INTERVIU Dacian Cioloş, despre fuziunea USR-PLUS. Ce nume va avea noul partid. Cine va fi preşedinte. Cum se împart locurile pe listă. Congres în iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PLUS Dacian Cioloş a explicat, la Adevărul Live, în ce stadiu au ajuns negocierile privind fuziunea USR-PLUS şi cum pregătesc ambele formaţiuni alegerile locale şi parlamentare. De asemenea, liderul PLUS anunţă că va pune condiţii pentru susţinerea formării unui Guvern după parlamentare. Dacian Cioloş nu exclude posibilitatea unei majorităţi PNL-PSD. ”Am văzut şi în trecut”, a spus eurodeputatul PLUS.

Adevărul: În ce stadiu sunt negocierile dintre partidul pe care îl conduceţi şi USR? Vom avea o fuziune la alegerile locale din luna septembrie? Pentru că mai sunt doar două luni până intrăm în campania electorală. 
 

Dacian CIoloş: Intenţia noastră a celor doi preşedinţi, deci a mea şi a lui Dan Barna este să propunem partidelor noastre să luăm în discuţie un congres de fuziune dacă e posibil chiar la sfârşitul lunii iulie, pentru că aşa cum aţi spus, să intrăm în campania pentru locale şi apoi pentru parlamentare ca două partide care au decis să meargă împreună ca un singur partid. Asta mai mult e o decizie internă şi de funcţionare internă. Dpdvd administrativ sau procedural, foarte probabil nu vom putea să înscriem noul partid în alegeri ci tot ca alianţă politică vom merge, ca alianţă între PLUS şi USR, pentru că chiar dacă noi vom face congresul la sfârşitul lui iulie, foarte probabil procedura nu va fi finalizată în justiţie într-o lună-două-trei. Ştiţi cât a durat şi înfiinţarea partidului pe care l-am constituit în urmă cu un an şi ceva. Mai ales acuma instanţele lucrează mai greoi. Deci nu ne aşteptăm să avem partidul înregistrat. Dar e important pentru starea de spirit din interior, e foarte important pentru membri şi pentru susţinători să ştie că cei pe care îi avem pe listă sunt candidaţii noului partid şi să eliminăm aceste tensiuni artificiale care pot să apară legate de identitatea unui candidat vizavi de un partid sau altul. Vor fi candidaţi noştri. Pentru noi e important acum să prezentăm un proiect politic credibil, o adevărată alternativă, nu din partea unui partid nou, a unei forţe politici noi pentru că şi PLUS şi USR sunt partide noi pe scena politică, dar care deja au demonstrat că au susţinerea unei părţi importante din electoral. Şi pentru alegerile astea vrem să dăm semnalul că preocuparea noastră principală e să ne pregătim să guvernăm România şi nu alte discuţii interne care pot să ne consume energia. 


Aţi discutat ce nume va avea noul partid?

Sigur, am discutat multe lucruri. Nu pot să informez membrii din PLUS şi Barna membrii din USR prin intermediul presei. De săptămâna aceasta vom vorbi cu filiaelele despre cadrul fuziunii. Eu, împreună cu Tudorache, începând de joi până la sfârşitul lunii iunie vom avea discuţii cu filialele. 

E posibil ca noul partid să se numească USR-PLUS?

Da, e soluţie aflată pe masă. E un brand pe care noi l-am promovat de un an de zile. E un brand cunoscut. Pentru locale şi parlamentare pe buletin se va găsi sigla USR-PLUS. 

Cine va fi preşedintele noului partid: Cioloş, Barna sau alt membru?

Asta vor decide membrii noului partid. Noi vom propune, ca să nu consumăm energia, să mergem cu o conducere comună până după alegeri şi la nivel central şi local. Sunt subiecte în discuţie. Ideea e că noi suntem un singur partid, să ne focalizăm energia să pregătim campania pentru locale, apoi pentru parlamentare. Obiectivul USR-PLUS e să propună o alternativă credibilă şi să pregătească membrii de partid să-şi asume guvernarea. 

Valeriu Nicolae spune să Dan Barna e un om politic mort. Sunteţi de acord cu el?

Valeriu Nicolae are opiniile lui. Eu discut cu el aproape săptămânal. Unele opinii le iau în considerare, altele nu. Opinii pot să fie. El a ieşit din partid ca să-şi poată spune asemenea puncte de vedere.

Opinia lui Valeriu Nicolae nu e singulară

Obiectivul meu e să adun oameni. Asta nu poate face un partid de 7, 10 sau 12%. Trebuie să fie un partid nu doar cu viziune, dar şi cu pretenţii de a-şi pune în aplicare viziunea. Nu e problema acum dacă PLUS merge împreună cu USR. Cred că ar avea de pierdut România. Dacă acum ne batem să împărţim funcţii, România are de pierdut. Dacă suntem realişti, nu vom obţine 50% plus unul.Va trebui să facem alianţe. Noi trebuie să avem mai întâi abordarea internă ca să putem apoi negocia potenţiale coaliţii în care să ne impunem ideile: depolitizarea administraţiei, gâtuirea corupţiei. Trebuie un proiect politic pentru România. Eu am spus de la candidatura mea la preşedinţia PLUS: proiectul meu e România.  

Dacă proiectul e România, de cenu candidaţi alături de ceilalţi europarlamentari la alegerile locale? 

PLUS are leadershipul majoritar în ţară. Eu sunt în ţară mai mult de jumătate din timmpul meu de lucru. Din martie până în mai am stat în ţară. Liderii majoritari sunt oameni care acţionează şi sunt în România. Eu am fost pe listă. După ce am câştigat alegerile, să fi renunţat la mandat ar fi însemnat să mint. În primii ani sunt luate decizii esenţiale în Parlamentul European. Faptuş că sunt aici şi sunt liderul unui grup poltiic îmi permite să iau decizii şi pentru România. Influenţăm deciziile încă din faza de pregătire. Dacă partidul mă susţine, voi fi candidatul pentru funcţia de prim-ministru. Sigur, dacă voi fi ales de partid. Am zis că-mi asum acest rol. Acum contribui la atragerea de fonduri pentru România. Reluăm subiectul legat de Schengen.  

PLUS are vreun candidat care să aibă şanse să câştige vreun oraş mare?

Candidaţii vor fi ai alianţei USR-PLUS. Chiar dacă Congresul va fi în iulie, vor fi candidaţii noului partid. Vom avea candidaţi şi la Constanţa, Timişoara. 

O să se spună că sunt oamenii USR?

Nu, sunt candidaţii noului partid. orice membru al USR care vorbeşte de candidaţii lor, nu ai noştri, greşeşte. Un candidat care e acum emnbru al USR sau PLUS are şanse doar împreună. 

Vlad Voiculescu va deschide lista de consilieri la Bucureşti? 

Noi asta ne dorim şi asta încercăm. 

La Iaşi, Cosette Chichirău sau Liviu Iolu?

Nu sunt definitivate listele. 

La parlamentare se va ţine cont de împărţeala 3 la 1 în favoarea USR?

Care USR? Dacă decidem fuziunea, listele nu o să mai aibă un asemene acriteriu. Important e să fie oameni cu tracţiune. Să nu mai cheltuim atâta energie pe chestii de bucătărie internă. Eu o spun fără să utilizez niciun limbaj de lemn: am stat departe de politică ani de zile. Nu am vrut să-mi consum energia pe târguieli. Cred că sunt mulţi membri la USR şi PLUS care gândesc la fel. Evident, sunt oameni la USR care au câştigat experienţă, care au avut curajul să ia poziţii, când alţii s-au ascuns. Sunt oameni din PLUS care nu au fost parlamentari, dar au câştigat experienţă. Eu cred că aşa putem pune problema. Dacă ne limităm la asta, mi-ar fi jenă să cer încrederea românilor 

Când Dan Barna s-a făcut că tastează, acel filmuleţ celebru, dvs aţi răspuns printr-un alt clip în care chiar apăsaţi tastele cu adevărat. Când Dan Barna a pus pe masă socata, dvs aţi plusat cau palinca. Din protocolul de colaborare cu USR intră şi trollingul la Dan Barna?

În relaţia noastră personală cu Dan Barna, pentru că noi avem şi o relaţie personală, am făcut făcut două campanii împreună şi o să mai facem, noi mai şi glumim. Şi între noi sunt lucruri care nu se văd. Glumim pentru că sutem oameni. E păcat că toate lucrurile astea sunt văzute din perspectiva asta „uite ăla îl atacă pe celălalt”. Nu, noi suntem oameni, cei care ne ascultă şi care ne citesc sunt şi ei oameni. Eu cred că trebuie să privim lucruile astea mai puţin crispaţi. Eu ştiu că politica e făcută crispat, tensionat, vedeţi feţe foarte serioase, sobre. Cred că e bine să nu ne luăm întotdeauna atât de în serios. Chiar dacă suntem preşedinţi de partid nu înseamnă că suntem cei mai deştepţi şi cei mai buni. Avem fiecare dintre noi slăbiciunile noastre, mai facem şi greşeli şi cred că e important să păstrăm şi dimensiunea asta umană.

Dacă cineva îşi imaginează că eu am postat aceea de palincă, că eu stau toată ziua cu genul ăla de sticlă pe masă se înşeală. Eu am învârtit la cazan când eram cu bunicul la Pericei, dar servesc foarte rar, pentru că în general nu prea beau alcool. Dar acolo era vorba de altceva. Era vorba de un mesaj mai subtil, de amuzare, un produs local tradiţional, şi eu tot vorbesc de câteva săptămâni de produse locale tradiţionale care trebuie promovate şi în România. Deci sunt mai multe aspecta care trebuie luate în considerare, nu doar crisparea asta politică.

Dar credeţi că Dan Barna gustă glumele dvs?

Da, eu cred că le gustă. Cel puţin mie aşa-mi dă semne cum şi eu gust glumele pe care le fac alţii pe seama mea. Se amuza lumea că eu vin dintr-un judeţ care nici nu există pe hartă. Sau glume când mă întreabă câtă ceapă mânânc pentru că Periceriul, comuna în care am copilărit, e cunoscută pentru ceapă.

Cum vă explicaţi că Alianţa USR-PLUS a luat peste 20%, dar acum USR e în jur de 12%, iar PLUS stagnează la 5%?

Sondajele ne tratează separat. Odată e o distorsiune a rezultatului pentru că partidele sunt separate. Acelaşi sondaje arătau altcumva şi înainte de europarlamentare. Cel mai credibil sondaj e participarea la aegeri şi pentru asta ne pregătim. 

Noi am testat separat USR şi PLUS. E o diferenţă pozitivă la cât obţine împreună USR-PLUS faţă de suma partidelor luate separat, adică procentele adunate.

Depăşeşte rezultatul la europarlamentare?

Nu! La un moment dat a depăşit. Dar rezultatul e clar diferit de ce au prezentat PSD, PNL sau Pro România.

Sunteţi undeva de 20%?

Da, eu am certitudinea că vom intra în campanie cu un potenţial de 20%, dar depinde de noi dacă vom merge peste sau mai jos. Avem oameni, avem viziune, ştim ce avem de făcut. Ştiu că putem conta pe oameni care aşteaptă modernizarea României

Oricât de ambiţioşi aţi fi dvs USR-PLUS, pare greu de crezut că o să reuşiţi să depăşiţi PNL. Aşadat se prefigurează mai degrabă o coaliţie PNL-USR-PLUS pe următorii patru ani. Însă premierul, foarte probabil, îl vor da cei de la PNL. Sunteţi pregătiţi să susţineţi un premier de la PNL? Sau veţi pune condiţii?

Noi vom avea o propunere de premier. Şi asta va veni la pachet cu un program de guvernare în primul rând. Asta e important. Programul de guvernare asumat de o majoritate politică în Parlament. Ăsta va fi principalul subiect care va fi discutat şi negociat de sper eu viitorul partid între PLUS şi USR, înclusiv cu PNL-ul. Şi eu cred că pentru România nu-i tot una. Chiar dacă PNL-ul e acum la guvernare şi PNL-ul va fi cu siguranţă unul dintre cele trei partide, forţe plitice. Două sau trei, iar asta depinde de ce vom decide noi.  Dacă noi vom decide că mergem separat, atunci vor fi două partide care vor conta, după cum stau lucrurile acuma. Dacă noi, PLUS, şi USR mergem împreună, atunci există şanse foarte mari să existe trei partide în jurul cărora se va pregăti majoritatea. Şi eu cred că nu-i tot una să avem un PNL care negociază cu PSD-ul o majoritate de guvernare pentru că am mai văzut experienţa asta. Am văzut de ce-i capabil PSD-ul, care din păcate nu dovedeşte că e capabil să se reformeze, care nu dovedeşte că e un partid de stânga, cu o viziune clar structurată de stânga ca să ai ce negocia cu ei şi ca să respecte statul de drept şi nişte principii şi nişte valori. Deci nu-i tot una să se ducă PNL şi să negocieze cu PSD-ul, pentru că nu se pune problema niciun moment ca USR-PLUS să negocieze cu PSD-ul, ca să fim clari. Pentru noi nu există alternativă decât să guvernăm singuri sau eventual să guvernăm cu partide gen PNL, să vedem ce se întâmplă cu PMP-ul, şi acolo e de discutat, trebuie văzut ce oameni vor pune pe listă, ce program politic vor avea.

Luaţi în calcul să mergeţi şi separat la parlamentare? USR separat de PLUS?

Asta vor decide partidele. Eu ca preşedinte de partid nu am vedere să propun lucrul ăsta. Eu voi propune fuziunea cu USR. Dar dacă fuziunea nu va fi acceptată, evident că totul e posibil. Deciziile astea sunt luate de congresele celor două partide, nu de altcineva în alte laboratoare. Ca să revin, eu cred că nu-i tot una nici pentru PNL dacă în următorii patru ani, în cazul în care va fi la guvernare aşa cum îşi doreşte şi sunt convins că şi preşedintele Iohannis îşi doreşte, va face o majoritate cu un partid care îşi doreşte modernizarea României, care vine cu o abordare de modernizarea economiei, a administraţiei publice, de luptă împotriva corupţiei, de competenţă sau un PNL care va merge într-o majoritate cu un PSD care vrea conservarea unor practici care am văzut unde ne-au adus. Au dus lideri ai partidului respectiv la închisoare, dar am văzut unde au dus şi ţara. În izolare, într-un deficit bugetar care acum ne creează probleme în relansarea economiei. Asta e miza. Miza nu e care lider va fi în fruntea partidului, care-i mai tare din parcare ci miza e chiar viitorul României. 

Dar de ce ar merge PNL într-o alianţă cu PSD când vedem această luptă pe scena politică?

Dar am mai văzut-o şi în trecut. Iar în anumite momente au mers şi împreună. Eu nu sunt purtătorul de cuvânt al PNL şi vreau să se tragă concluzie ce am spus aici să să mă trezesc cu vreun titlu care spune că „Cioloş declară că ştie că PNL va merge cu PSD”. Dar spun că dacă ne uităm la scena politică, potenţial există şi genul ăsta de direcţie. Nu ar fi în interesul României.

Să luăm un scenariul în care PNL obţine după parlamentare 35%, alianţa USR-PLUS peste 20%, şi restul partidelor nu mai contează, aşadar se conturează o majoritate PNL-USR-PLUS iar preşedintele Klaus Iohannis îl desemnează premier pe Ludovic Orban. Votaţi acest guvern, îl susţineţi?

Mi-aţi vorbit de persoane, de procente. Din punctul meu de vedere, un Guvern guvernează pe baza unui program de guvernare şi a unei majorităţi parlament care susţine programul de guvernare. Asta vom negocia noi în primul rând. Şi apoi, pornind de la asta vom vedea care sunt candidaţii pentru premier, pentru miniştri, şamd. Deci ceea ce contează acum în primul rând e programul de guvernare.

Ce notă i-aţi da lui Ludovic Orban pentru această activitate din ultimele luni pe fondul pandemiei?

Nu dau eu note. Premierul Orban e un om politic în primul rând, iar un om politic e notat de alegători, nu de alţi colegi. Eu aş fi subiectiv orice notă i-aş da.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite