Reportaj. Cronica unei moţiuni ratate: atacuri politice, îmbrânceli şi campanie internă. Ce nu s-a văzut la televizor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO:Inquam Photos/ George Calin
FOTO:Inquam Photos/ George Calin

Prima moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Cîţu a fost un eşec răsunător al PSD. În schimb, unii aleşi au ieşit în evidenţă prin atacuri politice şi fizice, în timp ce premierul a fost preocupat mai ales de alegerile pentru şefia PNL.

Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîţu a arătat clar modul cum se raportează partidele la guvernare, dar şi faptul că PNL e divizat intern. PSD şi AUR au strâns împreună doar 202 voturi, iar pentru demitere erau necesare 234 de voturi. Cu o zi înainte, Marcel Ciolacu garanta că vor fi undeva între 212 şi 214 voturi.  De asemenea, Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PSD, a declarat pentru „Adevărul”, înainte de vot,  că se bazează şi pe câţiva parlamentari ai Puterii care au văzut „dezastrul” guvernării. „Sperăm ca moţiunea să treacă”, sublinia Grindeanu. Însă socoteala social-democraţilor a fost departe de rezultatul final. Adică la 32 de voturi.

Premierul Florin Cîţu a fost mai precoupat să trimită săgeţi către Ludovic Orban şi echipa acestuia decât să combată argumentele PSD şi AUR. „Social-democraţii văd în mine cel mai mare inamic al lor, o ameninţare. Pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic şi vehement oricărei colaborări, de orice formă, cu PSD. După 25 septembrie va fi şi mai rău pentru dumneavoastră. Am tranşat alegerile din PNL, de cine vă e cel mai frică nu scăpaţi!”, le-a transmis Cîţu celor din Parlament. De altfel, Ludovic Orban s-a declarat deranjat de faptul că unii colegi au vorbit de Congresul PNL din 25 septembrie, pentru că nu era cazul. „Nu era normal să se vobească despre Congresul PNL. Iar asta nu o ştiu doar eu”, a punctat şeful PNL.

Au luat masa, au huiduit şi au votat

Şedinţa plenului de marţi în care s-a dezbătut şi votat moţiunea de cenzură a PSD împotriva actualului Guvern a fost un bun prilej pentru ca parlamentarii să ia masa în plen, să se fotografieze, ori să facă transmisii în direct. Deputatul AUR Ciprian Ciubuc, senatoarea independentă Diana Şoşoacă şi Mihai Lasca au transmis în direct şedinţa pe Facebook, plimbându-se prin sală, filmând colegii şi guvernanţii.

Diana Şoşoacă şi George Simion (co-preşedinte AUR) au mers la premierul Cîţu să se filmeze în timp ce lansează diferite acuzaţii la adresa premierului şi a guvernării, mai ales pe tema măsurilor sanitare şi a celor economice. Şoşoacă a venit inclusiv cu un sac imens, despre care spunea că e folosit pentru morţii de COVID-19. „Aşa arată un sac în care morţii din spitale au fost aruncaţi goi, după care trântiţi şi îngropaţi fără preoţi, fără colivă”, a transmis Şoşoacă. La insistenţele parlamentarilor AUR, senatoarea a aruncat sacul în faţa premierului Florin Cîţu. Unul dintre chestori, Sergiu Vlad (USR PLUS), chiar s-a îmbrâncit cu senatoarea Şoşoacă, după ce i-a luat sacul, fiind apucat de nas. „I-am spus că la cât de agresivă este, nu mă mir că este la al treilea divorţ. Este destul de violentă, verbal şi fizic”, a declarat chestorul USR-PLUS, care a precizat că se gândeşte să depună o plângere penală.

Printre cei mai „vocali” parlamentari la şedinţa de marţi a fost Daniel Ghiţă, care a strigat şi huiduit fără oprire în timp ce premierul se afla la tribună. „Hoţule! Aţi tăiat pensiile. V-aţi făcut de râs cu PNRR-UL. Infractorii!”, sunt câteva dintre replicile lui Ghiţă. Nu în ultimul rând, sala de plen a fost locul unde nu s-au respectat măsurile de siguranţă. Cel puţin 20 de de parlamentari nu au purtat mască, printre care mai mulţi parlamentari AUR, cum a fost cazul senatoarei Şoşoacă, al deputaţilor Mihai Lasca (AUR) sau Daniel Ghiţă (PSD).

Orban, înjurătura şi Grindeanu

Lui Ludovic Orban i-a scăpat fără să vrea o înjurătură, după ce i-a dat cuvântul unui reprezentant al Opoziţiei, adică lui Sorin Grindeanu. „Îi dau cuvântul domnului senator Grindeanu”, a anunţat Orban, la care din sală s-a strigat „deputat”. „Deputat, mama mă-sii”, a afirmat Orban, după ce a realizat că Grindeanu era deputat, nu senator. Sorin Grindeanu a şi fost PSD-istul care l-a scos din sărite pe Orban, după ce l-a acuzat de faptul că e un politician care se preocupă doar de jocuri de culise şi care în anul în care a fost premier a girat mari afaceri.

„Eu mi-am dat demisia din funcţia de prim-ministru când PNL nu a câştigat alegerile, spre deosebire de dumneavoastră care v-aţi baricadat împreună cu Victor Ponta. Domnule Grindeanu şi alţii care vorbesc de subiectul ăsta. Să ştiţi că vremea aduce cu sine nobleţe. E ca vinul. Şi nu accept să fiu criticat de cineva care nici măcar nu a apucat să ajungă vin, ci s-a oţetit”, a fost răspunsul lui Orban. În replică, Grindeanu l-a ironizat pe şeful PNL că a ajuns să facă o comparaţie tot cu băuturi alcoolice şi că e printre puţinii care recunosc pierderea parlamentarelor.

Vezi şi: Cîţu: Eşec previzibil al Alianţei PSD - AUR! O moţiune de faţadă în care nici Marcel Ciolacu nu a crezut

Orban îi bate obrazul lui Cîţu: Ca premier trebuie să prezinţi rezultatele pozitive ale guvernării, nu să te referi la alte teme

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite