Şpagă pentru examene la Universitatea de Medicină „Carol Davila”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Percheziţiile au loc la UMF Carol Davila
Percheziţiile au loc la UMF Carol Davila

Năravul mitei dispare greu din învăţământul românesc. Mai mulţi profesori universitari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” trebuie să dea explicaţii procurorilor cu privire la banii pe care i-ar fi primit de la studenţi pentru a-i trece examenele.

Au dat cinstea pe ruşine şi şi-au pătat meseria de dascăl la una dintre cele mai prestigioase Universităţi din ţară. Este cazul a cel puţin doi profesori universitari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Bucureşti, suspectaţi că ar fi primit mită de la studenţi pentru a le furniza subiectele la examen, potrivit unor surse judiciare.

În vizorul anchetatorilor sunt, deocamdată, profesorul Florin Mihai Filipoiu, şeful Catedrei de Anatomie de la UMF ”Carol Davila” din Bucureşti şi profesorul Alexandru Bucur, şeful Disciplinei de Chirurgie oro-maxilo-facială, Anesteziologie şi Sedare, de la Facultatea de Medicină Dentară.

Conform anchetatorilor, „cadrele didactice vizate au cerut şi au primit mită la susţinerea examenelor de către studenţi, dar şi la examenele de admitere, licenţă sau acordare a gradatiei de merit sau a funcţiilor didactice”. În schimbul banilor, profesorii sunt suspectaţi şi că le furnizau studenţilor subiectele la examen.

„Bursa” şpăgilor, între 500 de lei şi 500 de euro

Cazul era de mai multă vreme în atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea Supremă, dar abia luni anchetatorii au decis să intervină. Prin urmare, luni dimineaţă, procurorii şi poliţiştii au făcut nu mai puţin de 13 percheziţii în campusul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, la birourile, cabinetele, dar şi la locuinţele profesorilor suspectaţi de infracţiuni de corupţie.

La percheziţii au participat poliţişti ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei de Investigaţii Criminale, precum şi poliţişti ai IPJ Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, specialişti criminalişti, sprijiniţi de forţe de ordine din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie ”Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române.

Potrivit surselor judiciare, sumele primite de profesori drept şpagă erau cuprinse între 500 de lei şi 500 de euro.

„Din actele de urmărire penală administrate rezultă că mai multe cadre didactice din cadrul unităţii de învăţământ superior desfăşoară activităţi ilegale constând în pretinderea şi primirea unor foloase materiale necuvenite cu ocazia organizării şi susţinerii examenelor semestriale/anuale la diferite discipline de către studenţi şi/sau cu ocazia susţinerii examenelor de admitere, licenţă sau acordare a gradatiei de merit sau a functilor didactice. Totodată, din probatoriul administrat a rezultat că în cursul anului şcolar unii profesori universitari organizează „meditaţii” la disciplinele la care sunt titulari, context în care sunt abordate şi furnizate studenţilor subiectele de examen”, arată procurorii instanţei supreme.

Acuzaţii de plagiat

Asupra celor doi profesori suspectaţi că ar fi luat şpagă de la studenţi planează şi alte acuzaţii grave.

Conf. univ. Florin Mihail Filipoiu a fost acuzat că ar fi plagiat două lucrări ştiinţifice, pe care le-ar fi folosit la concursul pentru obţinerea titlului de profesor universitar. Presa a relatat că, în cartea „Anatomia chirurgicală a nervilor cranieni”, apărută în anul 2007, la Editura Universităţii „Carol Davila” Bucureşti, printre ai cărei autori se numără şi Florin Mihail Filipoiu, apar pagini întregi identice cu cele din lucrarea „Anatomia funcţională a sistemului nervos” a profesorului Armand Andronescu. În cartea la care a lucrat Filipoiu lipsesc însă ilustraţiile din cartea profesorului Andronescu. O altă lucrare a lui Florin Mihail Filipoiu suspectă de plagiat este „Lucrări practice de anatomie. Aparatul digestiv subdiafragmatic şi splina”. În această carte, numeroase capitole sunt identice cu cele din lucrarea coordonată de prof. univ. dr. Cezar Th. Niculescu.

Şi decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF „Carol Davila”, Alexandru Bucur, a fost implicat într-un scandal de plagiat, după ce tezele de doctorat şi de licenţă ale mai multor studenţi îndrumaţi de el au fost identificate cu un conţinut aproape identic. Acelaşi profesor a făcut subiectul şi unei anchete penale, fiind acuzat că a desfigurat o pacientă, în urma unei intervenţii medicale.

Cărţi de vizită impresionante

Cei doi profesori universitari au un CV impresionat. Alexandru Bucur este expert evaluator al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior din cadrul Ministerului Educaţiei, dar şi expert evaluator al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învătământul Superior. În plus, Bucur este şi preşedintele Comisiei Profesional-Ştiintifice şi Învăţământ Postuniversitar, şeful Catedrei de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, şeful Secţiei Clinice Universitare de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială a Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială “Prof. Dr. Dan Theodorescu” din Bucureşti şi este conducător de doctorate din 2006.

La rândul său, Florin Mihail Filipoiu este Catedrei de Anatomie de la UMF ”Carol Davila”, fiind autorul a numeroase lucrări ştiinţifice.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite