Percheziţii la un centru de plasament din Capitală. Angajaţii „lagărului“ îi sedau pe copii şi îi băteau ca să le fure mâncarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetele de la Centrul de Plasament „Sfânta Maria” ar fi fost bătute şi sedate FOTO Adevărul
Fetele de la Centrul de Plasament „Sfânta Maria” ar fi fost bătute şi sedate FOTO Adevărul

Se întâmplă în centrul Capitalei în anul 2016. Angajaţii Centrului de plasament „Sfânta Maria” din Sectorul 1 sunt acuzaţi că îi băteau crunt pe copiii internaţi aici ca să le fure mâncarea şi bunurile primite de la stat. Mai mult, procurorii Parchetului Capitalei susţin că minorii erau sedaţi pentru a nu se răzvrăti. Peste 20 de persoane sunt cercetate începând de astăzi pentru rele tratamente aplicate minorului, delapidere şi abuz în serviciu.

UPDATE Dănuţ Fleacă, directorul DGASPC Sector 1, a încercat miercuri să explice de ce erau sedaţi şi agresaţi copiii de la Centrul „Sfânta Maria” au un nivel mai mare de agresivitate şi fug din centru. „Centrul de plasament Sfanta Maria este un centru cu probleme, în sensul că sunt fete care fug din centru, le reclamăm la poliţie şi le readucem. (...) În afară de faptul că unele fete au nivel de agresivitate mai mare, nu sunt copii cu probleme”, a spus Fleacă.

Întrebat dacă fetelor li se adminsitra un tratament psihic, acesta a precizat că nimeni nu primeşte niciun fel de medicamentaţie fără prescripţie medicală.

„Fiecare copil primeşte medicaţia prescrisă de medicul de familie, de psihiatru sau de un medic curant. Sunt două asistente medicale, cine să le sedeze? Fetele merg la şcoală, unele merg independent. Nu am avut niciodată vreun semnal. Sunt copii care au medicaţie psihiatrică, dar e dată de medici curanţi. Fiecare copil are o fişă de tratament stabilită de un medic”, a răspuns acesta.

UPDATE: În acest caz, a deschis o anchetă şi Avocatul Poporului, iar investigaţia este realizată de către reprezentanţii Domeniului pentru Prevenirea Torturii.

În acest moment acest dosar au loc 19 descinderi în Capitală, una dintre acestea fiind la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), iar alta la Centrul de plasament „Sfânta Maria” din Sectorul 1. Aici sunt internate numai fete.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au anunţat că în acest caz se fac cercetări privind „modalitatea frauduloasă de funcţionare a sistemului de protecţie specială a copiilor instituţionalizaţi, în perioada 2014 – 2016 în cadrul unui centru din Bucureşti”.

„Dosarul a fost deschis ca urmare a unui denunţ formulat în luna noiembrie 2015”, spun anchetatorii.

Mai exact, în denunţ se arăta că fetele internate în centrul de plasament din Sectorul 1, erau bătute şi sedate pentru a nu-şi cere drepturile. Asta pentru că, angajaţii Centrului de plasament luau alimentele, medicamentele, electocaniscele, lenjeriile şi cosmeticele pe care fetele internate aici le primeau prin donaţii şi fie le duceau acasă, fie le vindeau.

Mai mult, unii educatori le luau banii de cheltuială copiilor. Au fost inclusiv cazuri în care copiii erau încurajaţi să fugă din centrul de plasament. Cel mai des asta se întâmpla atunci când erau organizate tabere sau excursii, iar educatorii preferau să meargă cu rudele lor, şi nu cu cei pentru care practic erau organizate.

Cum erau ajutate fetele să „fugă”

Minorele erau lăsate frecvent să iasă din centrul de plasament nu o dată acestea devenind victime ale abuzurilor sexuale. „Unele minore au rămas însărcinate la o vârstă fragedă”, arată oficiali din cadrul Autorităţii pentru Protecţia Copilului. „Educatoarele întocmeau bilete false de învoire pentru a crea impresia că fetele au fugit din centru, însă ar fi fost şi situaţii în care educatoarele le-ar fi dat anumitor fete bilete de învoire deşi ştiau că acestea nu se vor mai întoarce”, au explicat sursele citate.

Rudele educatorilor, trimise în excursii pe locurile fetelor de la centru

În urma anchetei, procurorii au descoperit că atunci când erau organizate tabere, excursii sau alte activităţi de recreere, fondurile şi transportul destinate minorilor instituţionalizaţi erau folosite şi pentru participarea la aceste activităţi în mod gratuit a membrilor de familie ai unor angajaţi ai centrului (educatori, şoferi, administrator,  asistentă medicală).

Pentru ca acest lucru să fie posibil, o parte dintre minore fie erau trimise în mod intenţionat în familie, fie erau lăsate să „fugă” din centru pentru a se reduce numărul persoanelor care participă efectiv la activităţi.

„Doar anumiţi copii beneficiază de aceste ieşiri, în principiu cei preferaţi de către educatori. Cu toate astea, pe tabelele întocmite sunt trecuţi minorii prin rotaţie pentru a lăsa impresia că au beneficiat toţi copiii instituţionalizaţi, fără discriminare”, se arată într-un comunicat emis joi de Parchetul Capitalei.

Rudele angajaţilor de la centru beneficiau în acest excursii de toate resursele destinate copiilor instituţionalizaţi, respectiv mâncare, bani de cheltuială, transport. 

Angajaţii Centrului de plasament „Sfânta Maria” mai sunt acuzaţi de „stabilirea şi administrarea unui tratament psihiatric cronic  în lipsa unei examinări efective a minorelor, în scopul de a le reduce posibilităţile de a acţiona şi de a se exprima şi pentru a facilita astfel supravegherea minorelor de către angajaţi”.

22 de fete de la centru aveau tratament psihiatric

Potrivit datelor existente la nivel naţional, din 13.374 de copii protejaţi în servicii de tip rezidenţial (altele decât cele destinate copiilor cu dizabilităţi), doar 2.060 beneficiau de tratament psihiatric (adică o pondere de 15,4%).

La Centrul de plasament „Sfânta Maria”, în perioada de referinţă, din 37 de beneficiari, 22 aveau tratament psihiatric (pondere de peste 50%). Dintre aceştia însă, opt nu au fost niciodată internaţi pentru afecţiuni psihice, iar cinci au fost internaţi doar pentru emiterea certificatului de orientare şcolară.

„Când minorele manifestau un comportament de natură să-i «deranjeze» pe angajaţii centrului erau internate, în baza unui bilet de trimitere emis de un medic psihiatru, la un spital de profil, în compartimentul sanatoriu. Internările erau de aproximativ o lună, iar medicul psihiatru decidea cu privire la aceste trimiteri fără să examineze minorele, doar pentru că acestea îi deranjau pe angajaţii centrului”, se mai arată în documentele anchetatorilor.

Atribuţiile centrului de plasament

Centrul de plasament „Sfânta Maria” din Capitală se ocupă de primirea, găzduirea, îngrijirea şi întreţinerea zilnică într-un cadru de viaţă cât mai asemănător celui din familie a fetelor care sunt abandonate de părinţi.

Angajaţii centrului au ca sarcini asigurarea unei asistenţe medicale generale şi asistenţa psihologică de specialitate, educaţie pentru sănătate, pentru învăţătură şi aplicarea deprinderilor igienice, relative la propria persoană şi la mediul de viaţă.

„Scopul acestuia este de a crea un climat afectiv favorabil dezvoltării personalităţii complexe a copilului, stimularea capacităţii de comunicare a copiilor prin crearea unui climat de încredere, de respect reciproc, precum şi dezvoltarea majorităţii deprinderilor de viaţă independentă în vederea reintegrării sau integrării familiale şi socio-profesionale”, se arată în documentele oficiale ale centrului.

În privinţa bugetului, acesta este asigurat fie din bugetul local al Sectorului 1, fie din donaţii, sponsorizări sau alte contribuţii din partea persoanelor fizice ori juridice din ţară şi din străinătate.

Procurorii precizează că, în perioada iunie 2014 - iunie 2016, în Centrul de plasament „Sfânta Maria” ar fi fost instituţionalizate 40 de fete beneficiare a măsurii de protecţie specială a plasamentului.

Ancheta în acest caz a fost făcută cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. 

De asemenea, o parte dintre activităţi au fost realizate în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil şi Fundaţia SERA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite