Adevărul Live. Nicuşor Dan: Nu am avut nicio discuţie cu PSD. Am avut două discuţii cu PNL. Sunt pe locul II în sondaje, la mare distanţă de PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan. FOTO Eduard Enea
Nicuşor Dan. FOTO Eduard Enea

Candidatul USB pentru Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, a vorbit, la „Adevărul Live“, despre strategia pe care o va folosi în campania electorală pentru a câştiga Primăria Generală, contracandidaţii săi şi atacurile venite, în ultima vreme, din partea PNL.

Principalele declaraţii ale lui Nicuşor Dan: Am văzut că îi îndemnaţi pe oameni să scape de politicieni? Dvs. nu sunteţi un politician?

Oamenii asociază politicienii cu hoţia. Noi vrem să facem o altfel de politică.

Domnul Predoiu spunea că aţi avut o discuţie. Aţi mai avut discuţii cu PSD sau PNL?

Nu am avut nicio discuţie cu PSD. Am avut două discuţii cu PNL, una cu Cătălin Predoiu. Le-am spus că vrem să facem o altfel de politică. Nu am văzut la ei dorinţa de schimbare. Ar fi foarte util să mă sprijine necondiţionat,. Totul s-a redus la nişte schimburi de amabilităţi. Ultima discuţie a fost când Ludovic Orban s-a retras. O aripă din PNL şi-ar fi dorit să sprijine candidatura mea, dar nu am avut o propunere concretă. M-am întâlnit cu o persoană din conducerea centrală a partidului, dar nu cu Alina Gorghiu şi cu Vasile Blaga. Nu a fost nici domnul Atanasiu, nici domnul Predoiu. Prima întâlnire am avut o întâlnire cu Cătălin Predoiu. Domnul Predoiu mi-a spus despre planul lui pe termen lung pe Bucureşti. I-am dat un răspuns politicos. Pe mine mă interesează data de 5 iunie. Discuţia a fost după 5 iunie.

Dacă PNL v-ar spune că vă susţine fără nicio condiţie, aţi accepta?

Mi-ar face un mare bine dacă PNL ar îndemna alegătorii lor să mă voteze.

Cu PSD?

Cu PSD nu a fost nicio discuţie. Nu am primit nici măcar un telefon de la cineva din PSD.

De ce vă asociază partidele cu un partid anume?

Este pură comunicare. Când spun că ei vor să fiu viceprimar, este atragerea simpatiei electoratului care votează cu noi. E pură poziţionare de comunicare.

Aveţi o problemă cu Facebookul. Au fost două mesaje contradictorii.

Am spus că prioritatea mea este încurajarea sportului de masă. În aprilie am spus că 1% pentru sport este o cifră rezonabilă, dar noi insistăm pentru sportul de masă. CSM Bucureşti este un brand şi trebuie să-l păstrăm. Trebuie să facem profitabil acest brand, să facem o sală polivalentă unde această echipă să joace. Această echipă va continua.

Sunteţi de acord ca Primăria să sponsorizeze cluburi?

Primăria are nişte cluburi: CSM Bucureşti.

O altă temă de atac se referă la sponsorizarea campaniei electorale. Cum i-aţi convins pe oameni să vă ajute?

Sunt singurul candidat care şi-a făcut publice cheltuielile din campanie. Aştept ca şi celelalte partide să facă acest lucru. Nimeni nu a făcut asta. Nu există obligaţie legală să publici aceste sume. Aceste bannere erau ilegale. Singurul lucru care era legal era un îndemn către oameni pentru a semna pentru candidaturi. Legea este destul de restrictivă. Nu ai voie să faci nici măcar un tricou cu care echipa ta să meargă prin oraş. Este foarte important şi faptul că cheltuielile din campanie se rambursează către stat dacă facoi 3%. Ca să primim acei bani vom respecta foaret strict regulile.

Traficul. Ne spuneaţi că aţi plecat de acasă.

Am plecat pe la 10.15. Am făcut 50 de minute până aici.

Am vrea să auzim soluţii aplicate pentru că ne sufocă azi.

Soluţia cea mai scurtă este un sistem de management al traficului: corelarea semafoarelor. Când s-a întrerupt contractul de mentenanţă, traficul a devenit mai... Primăria nu a mai plătit contractul. Era o firmă care se ocupa cu asta. Eu am experienţa pe Militari. Sunt şase semafoare şi nu au fost niciodată corelate. Trebuie făcut sistemul acesta şi extins la mai multe intersecţii. O chestiune care durează este şoseaua de Centură. În trei ani se poate finaliza. Trebuie să facem un parteneriat cu CNADNR.

Propunerea noastră este ca Primăria să contribuie cu bani. Eu aş fi venit pe Centură la dvs. şi aş fi făcut probabil 25 de minute. Traficul de tranzit din Bucureşti este de 30%, deci Centura ar fi foarte eficientă. Apoi, RATB-ul să aibă prioritate în trafic. În momentul în care ajung în intersecţie să le dea verde lor. În momentul de faţă, cam 30% din flotă stă pentru că nu s-au alocat bani pentru mentenanţă. Avem 30 de milioane de euro bani europeni. Sunt autobuze care stau pentru că au două geamuri sparte.

Nu ar fi mai eficient cu tramvaiele? Sunt şi nepoluante?

Sunt multe lucruri care se pot face. Poţi să pui un întreg soft să-i optimizeze liniile şi numărul de autobuze de pe fiecare linie. Sunt firme care cu asta se ocupă. Primăria a apelat la nişte firme care să optimizeze nişte lucurri pe trafic.

Cred că o primă chestiune ar fi să fie regândite toate amplasamentele de semafoare. Nu se ţine cont de trafic, de nimic.

Asta este parte din sistem,. Dacă vorbeşti cu taximetriştii afli tot, dar nu vorbeşte nimeni cu ei. Am vorbit cu ei. Există probleme structurale şi cea mai importantă este concurenţa neloială. Conform legiii, taximetria din Ilfov nu are voie să practice în Bucureşti. Poliţia Locală are obligaţia legală. Se află în subordinea Primăriei. Poliţia Locală este o ruşine. Mafia din pieţe, furturile din mijloacele de transport în comun, taximetrie... Dacă ne uităm la orice articol din legea de funcţionare vedem că nu fac nimic.

Cum îi veţi alege pe directorii din subordine?

Înainte să numeşti trebuie să vezi omul care se află acolo. Legea te obligă să faci concurs public de numire a unui director. Vom chema cât mai mulţi oameni şi vom avea un concurs absolut transparent. Binenţeles că eu consider că nişte oameni din echipa mea sunt foarte buni, dar nu o să trag sfori să-i pun acolo.

Vom ajunge să avem cartele universale?

Am avut o mică parte din acest proiect, dar RATB a acumulat datorii către Metrorex, care a încheiat colaborarea.

Metrorex este la Guvern, RATB este la Primărie. Nu este o problemă?

Atâta timp cât Metrorex are numai de câştigat dintr-o colaborare. Cu cât mai mulţi oameni folosesc RATB, folosesc şi Metrorex. Trebuie să ajungem la un echilibru între ce consumă unii şi ce consumă alţii. Aici o problemă a fost cu RATB.

V-aţi dori ca Metrorex să treacă la Primăria Capitalei?

Dacă ar vemi şi cu bugetul, da. Dar cred că este mai bine la Ministerul Transporturilor. O investiţie în metrou tot de la Guvern ar trebui să vină. Este mai safe să rămână la Guvern.

Cunoaşteţi problema dezinfectanţilor. Primăria are spitale.

Este o lege a achiziiţiilor publice, un sistem electronic. Problema este că instituţiile care ar trebui să verifice asta nu funcţionează. Poţi să faci un sistem de licitaţii funcţional.

Ce planuri aveţi pentru conserrvarea clădirilor istorice?

Trebuie să le aducem în circuit. Este o măsură care nu costă nimic. Noi am distrus piaţa imobiliară a caselor vechi. Oamenii plătesc mai mult să construiască în case vechi oriunde în lume. La noi nu este aşa pentru că nu ştii dacă te vei trezi cu un bloc lângă tine. Oamenii nici nu ştiu dacă locuies într-o zonă protejată. Nu ştiu la ce firme să apeleze dacă vor să lucreze la ornamente. Pirmăria trebuie să fie interfaţa între ei şi specfialişti.

Eu am o întrebare legată de plata taxelor şi impozite. Cum ne scăpaţi de calvarul acesta?

Există un instrument electornic, ghiseul.ro, care funcţionează cu mare limite. Primăria poate să funcţioneze ca interfaţă între cetăţean şi unde trebuie să ajungă banii: la Sectoare sau bugetul naţional. Să facă transfer, toate lucrurile astea. Să plăteşti online şi într-un program de seară la Sectorul 2 pe care tu trebuie să o plăteşti la Sectorul 5. Mă interesează foarte mult. Într-un an cred că putem să facem asta.

Aveţi un sondaj? Ştiţi pe ce loc sunteţi?

Suntem consolidaţi pe locul doi, la mare distanţă de PNL. Un sondaj făcut de noi. O să avem unul care o să-l facem şi public.

Care este distanţa între dvs. şi doamna Firea?

Este cu o cifră. Este un sondaj făcut online şi făcute corelaţii cu offline.

Ce faceţi într-o zi de campanie?

Am avut nişte probleme tehnice. Astăzi colegii mei au fost la AEP. Aparent nu ai voie să cheltui bani pe Facebook. Partidul nu are voie să pună bani, ci trebuie conturi pe care le utilizează doar mandatarii financiari. Am pierdut zile cu aceste chestiuni. În zilele următoare o să ne vedeţi, în special după-amiezile, vorbind cu cetăţenii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite