„Pinalti” a povestit  procurorilor că fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, i-a confirmat primirea „comisionului”. DNA: Este o şpagă de 3 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestarea lui Sorin Blejnar, trebuie să constituie un obiect de reflecţie pentru toţi reprezentanţii statului, arată magistratul care a emis mandatul de arestare pentru 30 de zile în cazul fostului şef al Fiscului. Afaceristul Horaţiu Bruno Berdilă şi fostul vicepreşedinte al PDL, Gheorghe Ştefan, au dat detalii complete despre o şpagă de 3 milioane de euro.

Fostul vicepreşedinte al PDL şi fost  primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a explicat procurorilor DNA că el a fost politicianul care a făcut legătura, în 2011, între  Sorin Blejnar, fostul şef al Fiscului, şi afaceristul  Horaţiu Bruno Berdilă, patronul firmei IT Romsys. Detaliile apar în încheierea Tribunalului Prahova prin care judecătorii au emis un mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Blejnar. Decizia de arestare poate fi contestată la Curtea de Apel Ploieşti.

DNA: Şpagă de 3 milioane de euro

Fostul şef al Fiscului este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, în 2011, în favoarea firmei Romsys  pentru ca aceasta să câştige contracte cu ANAF.  Blejnar este suspectat că a primit 20% din valoarea acestora, respectiv peste 13 milioane de lei, circa 3 milioane de euro.

El ar fi făcut intervenţii pe lângă Dan Stroe, zis „Corsaru’”, fost director al Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne din cadrul ANAF, să favorizeze Romsys la încheierea a două contracte publice ale ANAF-ului, în valoare de 60 de milioane de lei. Stroe este cercetat pentru luare de mită.

Potrivit DNA, Blejnar  ar fi primit şpaga prin intermediul a cinci firme-fantomă, controlate în acte de cetăţeni arabi, care au făcut tranzacţii de tip evazionist. Totul s-ar fi întâmplat la finalul mandatului său, în perioada noiembrie 2011- ianuarie 2012.

Blejnar, asociat la „comision” cu Stroe

Potrivit încheierii de şedinţă a Tribunalului Prahiva, promisiune preşedintelui ANAF făcută prestatorului de servicii SC Romsys SRL Bucureşti – prin intermediul lui Horaţiu Bruno Berdilă s-a materializat în obţinerea de către această societate a contractelor dorite, în urma subcontractării de la câştigătorii procedurilor de licitaţie public.

Totul s-ar fi făcut aşa cum  ar fi indicat chiar Blejnar: ,,să folosim alte companii ca şi paravan, adică să nu participe direct Romsys la acele proceduri de achiziţie publică pentru a nu da de bănuit”. Blejnar ar fi primit banii, împreună cu Dan Stroe, comisionul de 20% promis/pretins şi acceptat, prin intermediul unei firme controlate în fapt de ei.

Ce a spus „Pinalti” la DNA

Pe 2 noiembrie 2016, Gheorghe Ştefan, a declarat la DNA că a asistat la o discuţie în care  Horaţiu Bruno Berdilă i-ar fi spus lui Sorin Blejnar că intenţionează să cîştige contracte de IT la licitaţiile organizate de ANAF şi că, „dacă îl va ajuta în acest sens, este dispus să îi remită un procent cuprins între 10 – 20% din valoarea contractelor câştigate”.

image

Gheorghe Ştefan a mai explicat că în vara anului 2012 s-a întîlnit cu Sorin Blejnar la Nisa, când acesta i-ar fi spus că şi-a rezolvat problema cu Horaţiu Bruno Berdilă şi „şi-a încasat comisionul”.

Veriga „Dan Stroe”

Horaţiu Bruno Berdilă a dat şi el o declaraţie detaliată la DNA pe 4 noiembrie şi a arătat că în cursul anului 2011 a avut o întîlnire cu Sorin Blejnar, la care au participat Gheorghe Ştefan şi încă o persoană.
În cadrul acestei discuţii s-a căzut de acord ca societatea comercială Romsys SRL să participe la licitaţiile organizate de ANAF, avînd ca obiect de activitate serviciile IT, fiind dispus să-i remită un procent de 20% din valoarea contractelor.

Conform declaraţiei lui berdilă, Blejnar a fost de acord, a promis intervenţia pe lîngă Dan Stroe şi a mai precizat că fostul director al Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne din cadrul ANAF va fi cel care  va indica către Romsys firma către care urmează să plătească comisionul de 20%.

Fostul funcţionar public, Dan Stroe,  nu a fost găsit luni dimineaţa în momentul punerii în aplicare a mandatului de aducere. Sursele citate au explicat că Stroe a fost localizat de procurorii DNA, care l-au citat în vederea audierii sale şi pentru a-l pune sub acuzare pentru luare de mită.

Apărarea lui Blejnar, spulberată

În faţa judecătorului, Blejnar a arătat că denunţurile făcute în acest dosar nu sunt credibile, deoarece:  există contradicţii între declaraţii şi fiecare dintre martori este interest să se „salveze”. Gheorghe Ştefan este în executarea unei pedepse privative- condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul „Microsoft”, iar Berdilă ar fi fost interesat să fie exonerat de răspundere penală în mai multe cauze (inclusiv în această anchetă).

„În ceea ce priveşte posibilele contradicţii între declaraţii şi denunţuri, se constată că nu există contradicţii de natură a lipsi de credibilitate declaraţiile martorilor, de altfel nici nu s-au indicat de către apărare, în concret, aceste contradicţii (oricum, denunţul penal nu este un mijloc de probă ci un mod de sesizare a organelor de urmărire penală)”, a arătat Tribunalul Prahova.

Declaraţiile damelor de companie

Magistraţii arată că în ce priveşte cointeresarea lui Gheorghe Ştefan, denunţul formulat de acesta (la data de 2 noiembrie 2016) este ulterior datei la care hotărîrea de condamnare a acestui martor a rămas definitivă (3 octombrie 2016), „astfel încît nu mai poate beneficia de reducerea pedepsei”. În ceea ce priveşte cointeresarea lui Berdilă, judecătorul a arătat că „nu există dovezi concrete sau măcar indicii în acest sens”.

Magistratul a ţinut cont şi de declaraţiile date de 2 martori cu identitate protejată, mărturii care s-au coroborat cu alte probe administrate. Potrivit unor surse judiciare este vorba de două dame de companie care au dat detalii despre întâlnirile de la Nisa.

Fostul şef al Fiscului a negat acuzaţiile

În faţa judecătorilor, Sorin Blejnar a negat întâlnirea din 2012 de la Nisa, şi a  susţinut că aceasta ar fi avut loc în 2014. Fostul şef al Fiscului a negat că l-ar cunoaşte pe Berdilă.

„Oricum, fără a pune în discuţie prezumţia de nevinovăţie de care se bucură inculpatul, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată faptul că acţiunea penală a fost pusă în mişcare pentru o infracţiune săvîrşită în cursul anului 2011; chiar în varianta organului de urmărire penală (defavorabilă inculpatului), discuţia de la Nisa (declaraţiile martorilor privind acea discuţie) constituie un aspect ulterior consumării infracţiunii, fiind, fără îndoială, un aspect care trebuie deplin urmărit în cursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti”, a explicat magistratul.

Judecător: „Este de o gravitate deosebită”

Judecătorul a motivate arestarea  prin faptu că este de o gravitate deosebită ca un reprezentant cu funcţie de conducere în cadrul unor instituţii publice (preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală) să acţioneze în sensul folosirii influenţei în cadrul instituţiei, asupra subordonaţilor (subordonatului Stroe Dan).

„Prin activitatea sa, inculpatul a adus o atingere gravă segmentului de relaţii sociale a căror normală formare, desfăşurare şi dezvoltare nu ar fi posibilă fără exercitarea cu probitate de către funcţionari a atribuţiilor de serviciu încredinţate lor şi fără a combate faptele infracţionale prin care se aduce atingere bunului mers al instituţiilor publice şi se lezează, implicit, interesele legale ale cetăţenilor”,a  motivate Tribunalul Prahova.

„Un obiect de reflecţie pentru toţi reprezentanţii statului ”

Magistratul mai arată că perceperea de către opinia publică a unei reacţii ezitante din partea autorităţilor statului în raport de frecvenţa, întinderea în timp  şi gravitarea infracţiunilor săvârşite de către Sorin Blejnar ar conduce la ideea că în societatea românească există persoane mai presus de lege şi asta ar accentua sentimentul de decredibilizare a instituţiilor publice în rândul opiniei publice şi de insecuritate al cetăţenilor că ar putea fi protejaţi eficient de astfel de manifestări antisociale.  
„Această cauză trebuie să constituie totodată un obiect de reflecţie pentru toţi reprezentanţii statului  care îşi desfăşoară activitatea profesională în acelaşi circumstanţe ca şi inculpatul, deci în exercitarea autorităţii de putere publică, în scopul responsabilizării acestora şi al conştientizării faptului că cetăţenii  receptează ca fiind de o gravitate deosebită implicarea în activităţi infracţionale  de corupţie”, mai arată Tribunalul Prahova.

Despre buna desfăşurare a anchetei

De asemenea, judecătorul a apreciat că arestarea preventivă este necesar a fi luată pentru buna desfăşurare a procesului penal, în sensul necesităţii aflării adevărului în această cauză, „prin descoperirea, identificarea şi tragerea la răspundere penală a tuturor participanţilor la săvârşirea infracţiunilor ce formează obiectul dosarului, dar şi riscul denaturării depoziţiilor persoanelor  audiate de organele judiciare”.

„Infracţiunea pentru care este cercetat inculpatul sunt este extrem de gravă, suma ce a fost obţinută ca mită de către suspectul Stroe Dan, prin paravanul unor societăţi comerciale, şi pentru care sunt probe că inculpatul Blejnar Sorin şi-a traficat influenţa fiind de 13.172.520 lei,  şi necesită o reacţie fermă din partea autorităţilor, lipsa unei astfel de reacţii conducând inevitabil la o rezonanţă socială negativă în legătură cu modalitatea înfăptuirii justiţiei în ţara noastră”, mai arată instanţa.

„Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine circumstanţele personale ale inculpatului (este căsătorit şi are doi copii minori în întreţinere) dar acestea nu sunt suficiente pentru a se dispune o altă măsură preventivă, la acest moment procesual”,a  conchis magistratul.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite