Bogdan Aurescu: NATO trebuie să-şi întărească postura de descurajare a Rusiei şi apărare a NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu FOTO EPA-EFE
Bogdan Aurescu FOTO EPA-EFE

Miniştrii aliaţi de externe au discutat despre situaţia de securitate generată de desfăşurarea trupelor ruse în proximitatea Ucrainei, şi despre semnificaţia acestor evoluţii pentru securitatea euroatlantică. În cadrul discuţiei, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat faptul că Alianţa trebuie să îşi întărească prezenţa la Marea Neagră. a informat MAE.

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 7 ianuarie 2022, la reuniunea extraordinară a miniştrilor de externe din statele NATO dedicată pregătirii reuniunii Consiliului NATO-Rusia din data de 12 ianuarie 2022. Cu acest prilej, miniştrii aliaţi de externe au discutat aprofundat despre situaţia de securitate din Vecinătatea Estică şi de la Marea Neagră, generată de desfăşurarea masivă a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei, şi despre semnificaţia acestor evoluţii pentru securitatea euroatlantică”, arată un comunicat de presă al MAE. 

Potrivit sursei citate, în intervenţia sa, ministrul a reiterat îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenţei militare a Rusiei în vecinătatea Alianţei, precum şi apelul la dezescaladare. 

„Referindu-se la situaţia actuală complexă de securitate, ministrul român de externe a reluat poziţia părţii române privind necesitatea întăririi posturii de descurajare şi apărare a NATO în mod coerent şi cuprinzător pe întreg Flancul Estic, inclusiv şi în special la Marea Neagră. De asemenea, a exprimat, şi cu acest prilej, susţinerea pentru abordarea duală a NATO în ceea ce priveşte Rusia, constând atât în măsuri ferme şi credibile de descurajare, cât şi, pe această bază, în dialog, fără afectarea principiilor, valorilor şi angajamentelor care reprezintă fundamentul Alianţei. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la mizele şi implicaţiile acestor dezvoltări de securitate la nivelul NATO, accentuând importanţa unităţii aliate şi a consolidării pe mai departe a relaţiei transatlantice şi subliniind faptul că NATO are o responsabilitate deosebită pentru prezervarea arhitecturii europene de securitate şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli”, conform sursei menţionate.

Ministrul Bogdan Aurescu a atras atenţia asupra „continuării coordonării Alianţei cu Uniunea Europeană, ca pilon-cheie al comunităţii occidentale, alături de NATO, precum şi cu partenerii săi din vecinătate, inclusiv prin susţinerea rezilienţei acestora şi a politicii uşilor deschise”.  

Ministrul Bogdan Aurescu „a reiterat sprijinul ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional, conchide sursa amintită”, mai arată sursa citată. .

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite