Analiză sector cu sector. Ce şanse are dreapta aproape unită să câştige Capitala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna, Nicuşor Dan, Ludovic Orban şi Dragoş Tudorache au bătut palma pentru o alianţă a dreptei   Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Dan Barna, Nicuşor Dan, Ludovic Orban şi Dragoş Tudorache au bătut palma pentru o alianţă a dreptei   Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Liderii PNL, USR şi PLUS au calculat că, uniţi, pot obţine primăria generală şi încă patru primării de sector, însă problema e PMP, partid neacceptat de USR în coaliţie. Traian Băsescu şi restul candidaţilor PMP în Bucureşti vor rupe din voturile dreptei în favoarea PSD. Chiar şi Nicuşor Dan îşi vede poziţia ameninţată în faţa Gabrielei Firea. „Adevărul” analizează competiţia electorală sector cu sector.

Sectorul 1. Clotilde Armand, candidatul susţinut de PNL şi Alianţa USR-PLUS, pleacă favorită pentru a câştiga primăria, după ce în urmă cu patru ani a pierdut la mustaţă. Liderii dreptei şi-au trecut deja în palmares Sectorul 1, cel mai bogat al Capitalei, susţin surse politice pentru Adevărul. Totuşi, competiţia cu actualul edil PSD, Dan Tudorache, nu va fi uşoară. Social-democraţii speră că Ioana Constantin, candidatul PMP la Primăria Sectorului 1, va rupe o felie importantă din voturile dreptei, astfel încât Tudorache, susţinut de maşinăria electorală a PSD şi de notorietatea pe care şi-a construit-o în ultimii patru ani ani, să câştige la limită. De asemenea, PSD mizează pe faptul că filiala PNL Sector 1 nu va trage pentru Clotilde Armand la alegeri. În sondajele USR, Clotilde Armand e pe primul loc la intenţie de vot. În sondajele PSD, Dan Tudorache e lider, însă diferenţa dintre cei doi e mică. O mobilizare efectivă, nu doar declarativă a dreptei ar aduce primăria la USR.

Sectorul 2. Liderul PNL Ludovic Orban a renunţat la Dan Cristian Popescu, actualul viceprimar al Sectorului 2 şi favoritul sondajelor. Motivul: Popescu nu a fost acceptat de Alianţa USR-PLUS, care l-a acuzat de legături cu PSD, fără să aducă dovezi. Prin urmare, liberalii vor susţine candidatura lui Radu Mihaiu, unul dintre apropiaţii tandemului USR Barna-Ghinea. Liderii de dreapta şi-au făcut următoarele calcule: chiar dacă Radu Mihaiu nu e favorit în sondaje, poate câştiga pe fondul disputei dintre Dan Cristian Popescu (independent) şi Neculai Onţanu (PSD). ”Popescu nu va rupe atât de mult din voturile dreptei, pentru că se luptă pe acelaşi tip de electorat cu Onţanu: galeria lui Dinamo, asistaţi social, interlopi etc. Noi ne adresăm celor care nu mai suportă vechiul model de administraţie. O mobilizare bună la vot l-ar face pe Radu Mihaiu primar”, susţin surse politice pentru Adevărul.

De partea cealaltă, Dan Cristian Popescu va candida pentru Primăria Sectorului 2, chiar dacă PNL l-a sacrificat. „În proporţie de 99% va merge independent, dar există şi varianta unei candidaturi din partea unui partid politic”, susţin surse liberale pentru Adevărul. Filiala PNL Sector 2, condusă de ministrul Educaţiei Monica Anisie, este divizată: cei mai mulţi membri susţin că vor vota lista PNL pentru consiliul local, iar la primărie vor pune ştampila pe DC Popescu, nu pe Radu Mihaiu. După ce PNL a renunţat la DC Popescu, candidatul PSD Neculai Onţanu are cele mai mari şanse de victorie, susţin sursele citate. ”Dacă Popescu ar fi candidat din partea PNL, ar fi fost el favorit. Aşa, Onţanu are şanse mai bune, mai ales că s-a întors în PSD. Pe locul trei vine Radu Mihaiu. Şi PMP va scoate un scor rezonabil în cazul în care Traian Băsescu va intra în cursa pentru primăria generală. Sectorul 2 e băsist”, susţin surse liberale.

Neculai Onţanu a condus sectorul 2 din anul 2000 până în primăvara anului 2016, când a fost arestat preventiv într-un dosar de corupţie. Până la urmă, faptele s-au prescris. Neculai Onţanu a fost membru PSD, apoi a trecut alături de Gabriel Oprea la UNPR, fiind unul dintre susţinătorii preşedintelui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009. S-a întors în PSD şi va candida din nou la Primăria Sectorului 2. Surse din PSD susţin pentru Adevărul că Onţanu se consideră deja câştigător, după ce PNL a ales să-l susţină pe Radu Mihaiu.

Sectorul 3. Câştigătorul e deja cunoscut: Robert Negoiţă. Actualul primar va bifa al treilea mandat, de această data pe listele unui partid-breloc (Bucureşti 2020), o jucărie politică personală, creată după plecarea din PSD. Potrivit sondajelor, Negoiţă e cotat cu peste 60%, la o distanţă colosală faţă de contracandidaţii săi. Cel mai puternic rival ar fi fost Ana Ciceală (USR), sacrificată însă de Dan Barna la împărţeala cu PNL. Oricum, nici Ana Ciceală nu depăşea 20% în cercetările sociologice. Dreapta unită l-a aruncat în luptă pe Adrian Moraru (PNL), candidat de umplutură, cu şanse infime de reuşită. Moraru, expert în politici publice, e consilierul ministrului Muncii Violeta Alexandru. Din partea PSD va candida viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu, trimis de Gabriela Firea cu misiunea de a rupe din voturile lui Robert Negoiţă, cumătrul său, care a trădat-o în favoarea lui Victor Ponta.

Sectorul 4. E acontat de PSD. Primarul în funcţie, Daniel Băluţă, pleacă favorit cert spre al doilea mandat. Candidatul opoziţiei e Simona Spătaru (PLUS), aflată la mare distanţă de rivalul său politic. ”Numai printr-o minune poate fi câştigat Sectorul 4. La fel ca Negoiţă, primarul Băluţă pare invincibil. Însă poate reuşim să blocăm majoritatea PSD din Consiliul Local. Ar fi o victorie importantă”, susţin surse din Alianţa USR-PLUS pentru Adevărul.

Sectorul 5. Ludovic Orban i-a făcut pe plac lui Dan Barna şi a renunţat la Dan Croitoru, liberalul favorit în sondaje. Croitoru fost viceprimar al sectorului în era Vanghelie, prin urmare nu a fost agreat de USR. Dreapta va merge cu Cristian Băcanu, liderul filialei PNL şi secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Băcanu ar putea profita de o conjunctură favorabilă. Primarul PSD Daniel Florea, pe lângă faptul că nu conduce detaşat în sondaje, va împărţi voturile pe partea stângă cu Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, candidat din partea PPUSL, partidul manevrat din umbră de Dan Voiculescu. Chiar şi Marian Vanghelie ar putea candida pentru un nou mandat în sectorul pe care l-a păstorit timp de 15 ani.

Sectorul 6. Ciprian Ciucu (PNL) e candidatul care încearcă să-l răstoarne pe primarul PSD Gabriel Mutu. Lupta directă dintre Mutu şi Ciucu va fi influenţată de candidatul PMP Ştefan Florescu, care poate rupe decisiv din voturile dreptei. Florescu, personaj controversat, a trecut şi pe la PC, condus la acea vreme de Dan Voiculescu. În ultimii patru ani, Ciucu, din postura de consilier general PNL, a fost principalul opozant al Gabrielei Firea în Primăria Capitalei.

Scenariul pozitiv pentru dreapta: PNL şi USR-PLUS reuşesc să câştige primăria generală (Nicuşor Dan) şi patru primării de sector (Clotilde Armand, Radu Mihaiu, Cristian Băcanu şi Ciprian Ciucu). Scenariul negative: dreapta ia doar sectorul 1 (Clotilde Armand). Sectoarele 2, 4, 5 şi 6 merg la PSD ( Neculai Onţanu, Daniel Băluţă, Daniel Florea şi Gabriel Mutu), în timp ce Sectorul 3 rămâne cu Robert Negoiţă. De asemenea, Gabriela Firea ar rămâne primar general.

Firea s-a pierdut puţin cu firea

Primarul general Gabriela Firea a reacţionat compulsiv la anunţul că partidele de dreapta au ajuns la un acord. ”S-a unit <<dreapta>>!! Wooooowww!!! Cine?? Partidele de dreapta!! Tare de tot!! Bulversant! Teribil! Eclatant! Vezuvian!! Dacă nu ar fi de râs, ar fi chiar de plâns! Asta era problema naţională! Asta era problema Capitalei! Aveam de toate dar nu aveam “dreapta” unită! Unită să ce? Să fure? Să mintă? Să aducă în posturi-cheie semidocţi, rubedenii, să transfere haosul din Guvern la Primărie?”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Unitatea dreptei creşte şansele lui Nicuşor Dan în lupta cu Firea pentru Bucureşti, mai ales că stânga e dezbinată: ProRomânia, partidul condus de Victor Ponta, va avea candidat propriu la Primăria Capitalei şi va muşca din voturile Gabrielei Firea. Pe de altă parte, intrarea lui Traian Băsescu în competiţie ar anula avantajaul lui Nicuşor Dan. Fostul preşedinte ar rupe exact din voturile dreptei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite