ANALIZĂ Efectul de bumerang al referendumului asupra marilor partide. Ce probleme au conducerile PSD şi PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea si Ludovic Orban

PSD şi PNL au ieşit cele mai şifonate partide în urma eşecului de la referendum, în timp ce USR, singura formaţiune care s-a opus pe faţă iniţiativei, a ieşit întărită în urma votului din 6 şi 7 octombrie, consideră specialiştii consultaţi de „Adevărul“.

Cele mai mari partide din România au ales să-şi lege numele de Coaliţia pentru Familie şi de iniţiativa lor cetăţenească, ajunsă până la urmă la referendum pe 6 şi 7 octombrie. Văzut de unii drept un mijloc de pregătire a votanţilor pentru viitoarele alegeri, referendumul a arătat marilor partide că demersul le aduce mai multe probleme. Deşi au trecut iniţiativa cu o largă majoritate în Parlament, PSD şi PNL nu auputut să asigure şi suportul popular pentru modificarea Constituţiei la referendum, ceea ce le face parte a eşecului.  

„PSD este marele perdant. A fost un vot negativ dat listei de priorităţi a lui Liviu Dragnea. El a ales momentul şi el a chemat oamenii la vot spunând că e un subiect important. Oamenii s-au pronunţat. Nu este unul neimportant, dar cert nu se află în topul priorităţilor lor. Agenda cetăţenilor este una anti-hoţie şi pro-locuri de muncă. Este un decalaj enorm între agenda cetăţenilor şi agenda personală a celor care conduc coaliţia guvernamentală. Este, de asemenea, un decont al Guvernului Dăncilă pentru ca aceasta guvernare nu are rezultate clare, de necontestat. Politicienii fac greşeli dintotdeauna, dar niciodată nu s-au făcut bancuri cu primul ministru în toate şcolile din România“, a precizat Valeriu Turcan, fost consilier prezidenţial, pentru „Adevărul“. 

Dragnea, jucat de baroni

De altfel, baronii locali controlaţi de Liviu Dragnea nu şi-au mobilizat aproape deloc votanţii să vină la urne. În schimb, „puciştii“ din partid, cum sunt Paul Stănescu, Adrian Ţuţuianu sau Mihai Tudose, i-au arătat liderului de partid că pot mobiliza mai bine lumea la vot, chiar fără a se forţa.

Cu excepţia unor membri care nu contează ca putere în partid, cum e cazul lui Cătălin Rădulescu, social-democraţii au fost rezervaţi după eşecul de la referendum, subliniind că nu a fost un referendum al PSD, ci o iniţiativă cetăţenească. „Cred ca liderii PSD simulează unitatea de partid. E un vot de blam masiv pentru strategia politică a lui Dragnea. Tot partidul ştie asta şi momentul va fi folosit intern de baronii PSD ca să demonstreze că Dragnea nu mai e capabil de raţiune politică şi că, în consecinţă, nu mai poate obţine rezultate pentru partid“, a completat Turcan.

Revolta din PNL

Pe de altă parte, sociologul Mircea Kivu consideră că PSD va deconta eşecul, însă înfrângerea pentru partid e una „moderată“, care nu va produce fracturi, aşa cum e cazul PNL, formaţiune unde au început luptele interne.  „Cel mai tare pierde PNL. A avut o poziţie ambiguă care aş spune eu că l-a pus într-o poziţie dificilă şi înainte de rezultat, dar şi după, când a fost constatată prezenţa slabă“, a declarat sociologul Mircea Kivu. De altfel, mai mulţi liberali, printre care Cătălin Predoiu, Alina Gorghiu şi Mihai Voicu s-au lansat în atacuri la adresa conducerii la scurt timp după închiderea urnelor. Voicu i-a cerut pe grupul de Whats App al deputaţilor demisia lui Robert Sighiartău din funcţia de secretar general, însă acesta nu a dat curs solicitării şi în prima şedinţă a conducerii partidului a avertizat că acum nu cere sancţiune pentru colegul său, dar pe viitor nu va fi la fel de indulgent. Tot în şedinţă, potrivit unor surse politice, vicepreşedintele Florin Roman i-a cerut Alinei Gorghiu să vină să discute în şedinţă problemele, nu să dea mesaje pe internet:  „M-am săturat să iau lecţii de la Alina Gorghiu, care a luat partidul de la 45% şi l-a dus la 20%. O aştept să vorbească aici“, a afirmat Roman, potrivit unor surse participante.

De altfel, şi modul cum au gestionat înfrângerea arată cât de implicate au fost partidele. La PNL a ieşit la declaraţii liderul formaţiunii, Ludovic Orban, la PSD doar secretarul-general adjunct, Codrin Ştefănescu. „Nu s-au înghesuit liderii să iasă la declaraţii după închiderea secţiilor, iar până la urmă a ieşit cel care s-a lăsat fraierit“, a mai subliniat Kivu, referitor la PSD.

USR, victorie simbolică

În ceea ce priveşte partidul care  ieşit întărit, sociologul a numit doar USR, singurul partid care şi-a asumat că e împotriva modificării Constituţiei, dar care a arătat şi că se poate organiza, dovadă fiind numărătoarea paralelă care a reamintit de modul cum era organizat în perioada 2008-2009 PDL. Şi Valeriu Turcan a punctat faptul că USR a ieşit cu o imagine bună în urma referendumului. „USR iese întărit la o categorie de oameni din mediul urban. Nu ştiu câţi noi votanţi câştigă, vom vedea la următorul sondaj, dar cert îşi consolidează propria bază electorală“, a conchis Turcan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite