Tragedia Colectiv era să se repete într-un bloc din Sectorul 5. Specialişti: „Numărul construcţiilor neautorizate este mare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ISU Bucuresti
FOTO ISU Bucuresti

La aproape trei ani de la incendiul de la Colectiv, tragedia se putea repeta în Sectorul 5, unde un bloc fără autorizaţie la incendiu şi care, din primele date, era construit ilegal, s-a făcut scrum. Peste 50 de familii au rămas fără un acoperiş deasupra capului. Din fericire, nu au existat victime, doar trei persoane fiind transportate la spital, restul primind îngrijiri medicale la faţa locului în urma unor atacuri de panică.

Un dosar penal a fost deschis de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 şi o altă anchetă este în curs de derulare la nivelul Insepctoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (ISGU). „În această săptămână ar trebui să avem primele rezultate ale anchetei pompierilor, investigaţia este în curs de desfăşurare, analizăm datele pe care le avem şi vom vedea, ulterior, ce măsuri se impun”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). 

Locatarii imbobilului cuprins de flăcări în noaptea de vineri spre sâmbătă acuză dezvoltatorul şi de alte nereguli. Între altele, ei susţin că nu au acte pentru locuinţe, motiv pentru care nu au putut face nici asigurări pentru apartamentele cumpărate. Mai mult, oamenii susţin că nu există nici măcar contract pentru furnizarea de energie electrică, alimentarea cu curent făcându-se pe organizare de şantier. 

„Am făcut acte acum 5 ani şi jumătate, acte de promisiune bilaterală, de vânzare-cumpărare, printr-un cabinet de notariat. Această promisiune e făcută în aşa fel încât dacă eu, ca locatar, nu plătesc trei rate consecutiv, pierd şi taxa, pierd şi banii. Acest bloc a avut certificat de urbanism, care a avut valabilitate un an”, a explicat un locatar. 

La scurt timp după ce blocul a fost făcut scrum, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, le-a transmis locatarilor că vor fi cazaţi într-un cămin şi că nu vor rămâne pe drumuri. „Prioritatea mea este să rezolv problema oamenilor”, a declarat edilul. Acesta a anunţat că va acorda un ajutor de 3.000 de lei pe membru de familie pentru locatarii blocului, obiecte de primă necesitate, uniforme şi rechizite.

Specialişti: „Numărul construcţiilor neautorizate este mare”

Mobilizarea de forţe din noaptea care se putea termina cu o adevărată tragedie a fost impresionantă: 13 autospeciale de pompieri au fost trimise la faţa locului, fiind constituite echipe de căutare pentru evacuarea locatarilor şi verificarea locuinţelor. În plus, pentru că flăcările s-au extins la mansarda blocului, pompierii au cerut celor de la Apa Nova să mărească presiunea din hidranţi.

Specialiştii atrag atenţia că în Capitală sunt multe blocuri construite ilegal, fără autorizaţie la incendiu, sumele pe care le plătesc cumpărătorii ridicându-se, în unele cazuri, la o sută de mii de euro, sau chiar mai mult. 

„Cadrul legislativ rămâne dificil de asimilat şi, în acelaşi imp, interpretabil, plin de zone gri. Se observă, de asemenea, o tendinţă de a trata subiectul într-o manieră formală şi nu de substanţă: se pregăteşte documentaţia însă nu există o implementare reală, asumată şi monitorizată a obligaţiilor de prevenţie. În plus, numărul construcţiilor neautorizate este încă destul de mare”, notează specialiştii. 

Tocmai din acest motiv, în ciuda faptului că tragedia Colectiv a venit „la pachet” cu obligaţia patronilor de restaurante şi baruri şi cea a dezvoltatorilor de a fi cu hârtiile la zi, aceste lucruri nu se întâmplă încă. 

„Nu uitaţi ce s-a întâmplat la Colectiv”

„Un bloc a ars în Bucureşti. Bloc nou. Doi oameni au ajuns la spital, câţiva au primit îngrijiri medicale la faţa locului. Zeci de familii au văzut pierind în flăcări toată agoniseala lor de-o viaţă. După şase ani de la darea în folosinţă a imobilului, încă nu primiseră contractul de vânzare-cumpărare. Plăteau ratele direct la dezvoltatorul imobiliar”, a scris filosoful Mihai Şora pe contul său de Facebook. 

Acesta spune că, în România, corupţia ucide şi nenoroceşte vieţi şi transmite că nu ar trebui să uităm incendiul de la Colectiv. „În România, corupţia ucide, nenoroceşte vieţi, calcă în picioare oamenii: cu sufletul, cu nervii şi destinul lor cu tot. În România, suntem zilnic nevoiţi să pronunţăm propoziţia hâdă, respingătoare: Se putea şi mai rău. Bună dimineaţa, dragi prieteni. Nu uitaţi ce s-a întâmplat la Colectiv”, a scris Mihai Şora pe contul său de Facebook.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite