Cum afectează arestarea lui Oprescu alegerile din 2016. Cine are cele mai mari şanse să ocupe postul de primar al Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prinderea în flagrant a lui Sorin Oprescu, cotat cu prima şansă la alegerile pentru Primăria Capitalei de anul viitor, lasă în ofsaid PSD şi înteţeşte competiţia între cei patru candidaţi ai PNL, partid care va prelua controlul Primăriei Capitalei dacă Oprescu va fi arestat.

Sorin Oprescu a fost arestat. Magistraţii l-au trimis pe edilul Capitalei după gratii

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, reţinut de procurorii anticorupţie după ce ar fi primit mită 25.000 de euro, a fost arestat preventiv, mandatul de arestare pentru 30 de zile fiind emis, duminică noapte, de magistraţii Tribunalului Bucureşti.


Reţinerea lui Sorin Oprescu, primar al Capitalei, modifică din temelii tabloul alegerilor locale pentru Primăria Capitalei. PSD îl gira pentru un nou mandat pe Sorin Oprescu, care avea cele mai mari şanse la Primăria Capitalei, având în vedere că primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur de scrutin, iar aleşii în funcţie sunt, astfel, avantajaţi.


„Merg pe mâna lui Sorin Oprescu. Mereu am mers pe mâna lui Sorin Oprescu. Şi el m-a sprijinit pe mine“, spunea premierul Victor Ponta, în urmă cu mai puţin de o lună. Tocmai de aceea PSD nici nu s-a dat de ceasul morţii să caute un alt candidat viabil pe vremea când Victor Ponta se afla la cârma partidului. PSD îi ia apărarea lui Sorin Oprescu chiar şi în această situaţie. „Momentan vorbim de un semi-flagrant, cel puţin asta înţelegem din comunicatele oficiale de la DNA. Semi-flagrant este cum ai spune că este puţin însărcinată femeia. Ori este, ori nu este? Merg pe premisa că Parchetul şi procurorii trebuie să dovedească vinovăţia şi nu Sorin Oprescu să-şi demonstreze nevinovăţia. Aşteptăm cu toţii să vedem ce înseamnă grup organizat în Primărie. Încă nu ne-am lămurit. Începând de luni, la partid, vom face o analiză asupra viitorului Admnistraţiei Bucureşti în condiţiile în care scandalul acesta s-a pornit ca un tăvălug“, a declarat Codrin Ştefănescu, secretarul general-adjunct al PSD, pentru „Adevărul“.

Potrivit unor surse din PSD, social-democraţii conduşi de Liviu Dragnea au luat în calcul varianta în care problemele penale ale lui Oprescu s-ar putea agrava, iar una dintre soluţiile de rezerva ale PSD pentru Primăria Capitalei este Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, un apropiat al actualul preşedinte al PSD. 

Sorin Oprescu, reţinut de DNA. „De azi încolo se fac cărţile“

De cealaltă parte, liberalii îşi freacă palmele de bucurie pentru că odată cu reţinerea lui Oprescu şansele candidatului PNL la cea mai râvnită funcţie de primar cresc simţitor de mult. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu se gândeşte deja la conducerea  liberală care se va instaura la Primăria Capitalei.  „După reţinerea lui Sorin Oprescu, soluţia potrivită azi – demisia. Iar soluţia potrivită în viitor – o administraţie nouă, integră, liberală“, a reacţionat Gorghiu.

Specialistul în comunicare politică Sebastian Lăzăroiu crede că lupta pentru câştigarea Primăriei Capitalei abia acum începe şi nu exclude posibilitatea să apară candidaţi noi, unul dintre ei fiind Cristian Piedone, edilul de la Sectorul 4, care tocmai a trecut în tabăra UNPR. „PSD ar fi pus iar banii pe doctorul independent, dar nu erau siguri nici ei când va fi ridicat. PNL ar fi jucat cu o figură mai proeminentă, dar, la fel, nu ştia, dacă pe dom doctor nu-l trage vreun curent în Ştirbei Vodă. Piedone voia la Sectorul 4, teoretic, ca să nu-l deranjeze pe tata autostrăzilor suspendate, dar, dacă DNA a eliberat jilţul de la capitală, se mai gândeşte.  Aşa că abia de azi încolo se fac cărţile pentru PG. Era prea multă incertitudine şi s-a risipit“, comentează Lăzăroiu.

Sorin Oprescu, reţinut. Creşte miza pentru candidaţii PNL

Operaţiunea DNA, al cărei efect politic constă în scoaterea lui Oprescu din calculele pentru Primăria Capitalei, ajută, per ansamblu, PNL. Competiţia devine mult mai strânsă însă la nivelul celor patru candidaţi înscrişi în cursa internă: prim-vicepreşedinţii PNL Ludovic Orban şi Cristian Buşoi şi deputaţii Petre Roman şi Costică Canacheu. „Mi se pare incredibil că într-o perioadă în care există o campanie anticorupţie atât de puternică, cei mai mulţi apropiaţi ai tăi au fost prinşi, să continui să iei şpagă, asta denotă un nărav dezrădăcinat, reflectă un viciu sau o obişnuinţă din partea lui. Faptul că, la Primăria Capitalei, corupţia este la ea acasă în mandatul lui Oprescu pentru mine nu este un lucru necunoscut. Mi se pare important că s-a dat jos masca lui Sorin Oprescu şi bucureştenii pot să vadă după şapte ani de păcăleli că principala ocupaţie a lui Oprescu a fost, în limbajul lui, mangleala“, a spus Ludovic Orban, pentru „Adevărul“.

Şi Buşoi crede că se impune de urgenţă demisia lui Sorin Oprescu din funcţia de primar al Capitalei în situaţia în care va fi arestat. „Este o situaţie tristă pentru imaginea Bucureştiului şi imaginea României. Pentru mine este de neînţeles cum de un primar general care are deja un consilier reţinut pentru fapte de corupţie se poate preta la astfel de gesturi. Dacă acuzaţiile care i se aduc vor fi confirmate de către instanţă şi se va lua o măsură care va însemna arrest, cred că se impune de urgenţă demisia dlui Oprescu din funcţia de primar general al Capitalei“, a declarat şi Cristian Buşoi.

În replică, social-democraţii îi acuză pe liberali de ipocrizie şi le transmit să nu se grăbească să-i mănânce coliva lui Oprescu înainte de vreme. „PNL a cerut demisia lui Oprescu printr-o declaraţie sufocant de mizerioasă. Să ceri demisia unuia pe care l-ai susţinut în cadrul USL, deşi ai alergat braţ la braţ cu toată lumea să-i faci campanie lui Oprescu şi acum să-şi dea demisia, să vină viceprimarul nostru PNL, este o declaraţie mizerioasă a PNL. Îi sfătuiesc pe cei de la PNL să fie răbdători şi să vadă ce se întâmplă în situaţia aceasta. Dacă este grup organizat, mai degrabă sunt foarte mulţi pedelişti decât din orice altă zonă politică. Ar trebui să fie foarte precauţi în ce declară zilele acestea“, a mai spus Codrin Ştefănescu.

„Nicuşor Dan, altă perspectivă“

Analistul politic Antonio Momoc spune că partidele se confruntă cu situaţia în care au de-a face cu candidaţi compromişi, de aceea şansele candidaţilor din afara sistemului, precum Nicuşor Dan, cresc în aceste condiţii. „Partidele sunt îngrijorate pentru că atât primarii lor în funcţie, cât şi candidaţii propusi pentru 2016 sunt cam din acelaşi aluat, şpăgari, indivizi organizaţi in grupari de interese puse pe transfoRmarea administraţiei publice în sursa de îmbogăţire personală. Candidaţi din afara sistemului, ca Nicuşor Dan, au acum o alta perspectivă pentru alegerile de anul viitor“, spune Antonio Momoc.

Nicuşor Dan a fost printre primii care au reacţionat la reţinerea lui Sorin Oprescu. „O zi memorabilă: primarul Sorin Oprescu, prins în flagrant în timp ce lua mită şi reţinut de procurorii DNA. Sorin Oprescu, capul corupţiei din Primăria Capitalei, trebuie să demisioneze astăzi! USB salută eforturile DNA de a face curăţenie în Primăria Generală şi subliniază că reţinerea pentru corupţie a lui Sorin Oprescu confirmă demersul Uniunii Salvaţi Bucureştiul de a strânge semnături pentru demiterea acestuia“, scrie Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei.

PNL, la butoanele Primăriei Capitalei, după mita luată de Oprescu

Sorin Oprescu va fi suspendat automat din funcţia de primar de către prefect în cazul în care judecătorii decid arestarea sa preventivă, potrivit Legii administraţiei publice locale. Atribuţiile sale vor fi preluate de unul dintre cei doi viceprimari: Cornel Pieptea (PNL) sau viceprimarul Dan Darabonţ (PSD), desemnaT prin vot secret de către consilierii locali. „Mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv, prin ordin al prefectului“, se arată în Legea Admnistraţiei publice. Cele mai mari şanse să ocupe interimar funcţia de primar, în cazul în care Sorin Oprescu va fi suspendat, le are liberalul Cornel Pieptea, pentru că PNL controlează majoritatea în Consiliul General al Capitalei.

Pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV Sorin Oprescu, reţinut: cum funcţiona piramida şpăgilor în Primăria Capitalei. Surse: Erau funcţionari care cereau şpagă în numele directorilor

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul cu cei mai mulţi bani publici pe mână: Mie nu mi-e frică de nimeni, de ce să-mi fie dacă sunt curat?

Oprescu, reţinut de DNA. Ponta îl gira pe primarul Capitalei: Merg pe mâna lui Sorin Oprescu. Mereu am mers. Şi el m-a sprijinit pe mine

Sorin Oprescu, reţinut. Averea cunoscută a edilului: o vilă, un apartament şi obiecte de lux în valoare de 91.000 de euro

Presa internaţională, despre reţinerea lui Oprescu. New York Times: Influentul primar al Bucureştiului, prins în flagrant în timp ce lua mită de 28.000 de dolari

Sorin Oprescu, reţinut de DNA. Nicuşor Dan: O zi memorabilă. Analist politic: Candidaţii din afara sistemului au o altă perspectivă la alegerile din 2016

STENOGRAME Vanghelie, trimis în judecată pentru 25 de fapte de corupţie. Cum a fost dijmuit săracul sector bogat din Capitală

Marian Vanghelie, urmărit penal pentru 23 de fapte de corupţie

Consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Mădălin Dumitru, fost director în cadrul Primăriei Capitalei, arestat preventiv

Motivare ICCJ: Controlul judiciar pentru Chiliman, Moisescu şi Costescu, suficient raportat la probele DNA

Funcţionar al Primăriei Capitalei, prins în flagrant cu o şpagă de 40.000 de euro

Curtea de Apel Bucureşti: Judecătorii care l-au achitat pe Poteraş n-au verificat probe, doar au enumerat articole de lege

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite