncarea în lupta a unui candidat PMP, lucru anunţat de fostul preşedinte Traian Băsescu, politician care încearcă să speculeze haosul de la Bucureşti pentru a câştiga procente pentru partidul său. Lider din umbră al PMP, Băsescu susţine o candidatură a lui Theodor Paleologu, în condiţiile în care fostul preşedinte e de părere că partidul său are o susţinere de cel puţin 10% în Bucureşti.

„Văd că partidele s-au apucat să îşi facă liste şi astăzi, la partid, Tomac a luat o decizie cu privire la candidaţi. Din partea PMP, care are peste 10% în Bucureşti o să fie Theodor Paleologu la Primăria Capitalei, Eugen Tomac la Sector 1, Mihail Neamţu la Sectorul 2, Ioana Constantin la Sectorul 3, Ştefănel Marian la Sectorul 4, Lucian Iliescu la Sectorul 5 şi Ştefan Florescu la Sectorul 6. Sunt oameni care au crescut şi sunt convins că vor face performanţă”, a spus Traian Băsescu, la România TV.

Calculele PNL

Nu în ultimul rând, liberalii încă sunt în procesul de desemnare a propriului candidat pentru Primăria Capitalei. În cursa internă au mai rămas înscrişi Ciprian Ciucu şi Ionel Dancă, însă nu e exclusă şi apariţia unei candidaturi surpriză. Potrivit unor surse politice, dacă PNL decide să nu aibă candidat propriu la Primăria Capitalei, candidatul care are cele mai mari şanse să fie susţinut e Nicuşor Dan, nu Vlad Voiculescu. Susţinerea lui Dan ar fi parte a unei înţelegeri între partidele anti-PSD de a-şi pune candidaţi comuni la primăriile din Bucureşti.

Conducerea PNL ar vrea să obţină cel puţin două primării de sector, cele mai mari şanse fiind la Sectorul 2 şi la Sectorul 6. În timp ce la Sectorul 2 cel mai probabil va candida Dan Cristian Popescu, în prezent fiind viceprimar, la Sectorul 6 ar putea fi pus să candideze Ciprian Ciucu, dacă nu va fi candidat în competiţia pentru Primăria Generală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite