Sceleraţii care ar profita de legea graţierii. Ce infractori periculoşi ar putea fi eliberaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Ţibru, antrenorul de handbal acuzat că a violat şapte fetiţe pe care le pregătea la un club sportiv din Bucureşti, sau asasinul plătit Vitalie Proca, acuzat că a împuşcat un tânăr în plină stradă în 2012, sunt doar doi dintre infractorii periculoşi care, deşi au fost condamnaţi la ani grei de închisoare, ar putea fi liberaţi dacă Ordonanţa privind graţierea intră în vigoare.

Pe lista cu infractorii deosebit de periculoşi trimişi la închisoare de procurorii de pe lângă Tribunalul Bucureşti care acum ar putea scăpa doar cu jumătate de pedeapsă se mai află şi pedofilul Ninel Şerbănescu (fost Slavu), condamnat că a agresat sexual mai mulţi copilaşi pe care îi aborda în apropierea locurilor de joacă şi le oferea dulciuri şi prăjituri ca să-l urmeze în scările blocurilor unde îi abuza.

Tot cu doar câţiva ani de închisoare ar putea scăpa şi un bărbat care şi-a violat în mod repetat fetiţa de 11 ani. 

Concret, atât antrenorul de handbal Ion Ţibru, condamnat la 30 de ani de închisoare pentru comiterea a peste 20 de infracţiuni de viol şi şase infracţiuni de corupere sexuală a minorilor, cât şi pedofilul Ninel Şerbănescu, găsit vinovat şi condamnat la 10 ani de închisoare (în prima instanţă) pentru perversiune sexuală, tentativă de perversiune sexuală, agresiune sexuală şi tentativă de viol, dar şi tatăl care a primit 12,6 ani de închisoare pentru că şi-a violat fiica în repetate rânduri, ar putea scăpa de închisoare din simplul motiv că au peste 60 de ani. 

Mai exact, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind graţierea pus miercuri în dezbatere publică de către Ministerul Justiţiei pot scăpa de jumătate de pedeapsa mai multe categorii de condamnaţi, fără a se stipula restricţii. Astfel, Articolul 2, alineatul 1 arată că graţierea unei jumătăţi de pedeapsă se aplică „persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate (gravide) sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârstă de până la 5 ani" şi care nu sunt recidiviste. Pentru acest alineat nu sunt enumerate şi alte excepţii. Cu alte cuvinte, condamnaţii pentru viol, pedofilie, crimă, tâlhărie sau alte infracţiuni violente pot beneficia de o reducere de jumătate din pedeapsă dacă au peste 60 de ani sau în întreţinere minori sub 5 ani. 

În plus însă, potrivit Codului Penal, persoanele peste 60 de ani mai beneficiază de o reducere de pedeapsă, tot cu jumătate. În concluzie, un condamnat  la 20 de ani, care are vârsta de peste de 60 de ani, va beneficia de două reduceri de pedeapsă. Prima dată de graţiere rămânând cu 10 ani de închisoare şi a doua, care mai reduce pedeapsa rămasă cu încă jumătate, dată de vârstă. Şi astfel, un infractor considerat periculos va ieşi din închisoare în maximum 5 ani.

Cât îl priveşte pe Vitalie Proca (foto jos), asasinul plătit care a împuşcat în plină stradă un tânăr nevinovat cu două pistoale mitralieră, şi acesta are toate şansele să părăsească închisoarea în doar câţiva ani pentru că are copii mai mici de 5 ani. Mai exact, deşi a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, criminalul ar putea ieşi mult mai devreme pentru că are „în întreţinere minori sub 5 ani” . 

Vitalie Proca, asasinul plătit de fraţii Mararu pentru a-l împuşca pe interlopul Puiu Mironescu, condamnat la 21 de ani şi 8 luni de închisoare
Vitalie Proca, asasinul plătit de fraţii Mararu pentru a-l împuşca pe interlopul Puiu Mironescu, condamnat la 21 de ani şi 8 luni de închisoare

Antrenorul Ţibru, arestat în 2015

Ion Ţibru a fost trimis în judecată, în octombrie 2015, pentru săvârşirea a 27 de infracţiuni de viol şi trei infracţiuni de corupere sexuală a minorilor, faţă de şapte fete, cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani.

Potrivit procurorilor de la Parchetul Capitalei, Ion Ţibru, în prezent în vârstă de 67 de ani, în calitate de antrenor al unei echipe de handbal feminin pe care acesta a organizat-o, începând cu anul 2010, în cadrul unui club sportiv din municipiul Bucureşti, a dobândit, de-a lungul timpului, autoritate şi influenţă asupra mai multor componente ale echipei, minore cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani (persoane vulnerabile atât prin prisma vârstei, cât şi prin prisma situaţiilor personale şi familiale). În acest context, în perioada iulie 2013 — iunie 2015, profitând de cantonamentele pe care acesta le-a organizat la Costineşti (iulie 2013 şi iulie 2014) şi Predeal (decembrie 2014) sau invitând fetele la locuinţa sa din Bucureşti, sub diverse pretexte (în special, acela de a merge împreună la diverse şcoli pentru a împărţi pliante pentru promovarea echipei de handbal), prin constrângere (de cele mai multe ori morală, dar şi fizică), Ion Ţibru a întreţinut raporturi sexuale cu micuţele.

O parte dintre aceste agresiuni au fost comise asupra unor minore în prezenţa altora.

Una dintre fete le-a povestit părinţilor ce s-a întâmplat, iar aceştia au depus pe numele antrenorului o plângere la Poliţie. Ion Ţibru a fost arestat preventiv în luna iunie 2015. Când l-au condamnat, judecătorii au decis prelevarea probelor biologice de la Ion Ţibru în vederea introducerii profilelor genetice ale acestuia în Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, fiind menţinută şi măsura arestării preventive.

Fostul spion devenit pedofil, psihologul perfect

image

Fost ofiţer la Direcţia de Informaţii a MApN înainte de Revoluţie şi tată a doi copii, Ninel Şerbănescu, în vârstă de 67 de ani, avea un mod de operare foarte bine pus la punct, spun anchetatorii. 

El a acţionat între 2008 şi 2014, abordându-şi victimele (copii cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani) în special din zonele de joacă, din magazine situate în apropierea locuinţelor acestora, din staţii ale mijloacelor de transport sau din apropierea şcolilor. Potrivit anchetatorilor, fostul agent din MApN ar fi agresat sexual nouă copii. 

Şerbănescu îşi aborda victimele oferindu-le prăjituri şi dulciuri sau le propunea să hrănească câini sau pisici din zonă, reuşind în acest fel să obţină controlul asupra acestora.   

Acesta îi însoţea apoi până în scările blocurilor, mare parte dintre copii fiind abuzaţi pe treptele scărilor care fac legătura dintre două etaje. Înainte de a-i abuza pe copii, acesta le acoperea ochii cu diferite obiecte – bandană, faşă din material textil sau fes.

Şi-a violat în mod repetat fetiţa de 11 ani

În februarie anul trecut, procurorii Capitalei au trimis în judecată un bărbat de 63 de ani care ani la rând şi-a agresat sexual fetiţa de doar 11 ani. Bărbatul a fost condamnat definitiv la 12 ani, 6 luni şi 20 de zile de închisoare după ce a fost găsit vinovat de acuzaţiile aduse de procurori. Dacă Ordonanţa graţierii ar intra în vigoare, acesta ar putea ieşi din închisoare în aproximativ doi ani. 

Cine este asasinul Vitalie Proca 

În 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul bucureştean Vitan, Vitalie Proca l-a împuşcat în cap şi în piept pe Răzvan Isăilă, un tânăr de 26 de ani, pe care l-a confundat cu un interlop. Tânărul a supravieţuit, dar şi atentatorul a scăpat. În scurtă vreme însă a fost prins.

Infografie

Ancheta a scos la iveală că asasinul moldovean Vitalie Proca a venit în România la data de 15 noiembrie 2012. În aceeaşi zi, fraţii Mararu, cei care l-au angajat, i-au cumpărat un autoturism Audi A6 cu numere de Bulgaria pe care i l-au predat personal în localitatea Roznov din Piatra Neamţ. Acesta a fost şi singurul moment în care cei doi interlopi s-au întâlnit cu asasinul.

„Practic, Proca a fost angajat de un om al fraţilor Mararu. Dar nu s-au putut abţine să nu-l întâlnească, aşa că l-au chemat pe asasin în Piatra Neamţ să-i dea maşina personal. Maşină pentru care asasinul a dat indicaţii clare la cumpărare: să aibă numere de Bulgaria, să nu coste mai mult de 3.000 de euro, să fie pe benzină, să fie „de fugă“ şi să nu fie furată“, au explicat anchetatorii.

În aceeaşi zi, Proca a plecat la Bucureşti în căutarea celui pe care fusese plătit să-l ucidă. Începând din 16 noiembrie, asasinul l-a urmărit pe tânărul Răzvan Isăilă timp de zece zile până când l-a împuşcat. În toată această perioadă, criminalul a fost convins că-şi urmăreşte ţinta: pe interlopul Puiu Mironescu.

„Încă de la început, asasinului i-au fost date semnalmentele greşite ale ţintei. În plus, locuinţa lui Isăilă este situată foarte aproape de locuinţa lui Mironescu, practic simetric de o parte şi de cealaltă a Căii Vitan, în zone aglomerate. Blocurile sunt similare ca arhitectură şi colorit. În plus, autoturismele celor doi prezintă similarităţi în ceea ce priveşte marca, modelul, anul de fabricaţie şi culoarea. Isăilă folosea autoturismul Mercedes model E Klasse, fabricaţie 2006, negru, cu nr. de înmatriculare B-811-MIR, iar Mironescu avea tot un Mercedes, similar. De asemenea, interlopul a avut anterior autoturisme înmatriculate cu numere cu terminaţia MYR“, spun anchetatorii.

Până pe 26 noiembrie 2012, când a avut loc atacul armat, fraţii Mararu au ţinut legătura permanent cu Proca prin intermediul unui cetăţean din Republica Moldova. Sursele citate au precizat că fraţii Mararu îl sunau pe intermediar, care îi transmitea mai departe lui Vitalie Proca mesajele primite. Toate discuţiile s-au purtat de pe cartele prepay folosite doar pentru acest caz.

„În seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca Audi A6 (pus la dispoziţie de către inculpaţii instigatori), cu număr de înmatriculare CC 2756 PB, a executat mai multe focuri folosind o armă militară - un pistol-mitralieră calibrul 5,45x39 mm, tip AK74 - asupra părţii vătămate I.M.N.R. - care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E în parcarea de reşedinţă. În continuare, observând că aceasta nu a decedat, inculpatul Proca Vitalie a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov, calibrul 9 mm, pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată şi a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta şi parbriz, cauzându-i multiple leziuni traumatice prin împuşcare", au scris procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti în rechizitoriul trimis instanţei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite