Ziua merg la serviciu, noaptea salvează vieţi. Cum se antrenează pompierii voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii învaţă să acorde asistenţă medicală de urgenţă alături de pompieri Foto: David Muntean
Voluntarii învaţă să acorde asistenţă medicală de urgenţă alături de pompieri Foto: David Muntean

Dacă vrei să salvezi vieţi, pompierii te iau în echipa lor să participi la misiuni. Este imboldul care a determinat sute de români din toată ţara să participe la proiectul pompierilor „Alege să fii salvator din pasiune!“. Până să participe însă la acţiuni de salvare, voluntarii se pregătesc intens pentru a fi capabili să acorde asistenţă medicală de urgenţă.

Într-o mică bază de pregătire a ISU Bucureşti-Ilfov, de la Otopeni, mai mulţi voluntari învaţă zilele acestea să acorde asistenţă medicală de urgenţă alături de pompieri.

Unii s-au înscris în program din curiozitate, alţii pentru a aprofunda nişte cunoştinţe dobândite deja sau pur şi simplu pentru că aveau dorinţa de a face ceva deosebit. Cu toţii însă au ceva în comun: iubirea faţă de semeni, dorinţa de a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie, după cum singuri mărturisesc. Sunt conştienţi că aici nu e loc de ezitare, iar o secundă poate face diferenţa între viaţă şi moarte. „Alege să fii salvator din pasiune!“ este proiectul lansat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), încă de anul trecut, pentru recrutarea voluntarilor care să li se alăture pompierilor în misiuni.

La curs, voluntarii învaţă să acorde primul ajutor, să facă resuscitări şi descarcerări. Ei vor putea însoţi echipajele de pe ambulanţele SMURD abia după ce trec examenul practic în faţa unui medic de la Spitalul Floreasca. Până atunci, voluntarii au la dispoziţie o lună să înveţe cum trebuie să acorde primul ajutor unui copil sau unui adult căzut în stradă, cum să intervină în cazul unei persoane care a suferit traumatisme sau cum să extragă răniţii dintr-o maşină avariată. La momentul actual, ISU Bucureşti-Ilfov are 29 de voluntari care participă la cursuri de pregătire, urmând ca după finalizarea acestora să facă echipă cu pompierii profesionişti.

Voluntari la curs de asistenţă medicală de urgenţă

De ce voluntariat? Pentru că este nevoie

Printre cursanţi se numără şi Virginia Mărăcine. Implicată puternic în activitatea de voluntariat, Virginia este profesor universitar doctor la Facultatea de Cibernetică Economică, din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, de aproape 30 de ani. Practică împreună cu studenţii ei voluntariatul social de ani de zile şi crede că este util să ştie să intervină atunci când cineva din jur are probleme medicale.

„De ce? Pentru că este nevoie. Cu toţii ne-am confruntat cu situaţii de urgenţă, la muncă, în familie sau pe stradă. Nu se face voluntariat la scara la care ar trebui. Este nevoie de voluntariat în România în absolut toate domeniile. Studenţii mei mă bombardează, în ultimele săptămâni, cu mail-uri întrebându-mă când începem cursurile de prim-ajutor în ASE pentru că am creat împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă un proiect care se numeşte «Voluntariat din iubire pentru viaţă». Au terminat sesiunea şi abia aşteaptă să începem. Şi ei recunosc că este nevoie de voluntariat şi că bazele pe care acum le construim îi vor ajuta foarte mult“, mărturiseşte Virginia.

Conştientă de misiunea sa, profesoara crede că prima şi cea mai importantă condiţie pentru a fi voluntar este să-ţi iubeşti semenii. „Din punctul meu de vedere, voluntarul ideal este cel care iubeşte să-şi ajute semenii. Iubesc să-mi ajut aproapele. Celelalte vin de la sine, şi capacitatea de asimilare, şi deprinderea, şi modul în care să vorbeşti cu cel aflat în nevoi. Şi eu, şi colegii mei abia aşteptăm să ieşim pe teren cu echipajele SMURD. Este o problemă de mare responsabilitate. Nu poţi merge în practică neavând cunoştinţe teoretice, neavând, practic, îndemnarea care să-ţi permită să ştii ce să faci atunci când te afli într-o situaţie reală“, a spus Virginia.  Pentru că puterea exemplului este mult mai mare decât puterea cuvintelor, Virginia are deja patru studenţi care s-au înscris şi ei în programul de voluntariat al ISU.

Voluntari invata sa acorde primul ajutor FOTO David Muntean

Există un lanţ al supravieţuirii

Marcel Ionescu este de profesie economist. Din 2006, conduce o companie de consultanţă în domeniul cyber security. Deşi este o persoană ocupată, a ales să fie şi voluntar ISU. „Sunt voluntar dintr-un motiv foarte simplu: vreau să ştiu să-i ajut pe cei din jurul meu dacă va fi nevoie. Îmi doresc să nu se întâmple, dar e important să ştii ce să faci într-o anume situaţie. Din păcate, în şcoală nu se dă importanţă măsurilor de prim ajutor. Există un lanţ al supravieţuirii. Dacă cuiva i se întâmplă ceva, sună la 112, dar până când vine Salvarea cineva trebuie să ştie şi să acorde primul ajutor. Deja ne-am ales subunităţile IGSU în care vom activa după finalizarea programului, eu voi activa la subunitatea de la Morarilor. Vom însoţi echipajele SMURD în misiuni“, spune Marcel.

Alţi voluntari au ales să vină alături de pompieri din dorinţa de a se autodepăşi. Alexandra Sîrbu este asistent medical de aproximativ doi ani şi face voluntariat încă de pe băncile liceului, ajutând Crucea Roşie. A vrut să devină medic, dar nu a reuşit. Simte că acest program de voluntariat i se potriveşte ca o mănuşă. „Am considerat că nu este suficient ceea ce fac în spital şi că este bine să fac mai mult, să mă autodepăşesc. Pentru mine, medicina de urgenţă este cea mai frumoasă meserie – tu eşti prima persoană care ajunge să ajute pe cineva. N-am să renunţ la partea de voluntariat, însă dacă voi putea face medicină de urgenţă va fi cu atât mai bine“, spune cu mândrie Alexandra.

Tinerei îi este însă destul de greu să facă faţă şi slujbei pe care o are la un spital, şi să participe la proiectul ISU, dar nu se plânge. „Cu slujba este puţin dificil în această perioadă, lucrez în ture de noapte, dar orice sacrificiu merită. Este vorba de iubire pentru cei de lângă noi. Cu toţi avem o viaţă pe care alegem cum să o trăim. Pentru mine, asta este importat“, afirmă Alexandra. 

Entuziasmul voluntarilor i-a cucerit pe instructori. „Voluntarii sunt foarte motivaţi şi sunt bucuroasă să avem din ce în ce mai mulţi cursanţi. Sunt chiar impresionată. Voluntarii vin aici pentru că îşi doresc să facă asta. Se implică foarte mult, învaţă, chiar dacă cei mai mulţi nu au nimic în comun cu meseria asta“, spune Mariana Cazacu, instructor în cadrul Centrului de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală.

„Alege să fii salvator din pasiune!“

Proiectul „Alege să fii salvator din pasiune!“ se desfăşoară în patru module, câte un modul pe săptămână, 8 ore pe zi. În prima săptămână, voluntarii învaţă resuscitarea, luând lecţii de eliberarea căilor respiratorii, utilizarea defibrilatorului - inclusiv în cazuri speciale de resuscitare a gravidei, a persoanelor aflate în stare hipotermică sau electrocutate. În a doua săptămână de pregătire, voluntarii studiază trauma produsă în accidentele rutiere. În cea de-a treia săptămână învaţă tot ce trebuie să ştie despre descarcerare. Fiecare modul de pregătire cuprinde o parte teoretică şi una practică. Ultima săptămână – a patra – este dedicată evaluării cursanţilor de către un medic de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

salvator din pasiune foto igsu

Cum poţi deveni voluntar ISU

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să  li se alăture pompierilor salvatori  sunt următoarele:

  • vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani;
  • apt din punct de vedere medical;
  • să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor cu intenţie;
  • să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Dosarul candidatului trebuie să conţină: cererea de înscriere, certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani), copie după actul de identitate, avizul psihologic, actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare, adeverinţă medicală şi acordul părinţilor/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

După parcurgerea programelor de pregătire, voluntarii vor participa la misiunile de intervenţie, în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar şi în cele de popularizare a mesajului preventiv.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite