Substanţele periculoase care poluează Dunărea şi afluenţii săi, inventariate de zece ţări. Care sunt zonele-pilot din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poluare minieră foto: Apele Române
Poluare minieră foto: Apele Române

Cele zece ţări care inventariază substanţele periculoase au identificat şapte zone-pilot de analiză, dintre care două sunt pe teritoriul României.

Administraţia Naţională ”Apele Române” (ANAR) alături de alte nouă instituţii specializate de la nivelul statelor partenere inventariază, în cadrul proiectului internaţional Danube Hazard m3c, substanţele periculoase care afectează în prezent calitatea apelor Dunării şi a afluenţilor săi.

Astfel, România, Austria, Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Serbia, Croaţia Slovacia, Muntenegru şi Republica Moldova au identificat şapte zone-pilot de analiză din care două sunt în România, respectiv în spaţiul hidrografic Someş-Tisa: pe râul Vişeu şi Someşul Mic.

O parte din analize, inclusiv cele din zonele-pilot ale partenerilor, sunt efectuate de către Laboratorul Naţional al Apelor Române. „Specialiştii noştri au instalat totodată cinci staţii mobile automate care transmit în timp real date legate de turbiditate şi nivelurile apelor”, transmit cei de la Apele Române.

Criteriul de delimitare a zonelor-pilot a fost prezenţa surselor de poluare cu substanţe periculoase, în cazul ţării noastre, sursă istorică, provenită de la activităţile miniere. Alte surse de poluare provin din activităţi industriale şi agricole, evacuări de ape neepurate sau insuficient epurate.

Statele realizează în prezent măsurători şi modelări ale zonelor-pilot afectate de poluare. Aceste modele vor fi extinse în mod unitar la nivelul întregului bazin al Dunării şi ulterior şi naţional. Pe baza acestora, specialiştii ANAR, cu sprijinul partenerilor, vor elabora la finalul proiectului, un ghid tehnic privind managementul poluării cu substanţe periculoase care va conţine o serie de recomandări şi politici, precum şi un catalog de măsuri pentru prevenirea şi reducerea poluării cu substanţe periculoase ale apelor Dunării. 

Proiectul a început în iulie anul trecut şi are o durată de 30 de luni.

Citeşte şi: 

Angajata de la Apele Române detaşată abuziv la 550 de kilometri de casă, repusă în drepturi de judecători. „Trebuie cercetaţi cei care se cred Dumnezei”

Ce au decis judecătorii în dosarul de corupţie al „animalului politic” de la Apele Române

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite