Strategia debilă a statului împotriva agresorilor sexuali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazul poliţistului pedofil Eugen Stan a stârnit un imens scandal
Cazul poliţistului pedofil Eugen Stan a stârnit un imens scandal

La fiecare două ore un copil este abuzat în România, iar cazurile de agresiune sexuală se înmulţesc de la an la an. Deşi a promis măsuri dure după scandalul poliţistului pedofil, inclusiv înfiinţarea unei structuri specializate în astfel de cazuri, ministrul de Interne Carmen Dan încă nu a trecut la fapte.

Cazul unui violator în serie, care are la activ şi o crimă, arestat la începutul săptămânii după ce a atacat mai multe femei în sectorul 2 al Capitalei, readuce în discuţie problema agresorilor sexuali care, în România, nu sunt monitorizaţi aşa cum se întâmplă în alte state. Deşi promit după fiecare tragedie că vor lua măsuri să îndrepte legislaţia strâmbă, autorităţile uită invariabil să le onoreze după ce scandalurile pe marginea acestor infracţiuni se sting.

Aşa s-a întâmplat şi după scandalul poliţistului pedofil Eugen Stan, când ministrul de Interne Carmen Dan a promis măsuri urgente pentru eficientizarea anchetelor în astfel de cazuri.

Astfel, la capitolul „promisiuni neonorate“ figurează mutarea tuturor cazurilor de pedofilie la Poliţia Capitalei pentru ca informaţiile să fie centralizate. În prezent, aceste fapte sunt cercetate de angajaţii secţiilor de poliţie astfel că aceştia nu ştiu dacă infractorii pe care îi caută au mai acţionat şi pe raza altor sectoare din Capitală. Asta a făcut ca multe anchete de pedofilie să bată pasul pe loc, iar agresorii sexuali să poată ataca în continuare.

Abia după prinderea poliţistului Eugen Stan, ofiţerii Serviciului Omoruri au fost lăsaţi să centralizeze toate cazurile nerezolvate de agresiuni sexuale asupra minorilor din ultimii ani. Astfel, în ultimele luni mai mulţi pedofili care acţionau în Bucureşti au ajuns după gratii. Cât îl priveşte pe poliţistul Eugen Stan, acesta a reuşit să „strângă” nu mai puţin de 15 astfel de fapte pe numele lui.

Mai mult, Carmen Dan a promis şi schimbarea procedurilor de testare a poliţiştilor pentru ca în sânul Poliţiei să nu-şi mai găsească adăpost prădători sexuali.

O altă problemă este numărul insuficent de psihologi în Ministerul de Interne, un specialist testând aproximativ 1.000 de cadre. Ministrul a promis că vor fi angajaţi mai mulţi specialişti, dar asta nu s-a întâmplat până acum. 

„Nu s-a întâmplat absolut nimic de atunci, în afară de promisiunile pe care doamna ministru le face de fiecare dată când se întâmplă ceva. Iese public, face câteva declaraţii, după care lucrurile rămân în aceeaşi logică. Nu am cunoştinţă că au fost făcute schimbări, că ar fi fost angajaţi mai mulţi psihologi în Ministerul de Interne sau că s-ar fi schimbat bateriile de teste psihologice. (...) E clar că e nevoie de reglementări noi, care să îmbunătăţească activitatea poliţiştilor care anchetează astfel de cazuri. Este nevoie şi de o finanţare corectă a zonei respective“, este de părere Dumitru Coarnă.

Cine ar putea să vină de hac pedofililor

Expertul criminolog Dan Antonescu explică de ce este nevoie de o structură specializată care să ancheteze cazurile de agresiuni sexuale.

„În cazurile de pedofilie şi-a dovedit eficienţa Serviciul Omoruri, de la nivelul Poliţiei Capitalei. S-a luat în discuţie, la un moment dat, înfiinţarea unui compartiment în cadrul serviciului, format din 2-3 ofiţeri specializaţi pe acest gen de infracţiuni. Să nu uităm că Serviciul Omoruri a instrumentat foarte bine cazul poliţistului pedofil. Tot poliţiştii de la Omoruri au rezolvat cazuri mai vechi de pedofilie, care erau cu autor necunoscut. Este nevoie de ofiţeri specializaţi, pentru că este o infracţiune aparte, şi ca mod de operare, dar şi din perspectiva victimelor - persoane lipsite de apărare. Nu sunt mulţi anchetatori care pot face asta. Pedofilii sunt persoane aparent normale, dar care în realitate sunt nişte monştri. Să-l faci pe un astfel de om să vorbească este echivalent cu a-l determina pe un criminal să-şi recunoască fapta. Este nevoie de abilităţi deosebite. Eugen Stan nici acum nu şi-a reconoscut toate faptele, ancheta este foarte dificilă“, arată specialistul.

Reprezentanţii Poliţiei Capitalei nu au putut preciza dacă la nivelul instituţiei se mai intenţionează înfiinţarea unei structuri specializate în anchetarea infracţiunilor sexuale.

Violator în serie

Ultimul violator în serie care a ajuns după gratii se numeşte Sică Bujor (47 de ani). Numai în ultimele trei săptămâni, individul a agresat trei femei în Capitală, printre care şi o bătrână de 70 de ani. Sică Bujor şi-a atacat victimele în lift. A încercat să le violeze, dar a reuşit doar să le tâlhărească, luându-le genţile şi portofelele. Individul a fost capturat de poliţiştii Secţiei 9, în timp ce încerca să găsească o nouă victimă. Nu mică le-a fost surpriza anchetatorilor când au constatat că infractorul fusese liberat condiţionat cu numai câteva luni înainte, de Judecătoria Găeşti, după ce fusese condamnat pentru o tâlhărie comisă în anul 2012.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite