Ce mesaj au decriptat specialiştii din gesturile de prietenie cu care a fost întâmpinat Cioloş de liderii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş a fost prezent zilele trecute la reuniunea Consiliul European de la Bruxelles, unde, pe lângă lucrările oficiale, s-a întâlnit pentru discuţii şi cu mai mulţi lideri europeni. Specialiştii în body language au tradus pentru „Adevărul“ felul în care politicieni ca Martin Schulz sau Federica Mogherini l-au primit pe liderul de la Palatul Victoria.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a delegat pe premierul Dacian Cioloş să participe la reuniunea Consiliului European, de la Bruxelles, desfăşurată joi şi vineri. Este o premieră a ultimilor ani, dat fiind că atât Traian Băsescu, cât şi Klaus Iohannis, alegeau să nu delege această atribuţie premierului Victor Ponta. 

Premierul a avut o întrevedere cu Federica Mogherini, Înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, dar şi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. În plus, Cioloş a avut discuţii cu numeroşi alţi lider europeni. Mai mulţi specialişti în body language au tradus pentru „Adevărul“ modul mai mult decât prietenos în care a fost întâmpinat Cioloş la Bruxelles, la acest prim Consiliu European la care a participat.

image

Jean-Claude Juncker şi Dacian Cioloş. FOTO Captură Youtube

„A jucat impecabil, fără trac!“

„Analizând comportamentul non-verbal al premierului observăm că este în elemental lui. Se comportă deschis şi cordial. Se observă că pe parcursul întâlnirilor şi conversaţiilor informale este, totuşi, preocupat de imaginea lui şi de camerele de filmat“, a spus pentru Adevărul psihologul Keren Rosner.   

image

Relaxarea de care a dat dovată Cioloş este sesizată şi de alşi specialişti în psihologia gesturilor. „În sfarşit avem un prim-ministru fără complexul Bruxelles-ului! Ba, dimpotrivă, cred că a fost vedeta întâlnirii dinaintea şedinţei. A jucat impecabil, fără trac!“, a explicat profesorul Ion Duvac, specialist în psihologia gesturilor.  

image

Dacian Cioloş şi Viktor Orban, amuzaţi. FOTO Captură Youtube

Folosirea braţelor în momentul în care explică anumite lucruri a fost tradusă de Rosner în felul următor: „Braţele deschise când se întalneşte cu ceilalţi denota încredere şi interes, deschidere spre comunicare. Mişcarea bratelor în sus şi în jos, în timpul discuţiei, mişcarea mâinilor în sus şi în jos în timpul unei discuţii, semnifică transmiterea unor mesaje pozitive şi importante. Apar gesturi ale mâinii cu degetul arătător spre interlocutor, care poate fi interpretat că respectiva persoană este importantă, dar şi un gen de atenţionare”. explică psihologul Rosner. 

image

Şi starea pozitivă afişată de Cioloş prin zâmbetul său a fost atent explicată de specialiştii în body language.„Zâmbetul şi râsul sunt potrivite şi cu măsură. Divulgă sinceritate, echilibru, disponibilitatea spre dialog. Sunt  expresii de bucurie, implicare.Dezvelirea dintilor este  echilibrată, firească. Denota intenţii paşnice. Nu se observă un zâmbet sau râs  fals, exagerat sau nepotrivit ca atunci când persoana nu se simte autentică în situaţia respectivă sau este îngrijorată“, a punctat Rosner. Profesorul Duvac nuanţează :„I-a privit în ochi de la egal la egal şi a avut cu toţi schimburi de replici mai mult decât protocolare“, a adăugat specialistul în body language.   

ciolos mogherini

„Impresia generală, bună“

Concluzia este că premierul s-a simţit în largul său la Consiliul European şi nu a lăsat se vadă că e şeful de Guvern al unei ţări care de multe ori, la masa negocierilor, nu are un cuvânt puternic de spus.  „Impresia generală este una bună. Limbajul corpului este unul autentic. Zâmbet, contact vizual, braţe desfăcute, palme arătate, raport binevoitor cu ceilalţi, gesturi oarecum în oglindă cu partenerii de discuţie. De la distanţă se observă o concordanţă între limbajul verbal şi comunicarea non-verbală. Este conştient de propria valoare şi este încrezator în forţele proprii“, a conchis Rosner.  

Modul cum s-au comportat liderii europeni cu Cioloş, în momentele în care au avut discuţii faţă-n faţă cu premierul român a fost analizat şi fostul ministru de Externe al României, Teodor Baconschi, politician care a făcut o descrierea a întâlnirilor premierului, din perspectivă diplomatică. „Nu este decât dovada că premierul Dacian Cioloş, care a fost comisar european, este în elementul său la Comisia Europeană şi în ambianţa Consiliilor Europene. A gestionat un portofoliu foarte important, cel al Agriculturii, şi a pilotat reforma politicii agricole comune în timpul mandatului său. Nu este de mirare că este familiarizat cu liderii europeni. Nu este un nou-venit care trebuie prezentat, care are timidităţi, care nu cunoaşte procedurile. Dimpotrivă, este un specialiat al afacerilor europene şi asta nu poate decât să sporească puterea de negociere a României în Consiliul European“, a spus fostul ministru de Externe al României, care a apreciat modul cum s-a prezentat Cioloş în faţa celorlalţi lideri europeni. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite