Alegeri prezidenţiale 2014. Teodor Meleşcanu: La SIE nu am fost cel mai mare spion al ţării, ci un manager

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe şi unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din noiembrie, Teodor Meleşcanu, a declarat, joi, la Antena 3, că in timpul funcţiei deţinute la SIE nu a fost „cel mai mare spion al ţării, ci un manager”.

Am şi experienţă şi competenţa necesară pentru a face faţă acestei responsabilităţi (preşedintele României – n.r.). Am inclusiv experienţă în zona juridică, cât mai ales în zona de securitate şi politică. Nu există atribuţie, instituţie din statul român pe care să nu o cunosc. Am fost întodeauna funcţionar de stat. Am decis să încerc să încununez cariera mea şi cu această funcţie.

În momentul în care voi fi în funcţie, o dată pe lună, toţi reprezentanţii presei vor fi invitaţi la Cotroceni pentru a discuta planul de lucru al preşedintelui. De asemenea, vreau să înfiinţez o Comisie care să se ocupe cu modul în care ţara noastră este percepută în străinătate.

Prima oară mi-am manifestat disponibilitatea de a candida la preşedinţie în primăvara acestui an. Problema lui Klaus Iohannis cu justiţia este a sa, personală, însă momentan exista prezumţia de nevinovăţie. Românii trebuie să ştie că preşedintele nu este ales de partide. Preşedintele reprezintă toţi oamenii dintr-o ţară. Funcţia de preşedinte nu trebuie să fie a partidelor. Candidatul independent este avantajat pentru că nu are datorii faţă de nimeni. 

Este foarte greu pentru Iohannis să facă un pas (preşedinţia României) pentru care nu este pregătit. Nu vrea însă să îmi atac adversarii, nu este stilul meu.

Sunt un om care în toată cariera mea am făcut administraţie şi politică. La SIE nu am fost cel mai mare spion al ţării, ci un manager. Serviciul are ca principal obiectiv menţinerea unei relaţii strânse între toate instituţiile statului. Preşedintii Parlamentului, primul-ministru sau preşedintele, de exemplu, deţin mult mai multe informaţii decât deţineam eu în functia de la SIE. Este o temă atractivă la prima vedere, dar nu are în realitate nicio relevanţă. Funcţia la SIE a fost o paranteză a carierei mele în administraţie.

Am avut relaţii normale cu Traian Băsescu. Nu am avut niciodată niciun conflict cu vreo persoană politică. Sunt capabil să dialoghez civilizat, argumentat. 

Eu nu am fost ofiţer nici acoperit, nici descoperit. În ceea ce priveşte declaraţiile politice, nu am voie să mă pronunţ. Am însă obligaţia să reamintesc că dezvăluirea se pedepseşte, conform legii. Eu doresc intrarea României în normalitate, în legalitate.

A fost o discuţie între mine şi presedinte, răspunsul meu a fost în scris, şi anume că nu se pot furniza date cu privire la apartenenţa sau neapartenenţa unui om ca fiind ofiţer acoperit. Am răspuns că nu pot oferi asemenea date, deoarece reprezintă o infracţiune. Discuţia s-a întâmplat pe la începutul anului.

Este o problemă în legătură cu această mitologie a serviciilor de informaţii. Nu mă interesează dacă R. Turcescu este sau nu ofiţer acoperit. Din partea SIE nu există niciun ofiţer acoperit nicăieri, o spun clar şi răspicat.

Ne aflăm într-o perioadă complicată. Divizările nu ne-au adus nimic bun. Dacă ne uităm la investiţii vedem că oamenii se feresc să le facă, deoarece nu există stabilitate. Modelul pe care eu l-am avut în vedere a fost cel elveţian. Avem nevoie de o schimbare a mentalităţii, de strategii, de continuitate.

Au existat traume, s-au tăiat pensii, salarii. Dacă aceste traume nu se vor vindeca, ne vom rostogolii. Orice înţelegere, chiar nedreaptă, este mai bună decât un război drept.  

Nu există ideea de a nu permite opoziţiei să intre în Parlament. Ar însemna să nu mai fim o ţară democratică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite