De unde a plecat scandalul dintre Dragnea şi Tudose: Sevil Shhaideh, cercetată în dosarul Belina, i-a cerut premierului să sesizeze CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, că dacă ministrul Justiţiei va redacta o sesizare privind posibilul conflict constituţional din dosarul Belina, atunci el va sesiza Curtea Constituţională. Marţi, Tudorel Toader a declarat că la nivelul ministerului există un draft al sesizării, dar că instituţia nu este abilitată să sesize CCR. Astfel, ministrul Justiţiei s-a retras din conflictul privind dosarul Belina şi l-a lăsat pe Tudose să decidă.

În contextul relaţiilor tensionate dintre liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Mihai Tudose, cauzate de sondajul de opinie care arată scăderea nivelului de încredere în Guvern la doar 27%, ministrul Tudorel Toader se retrage dintr-o situaţie care ar putea pune şi mai mult gaz pe foc între Tudose şi Dragnea.

Premierul Mihai Tudose a declarat luni, la Antena 3, întrebat fiind de ce nu a sesizat Curtea Constituţională privind un posibil conflict de natură constituţională în dosarul Belina, că o va face doar în momentul în care va primi de la ministerul Justiţiei o sesizare redactată în acest sens şi după ce va vedea care sunt argumentele, de vreme ce el „răspunde de sesizare”.

„Să vă spun tot filmul. Doamna Shhaideh a făcut o solicitare în acest sens. Eu am adresat-o ministrului Justiţiei, care a venit în şedinţa de guvern şi a spus că încearcă să vadă în ce măsură îşi poate fundamnenta un răspuns. De atunci nu a mai venit cu răspunsul. Domnul profesor încă caută o încadrare a acţiunii. A venit cu nişte argumente în favoarea acestui demers, a avut câteva argumente şi în defavoarea acestui demers. A rămas că se duce acasă şi se gândeşte”, a declarat premierul Tudose la Antena 3.

În dosarul Belina sunt anchetate, în mod direct, Sevil Shaidehh, ministrul Dezvoltării şi omul de încredere în Guvern a lui Liviu Dragnea şi Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene. În mod indirect, în dosar este implicat şi Liviu Dragnea. Vicepremierul Sevil Shaidehh a făcut o solicitare prin care cerea Guvernului să intervină şi să sesize CCR privind un conflict de natură constituţională între Ministerul Public, prin DNA, şi Guvern. Astfel, potrivit procedurii, premierul a cerut ministerul Justiţiei să intervină în acest sens şi să redacteze documentaţia necesară pentru formularea sesizării. Odată sesizarea redactată, premierul ar fi putut să ridice sesizare în faţa CCR. Cum însă Tudorel Toader întârzia cu sesizarea, premierul Tudose avea o scuză pentru că nu a acţionat în favoarea celor doi miniştri, dar şi a lui Liviu Dragnea în mod indirect.

Ministrul Justiţiei îl contrazice pe Mihai Tudose

Dacă luni premierul dădea vina pe Tudorel Toader pentru tărăgănarea privind sesizarea CCR, marţi, ministrul Justiţiei a aruncat „mingea” Belina înapoi la prim-ministrul Tudose. Ministrul a declarat că instituţia pe care o conduce a terminat draftul sesizării, dar că în niciun caz nu este de competenţa mininisterul Justiţiei „să sesize CCR”. În acest fel, ministrul tehnocrat, dar susţinut de ALDE, s-a retras dintr-o situaţia care ar putea stârni şi mai multe tensiuni între Liviu Dragnea şi Mihai Tudose, lăsând „greul” deciziei privind  sesizarea CCR pe umerii premierului.

„Ministerul Justiţiei l-a făcut (n.r.-draftul de sesizare), mai departe e problema decidenţilor, oricine poate sesiza, fie Guvernul, fie preşedintele Camerei Deputaţilor, fie al Senatului”, a declarat marţi Tudorel Toader.

Întrebat de jurnalişti dacă consideră că există un conflict de natură constituţională în dosarul Belina, Tudorel Toader a ţinut să-şi protejeze poziţia de ministrul independent de puterea politică şi să declare că el doar pune în aplicare un program politic, urmând procedurile. În acest fel, ministrul Justiţiei a evitat să ofere un răspuns exact şi să se  „pună” rău cu cei implicaţi în dosar.

„Sunt ministru, dar nu sunt membru de partid. Particip la punerea în aplicare a unui program politic pe segmentul justiţiei, dar rămân un ministru independent. Nu vă răspund eu dacă există sau nu un conflict politic. Nu pot da exemplu cine a generat conflictul şi cum va fi soluţionat. În Guvern a fost pusă în discuţie posibilitatea sesizării CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public prin DNA care anchetează procedurile şi legalitatea adoptării a două HG”, a declarat Tudorel Toader la Parlament.

Citeşte şi

Culise. Cum a obţinut Tudose prima victorie împotriva lui Dragnea. Joi e programat returul

 

Câţi bani are în contul de pensie privată un român

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite