Protestatarii de la Universitate au făcut listă cu revendicări, nu şi cu reprezentanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii dintre cei care au ieşit să protesteze joi, pentru a treia seară la rând, în Piaţa Universităţii au făcut o listă cu revendicări, dar nu au fost desemnaţi şi reprezentanţi ai protestatarilor care să prezinte aceste revendicări la Cotroceni .

O listă cu revendicări care circula, joi seară, prin Piaţa Universităţii poartă numele "Începutul. #Revoluţie 2015".

Revendicările sunt listate sub sloganul "Vrem un viitor al românilor, nu al politicienilor".

Oamenii cer ca noul premier să nu facă parte din niciun partid politic, ca populaţia să poată demite mai uşor un politician, scăderea la 300 a numărului de parlamentari, interzicerea traseismului politic şi a alianţelor politice după alegeri, ridicarea imunităţii în toate cazurile solicitate de procurori, confiscarea averilor ilicite şi înăsprirea pedepselor în cazuri de corupţie.

"Vrem ca orice politician condamnat să nu mai poată ocupa o funcţie în stat după executarea pedepsei", se mai spune în lista de revendicări.

Cei care susţin această listă mai cer şi "majorarea bugetului pentru sănătate, educaţie, securitate şi alte domenii de interes naţional subordonate statului" şi majorarea salariilor medicilor, profesorilor, poliţiştilor, jandarmilor, pompierilor, "concomitent cu scăderea salariilor celor care conduc aceste sectoare".

Înăsprirea pedepselor pentru cei care dau sau acceptă mită, majorarea salariului minim şi "pensii decente pentru toţi românii", stoparea finanţării cultelor şi impozitarea veniturilor acestora se numără în continuare printre revendicări.

Lista cuprinde şi "revizuirea şi scăderea birocraţiei şi simplificarea şi clarificarea cadrului legislativ privind funcţionarea societăţilor comerciale" şi "protejarea pădurilor şi înăsprirea pedepselor în cazul exploatărilor ilegale".

Câţiva tineri au centralizat aceste revendicări dintre cele exprimate de oameni în stradă.

Nimeni nu s-a gândit însă la alegerea unor reprezentanţi, care să ducă mesajul mulţimii la Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că aşteaptă la Cotroceni reprezentanţi ai protestatarilor, care trebuiau să se înscrie printr-un email până vineri la ora 00.00.

Vasile Alexandru, unul dintre tinerii care au centralizat revendicările din stradă, spune că reprezentanţii strazii sunt toţi, iar dacă preşedintele Iohannis vrea să ia contact cu oamenii ar trebui să vină în stradă.

"Nu putem să mergem la oameni în piaţă şi să îi punem să voteze în stradă un lider. Chiar nu avem cum să facem asta. Ar trebui să înţeleagă asta. Nu vom trimite un reprezentant la discuţie pentru că fiecare se prezintă individual. (...) Suntem aici pentru schimbarea clasei politice, inclusiv a preşedintelui dacă calcă strâmb", a spus Alexandru.

O tânără a spus, la rândul său, că în piaţă nu există lideri, fiind foarte multe organizaţii reprezentate, dar şi simplii cetăţeni.

Ea a spus că şi-ar dori să fie schimbată în primul rând legea partidelor politice, în sensul în care finanţarea acestora să se facă transparent şi majoritar de la stat. Ea a mai spus că ar trebui să existe mai multe partide mai mici şi să fie revigorată clasa politică cu tineri.

Peste 10.000 de oameni au protestat, joi seară, în Piaţa Universităţii, printre care mulţi tineri, şi studenţi, şi angajaţi, familii cu copii mici, precum şi persoane de vârsta a treia, printre care foşti revoluţionari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite