Coaliţia pregăteşte comasarea localelor cu parlamentarele. Ce scenarii sunt pe masă şi ce piedici are de trecut Puterea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / George Călin
Liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / George Călin

PNL şi PSD caută soluţii pentru a comasa, în 2024, alegerile locale cu cele parlamentare, o mişcare ce avantajează formaţiunile Puterii, datorită numărului mare de primari, care ar putea mobiliza electoratele lor la vot. De asemenea, demersul Coaliţiei trebuie să mai treacă şi de testul CCR, structură care a mai împiedicat o tentativă similară, în 2012.

Coaliţia încă şovăie în adoptarea unor priorităţi legislative despre care vorbeşte de două luni (legea offshore, legile securităţii naţionale etc.), dar, în schimb, a atacat un subiect mult mai îndepărtat şi despre care la constituirea noii structuri guvernamentale nu s-a suflat niciun cuvânt: comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. PNL, PSD şi UDMR au agreat, de principiu, comasarea acestor scrutinuri, juriştii fiind însărcinaţi să pună la punct toate detaliile de ordin legislativ, astfel încât demersul lor să nu cadă la testul judecătorilor CCR.

Două scenarii sunt pe masa specialiştilor din Coaliţie. Însă ambele pleacă de la premisa că mandatele aleşilor locali vor fi prelungite cu aproximativ două luni. În 2020, prelungirea mandatelor aleşilor locali a avut loc sub considerentul că din cauza pandemiei nu poate fi organizat scrutinul din iunie „fără riscuri majore la adresa sănătăţii publice”. Proiectul de lege n-a fost atacat la CCR, deci nu e clar dacă ar fi trecut controlului de constituţionalitate. Anterior, în 2012, demersul Guvernului de prelungire a mandatelor aleşilor locali picase la CCR.

Un prim scenariu este cel al alegerilor care au loc în acelaşi weekend. Juriştii caută un temei puternic pentru a justifica un asemenea demers, dat fiind că în 2012 CCR a respins comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Printre argumente s-au numărat posibila afectare a dreptului de a alege prin numărul mare de buletine de vot (şase la număr) sau afectarea dreptului de a fi ales prin interzicerea candidaturii unei persoane la ambele tipuri de scrutin.

Al doilea scenariu este cel al alegerilor care să aibă loc la o săptămână distanţă. Aşa ar fi ocolită decizia Curţii Constituţionale din 2012, dar tot ar însemna un efort financiar mare, pentru că ar presupune plata unor oameni în secţiile de votare de două ori.

Rolul primarilor

Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că principalul motiv al comasării ar fi faptul că partidele cu mulţi primari, cum este situaţia forţelor din Coaliţie, ar fi avantajate. PSD, PNL şi UDMR au împreună circa 3.100 de primari din totalul de aproximativ 3.250. Tema comasării ar trebui tranşată până la finalul acestei sesiuni, în iunie, potrivit informaţiilor „Adevărul”.

Dacă Florin Cîţu a vorbit deschis de această temă a Coaliţiei, Marcel Ciolacu nu a fost prea încântat de apariţia în spaţiul public a informaţiilor referitoare la comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, fiind de părere că mai întâi ar fi trebuit să fie găsite toate soluţiile tehnice pentru acestea, apoi comunicat. „Mi-aş dori mult ca, cel puţin la nivel de preşedinţi, discuţiile informale dintre noi să încercăm să le ţinem informale până luăm o decizie”, a precizat Ciolacu. Raţionamentele comasării au fost cele economice şi de prezenţă la vot: „Încercăm să fie un efort bugetar cât mai mic pentru organizarea acestor alegeri”.

Reforma electorală, ca şi cum n-ar fi existat

Asupra revenirii la alegerea primarilor în două tururi a şovăit şi fosta Coaliţie, însă în formula PSD-PNL-UDMR nici nu mai poate fi vorba de acest lucru. Liberalii, care în programul electoral aveau această promisiune, nici nu au mai deschis subiectul, ştiind clar că se lovesc de opoziţia UDMR şi PSD, susţin surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”. De asemenea, nici dublarea numărului de parlamentari din diaspora nu este agreată de PSD. Social-democraţii nu ar avea niciun beneficiu în suplimentarea mandatelor din Diaspora, de la şase la 12, din moment ce electoratul din străinătate votează masiv cu USR, PNL, iar la ultimele alegeri, cu AUR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite