Cioloş îi arată colţii lui Dragnea. Cum se explică curajul premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin atacul la Dacian Cioloş, Liviu Dragnea a dat startul campanie electorale
Prin atacul la Dacian Cioloş, Liviu Dragnea a dat startul campanie electorale

Pentru prima dată de când a ajuns în fruntea Guvernului, premierul Dacian Cioloş a renunţat la discursul diplomatic şi l-a pus la punct pe liderul PSD Liviu Dragnea. Atitudinea premierului se explică prin faptul că nu mai are nimic de pierdut: PSD nu mai poate risca să răstoarne Guvernul tehnocrat cu două luni înainte de alegeri. Însă, în acest timp, îl va torpila mediatic

Premierul Dacian Cioloş a mers în Parlament pentru a prezenta situaţia economică a ţării, moment care a fost văzut de adversarii săi politici tocmai bun pentru o încălzire înainte de campania electorală. Liderul de la Palatul Victoria a vorbit despre creşterea economică, investiţii, atragerea de fonduri europene, dar a atras atenţia şi asupra unui demers încurajat cu precădere de PSD şi ALDE, acordarea de pensii speciale. „Acolo unde avem pensii contributive avem şi un sistem de pensii durabil. O exacerbare a pensiilor speciale, care ies în afara sistemului contributiv, riscă să pună în pericol sistemul de pensii“, a avertizat premierul în discursul său.

Atenţia celor din sală la discursul lui Cioloş a fost relativă. Liviu Dragnea şi-a luat notiţe, senatoarea Cristiana Anghel ţipa la diferite intervale de timp „Fără tehnocraţi!“, copreşedintele PNL Alina Gorghiu mai mult a vorbit cu colegul său, Eugen Nicolăescu, iar fostul premier Victor Ponta comenta pe pagina sa de Facebook venirea în Parlament a actualului premier.  „Tare mă bucur că alături de colegii din USL am decis în 2012 să oprim politicile criminale de austeritate ale lui Traian Băsescu şi PDL susţinute de Propaganda «Sectei Soroş»“, scria Ponta, care, pentru rigoare, a precizat că reprezentanţii aşa-zisei secte Soros sunt chiar tehnocraţii.

Liviu Dragnea fost social-democratul responsabil de atacarea activităţii Guvernului Cioloş. Timp de 19 minute Dragnea, aplaudat în repetate rânduri de oamenii săi, a trecut în revistă toate lucrurile care-i nemulţumeau pe social-democraţi. „Eu aş fi sperat ca astăzi să aud o radiografie, o analiză chirurgicală a realităţii. Am aflat ca şi dumneavoastră că, timp de un an de zile, nu au făcut nimic. Nu au făcut nimic bun. Prin creştere economică, românii înţeleg mai mulţi bani în buzunare. Întrebaţi orice medic, orice profesor, ce înseamnă creştere economică. Unde sunt banii, domnule prim-ministru? Nimeni nu-i simte în buzunar ”, a afirmat Dragnea. Replica lui Cioloş nu s-a lăsat aşteptată. „Mi-aţi spus că nu s-a văzut creşterea economică în buzunarele oamenilor. Poate problema este că nu s-a văzut nici în buzunarele clientelei politice şi asta a deranjat mai mult. Cred că în trecut s-a vorbit mult şi s-a făcut prea puţin“, a răspuns Cioloş.

Atac şi la Iohannis
Mai mult, liderul PSD a reamintit celor din sală că partidul său şi partenerii de guvernare au fost goniţi de la putere într-un mod nedemocratic. „Am plecat de la guvernare pentru că am fost forţaţi să o facem, printr-o manevră nedemocratică. Preşedintele Iohannis, protectorul dumneavoastră politic, a înlocuit un guvern ales de popor cu «Guvernul meu»”, a subliniat Dragnea, deşi Guvernul Ponta a demisionat în urma protestelor generate de tragedia de la Colectiv. „Astăzi, domnul Cioloş nu a vorbit în limba română, ci limba tehnocraţilor, care sună străin şi este ruptă de realitate”, a subliniat liderul PSD. „Domnul Dragnea spune că nu vorbesc limba română, ci limba tehnocrată. Eu nici nu vreau să învăţ limba demagogiei. Domnul Dragnea vorbea de patriotism. Pentru mine, om crescut la ţară, patriotism înseamnă bun-simţ, a-ţi ţine cuvântul şi a nu minţi. Pentru mine asta înseamnă şi n-am nevoie de lecţii de patriotism. Sunt lucruri mult prea profunde pentru a le expune în piaţa publică doar ca să câştig nişte voturi“, a replicat Cioloş. 

În finalul discursului, după ce i-a reproşat lui Cioloş că nu ştie să gestioneze probleme din domeniul finanţelor, al Sănătăţii sau al fondurilor europene, Liviu Dragnea a reiterat că PSD vede Guvernul  format din tehnocraţi drept un eşec politic.

Liberalii  l-au susţinut

Singurii apărători ai tehnocraţilor au fost liberalii. Prin vocea Alinei Gorghiu, PNL şi-a reafirmat sprijinul pentru Guvernul Cioloş, cu toate că au avut şi liberalii, la rândul lor nemulţumiri. Nu în ultimul rând, atacul lui Dragnea la adresa lui Cioloş a fost un motiv de răfuială politică între PNL şi PSD. Gorghiu a subliniat că PSD e cel mai „mitoman partid din ţară“, dar şi faptul că, prin comportamentul de luni social-democraţii dau astfel „startul unei campanii electorale de prost gust, marca PSD“.

Prin creştere economică, românii înţeleg mai mulţi bani în buzunare. Unde sunt banii, domnule prim-ministru? Nimeni nu-i simte în buzunar. Liviu Dragnea, preşedinte PSD
Mi-aţi spus că nu s-a văzut creşterea economică în buzunarele oamenilor. Problema este că nu s-a văzut în buzunarele clientelei politice şi asta a deranjat mai mult. Dacian Cioloş, premier

Bilanţul economic al tehnocraţilor

Premierul Dacian Cioloş a realizat luni, în faţa parlamentarilor, o trecere în revistă a principalilor indicatori economici, a prezentat evoluţia acestora şi a dat asigurări că Guvernul nu va majora taxe sau impozite şi nub va fi modificat sistemul privind indemnizaţiile de creştere a copilului.

Iată principalele date economice prezentate de premierul Dacian Cioloş:

** Creşterea economică a fost de 5,2% în primul semestru faţă de perioada similară din 2015 şi este estimată să ajungă la 4,8% la sfârşitul anului, faţă de 4,2% în prognoza de primăvară.

** Numărul de salariaţi a crescut cu 152.000 în perioada iulie 2015 – iulie 2016, la 4,7 milioane de salariaţi, cel mai înalt nivel după criza din 2008. Cioloş a arătat că mai multe locuri de muncă în sectorul productiv înseamnă şi pensii mai bune pentru „părinţii noştri“, „pensii muncite, bazate pe contribuţii reale, nu pensii speciale“.

** Salariul mediu net la nivelul economiei s-a majorat cu 12% în intervalul iulie 2015 – iulie 2016.

** Creşterea nivelului de trai este relevată de majorarea consumului care a stimulat micile afaceri (avans de 8%) şi de investiţiile imobiliare (avans de 21%, în special datorită programului „Prima Casă“)

** Investiţiile publice au crescut cu peste 15% în primul semestru, în special în infrastructură. Cheltuielile totale de la bugetul de stat pentru investiţii au fost de 12,8 miliarde de lei, respectiv 1,7% din PIB, mai mari cu 2,7%. 

** Nivelul de colectare a veniturilor a crescut în primele opt luni din acest an cu 1,6 miliarde de lei faţă de perioada similară din 2015 (creştere 1,2%).

** Deficitul bugetar după primele şapte luni ale anului este la 1,73 miliarde de lei, respectiv 0,23% din PIB.

** „Dincolo de interpretările şi declaraţiile politice pe subiect“, cifrele arată că rata de absorbţie curentă a fondurilor europene (sume plătite beneficiarilor) pentru perioada 2007-2013 a crescut de la 58,67% în noiembrie 2015 la 78,3% în prezent, sumele atrase din din fonduri UE în primul semestru fiind de 3 miliarde de euro. Pentru perioada de programare 2014-2020, au fost lansate ghiduri care însumează peste 13 miliarde euro, absorbţia pe acest exerciţiu financiar fiind de aproximativ 1%.

Cioloş, taxat din nou pentru Ordonanţa lui Biriş

Liderul PSD Liviu Dragnea i-a reproşat premierului Dacian Cioloş că a ştiut de intenţiile secretarului de stat Gabriel Biriş de a modifica Codul Fiscal, dar că acesta „s-a spălat pe mâini“ ulterior, cerându-i lui Biriş demisia. „Vă spun sincer privindu-vă în ochi. Ştiu că nu ştiţi ce înseamnă sinceritatea. Aţi ştiut foarte bine despre intenţiile domnului Biriş, de la Finanţe, dar aţi încercat să ascundeţi şi v-aţi spălat pe mâini, spunându-i să plece“, a comentat Dragnea. Cioloş a explicat ulterior că a cerut Ministerului Finanţelor propuneri de simplificare a Codului Fiscal, primind un proiect de la Gabriel Biriş, pe care a anunţat că nu îl susţine, însă fostul secretar de stat, „în ciuda“ solicitărilor premierului, le-a pus în dezbatere publică, astfel încât Cioloş i-a cerut demisia. Proiectul de ordonanţă elaborat sub coordonarea lui Biriş, care a fost obţinut şi publicat de Profit.ro, prevedea, printre altele, creşterea semnificativă a contribuţiilor datorate de angajat şi eliminarea celor datorate de angajator.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite