Cum explică Ioan Talpeş faptul că Ponta nu a ajuns preşedinte al României. Ce spune despre Năstase, Dîncu şi Mircea Geoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta. FOTO Arhivă personală / Faceboo Victor Ponta
Victor Ponta. FOTO Arhivă personală / Faceboo Victor Ponta

Ioan Talpeş, fost şef al SIE şi consilier al preşedintelui Ion Iliescu, a declarat că Victor Ponta nu a ajuns şef al statului român pentru că „nu merita”, dar şi pentru modul cum a ales să se poziţioneze faţă de partenerii externi.

Întrebat într-un interviu la Realitatea Plus de ce nu a reuşit Victor Ponta să obţină un mandat de preşedinte, Ioan Talpeş a precizat: „Nu merita. E e un băiat isteţ, dar atât”. De asemenea, fostul şef al SIE a precizat că un politician trebuie să fie atent la modul cum înţelege relaţiile internaţionale: „E bine să ai (n.r. - o relaţie bună şi cu Turcia). Trebuie să ţii cont de mediul geografic în care te afli. Trebuie să te gândeşti la geografia militară. Era lamentabilă abordarea sa (n.r.- în ceea ce priveşte relaţiile internaţionale”. Fostul şef al SIE a punctat faptul că el i-a făcut legătura cu mai mulţi oficiali de la Bruxelles, când Ponta era încă în primii ani de carieră ca politician.

Ioan Talpeş a povestit faptul că Adrian Năstase a avut o relaţie proastă atât cu administraţia Bush, cât şi cu cei de la Bruxelles, mai ales în perioada 2003-2004. 

Întrebat dacă îl vede pe un alt fost şef al PSD ca posibil candidat la preşedinţie, adică pe Mircea Geoană (actual secretar general-adjunct al NATO), Talpeş a răspuns: „S-ar putea ca el să fie o variantă pozitivă. Asta înseamnă că se rezolvă situaţia din Ucraina. Am ajunge la situaţia relaţiilor între Statele Unite şi Rusia ca în 1989”. Mai mult, fostul şef al SIE a amintit faptul că tatăl lui Geoană a jucat un rol important în 1989. Potrivit lui Talpeş, tatăl lui Mircea Geoană era „şeful Apărării Civile”. Structura menţionată era responsabilă înainte de 1989 de protecţia populaţiei în caz de război sau a unor evenimente majore.

Întrebat dacă tatăl lui lui Mircea Geoană a avut legături cu GRU, adică serviciul de informaţii militar al Rusiei, Talpeş a precizat că românii, fiind parte a Tratatului de la Varşovia, era nornal să aibă legături cu aceştia. De altfel, unul dintre invitaţii din platou a susţinut ipoteza că şeful celulei GRU din România era Ioan Geoană.

Ioan Talpeş a declarat că Mircea Geoană a făcut o greşeală când a acceptat să meargă în 2009 de două ori la Moscova: „Nu trebuia să se ducă. Asta e o copilărie”. Fostul consilier al lui Ion Iliescu a amintit faptul că l-a recomandat pe Geoană la Washington pentru funcţia de ambasador, însă un rol important l-a jucat şi familia din care provenea fostul şef al PSD.  

Fostul şef al SIE a precizat faptul că a pus umărul la lansarea mai multor persoane în politica mare, printre care Ioan Rus (fost ministru de Interne) şi Vasile Dîncu, actualul preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. „Mi s-a părut un tip dotat, capabil (...) Pe Dîncu l-am susţinut chiar la Năstase”, a precizat Talpeş. 

De asemenea, Ioan Talpeş a precizat faptul că nu a vorbit cu George Maior de 15 ani, cu toate că i-a fost „inclusiv naş”. Fostul şef al SIE nu a povestit şi care a fost cauza deteriorării relaţiei cu Maior.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite