Poliţiştii au recuperat zece tablouri luate din Casa memorială Petru Groza de un nepot al acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii au găsit tablourile la aproape un an de la semnalarea dispariţiei acestora FOTO Adevărul
Poliţiştii au găsit tablourile la aproape un an de la semnalarea dispariţiei acestora FOTO Adevărul

Zece tablouri, în valoare de 200.000 de euro, luate anul trecut din Casa memorială dr. Petru Groza, din Deva, de către unul dintre nepoţii acestuia, au fost recuperate de oamenii legii.

„Poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul IGPR şi de la IPJ Hunedoara au identificat şi ridicat 10 tablouri ale unor pictori români reprezentativi, sustrase, în anul 2013, din colecţia Casei dr. Petru Groza din Deva" se arată într-un comunicat de presă emis miercuri de Poliţia Română.

Anchetatorii au stabilit că tablourile aparţin pictorilor români Kimon Loghi, Aurel Ciupe, Camil Ressu, Nicolae Vermont, Adina Paula Moscu, Adam Bălţatu, Jules Perahim, Ileana Rădulescu şi provin din colecţia Casei dr. Petru Groza din Deva, judeţul Hunedoara. Furtul a fost reclamat pe 12 iulie 2013.

Potrivit unor surse judiciare, pe 7 mai, anchetatorii au descins la două adrese din Bucureşti, de unde au ridicat cele zece tablouri, aflate în urmărire naţională şi internaţională, în valoare de aproximativ 200.000 de euro. Reclamaţia fusese făcută de către un nepot al lui Petru Groza, împotriva unui alt nepot al acestuia.

Sursele citate au precizat că, deşi Petru Groza a murit în 1958, actele de succesiune nu s-au făcut nici până acum. Ca urmare, tablourile vor rămâne în custodia Poliţiei, până la o hotărâre irevocabilă în cazul procesului de succesiune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite