Ororile cu cobai umani de la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delia Podea este arestată din data de 1 iunie
Delia Podea este arestată din data de 1 iunie

Psihiatrul Delia Podea voia să aibe cât mai mulţi pacienţi implicaţi în studiile privind noi medicamente, pentru a căştiga cât mai mulţi bani de la sponsori. Pentru acest lucru, mai mulţi bolnavi participau la aceste teste experimnetale fără ca ei sau rudele lor să-şi dea acordul.

„De 40 de ani aude voci care îi spun să se arunce şi încă nu s-a aruncat”, a fost argumentul suprem al medicului Delia Podea (63 de ani), şefa Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Arad şi profesor universitar la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Ea a decis continuarea unui tratament nou pentru una din paciente. Bolnava avea un comportament bizar, avea halucinaţii şi delira, iar în mod normal ar fi trebuit tratată cu antipsihotice. Totuşi, Podea a inclus bolnava într-un studiu experimental de tratare a schizofreniei. Alţi doi psihiatri şi un psiholog care au consultat femeia au opinat că nu era nevoie de un tratament atât de dur, dar indicaţiile Deliei Podea au fost decisive.

La câteva zile de la începerea tratamentului, pacienta s-a urcat, sub ochii supraveghetorilor şi asistentelor,  pe scările de la parter. Totul se întâmpla în vara anului 2014,  în curtea Spitalului Arad, clădirea avea demisol şi un parter înalt. Femeia s-a căţărat pe balustradă şi s-a aruncat în cap de la o distanţă de 2,5 - 3 metri de sol. Ea a fost dusă de urgenţă la Timişoara. Verdictul medicilor: tentativă de suicid soldată cu paralizie permanentă datorată unei fracturi la coloana vertebrală. În prezent, femeia este internată într-un azil de bătrani din Arad în scaun cu rotile. Tentativa suicid a  ieşit la iveală în timpul anchetei privind tratamentele pe care le făcea psihiatrul Delia Podea.

Medicul a  fost trimis în judecată săptămâna trecută de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General pentru aproape 100 de infracţiuni, cele mai grave fiind cele de luare de mită, fals intelectual şi abuz în serviciu. Podea este arestată din 1 iunie 2016.

Minciuna fatală: „Ceva nou si bun”

Anchetatorii susţin că Podea efectua studii clinice fără consimţământul subiecţilor şi a notat în documentele întocmite falsuri referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia. Miza principală o reprezentau banii primiţi de la sponsorii care finanţau aceste cercetări. Doar de la un singur sponsor, Podea a încasat aproape 180.000 de euro. Stenogramele discuţiilor din saloanele medicale, mărturiile pacienţilor şi ale subordonaţilor sunt cutremurătoare.

Una din cele mai grave acuzaţii vizează modul în care pacienţii erau introduşi în aceste studii, fără acordul lor sau al rudelor. Astfel, într-o discuţie ambientală, între două doctoriţe, subordonate Deliei Podea, acestea vorbesc despre pacienţi. În cazul unui bărbat, pentru a semna consimţământul, l-au păcălit că este vorba de „medicamente din America, ceva nou si bun”. Medicii lăudau şi firmele de cercetare, şi spuneau că „pe vremuri, sponsorii trimiteau vagoane de atenţii pentru comisiile de etică pentru obţinerea autorizaţiilor”.

„Nu s-o uitat nici dracu’ la el şi-o murit în beci”

Atunci când cazurile se agravau, medicii erau îngrijoraţi: „Bine că am putut-o convinge pe profa să-l scoatem de pe studiu fără prea multă... Vorbărie. Da’ chiar m-o speriat… Îmi moare naibii aicea”. În acest context, unul dintre psihiatrii mai vechi şi-a adus aminte că în 2013, când experimentau un medicament  nou, a avut loc un deces.

„Tot aşa o fost în nu ştiu ce studiu…l-o ţipat la beci, nu s-o uitat nici dracu’ la el şi-o murit în beci”, a povestit medicul. „Acuma nu ştim dacă din cauza medicaţiei de studiu, da’... o făcut, dracu’ ştie, o răcit, o nu ştiu ce, o prins, cred că aşa, un week-end...”, şi-a dat cu părerea psihiatrul.

„Din câte ştiu eu, nu am participat la nici un studiu clinic întrucât nu mi-a comunicat nimeni”, pacient.

Instigarea discretă: „Nu ne verifică nimeni”

O doctoriţă a povestit procurorilor cum a procedat Delia Podea,  în cazul unui bolnav de schizofrenie paranoidă, pentru a ocoli obţinerea consimţământului de a particpa la studiu. „Aşteapt-o pe mama ei să vină sau dacă nu punem pe o infirmieră din asta care scrie mai schizofren să semneze, sau iaca, semnăm una dintre noi că doar n-o fi foc, că nu ne verifică nimeni”, ar fi ordonat Podea.

Uneori, rudele îşi dădeau seama că altcineva semna actele medicale şi făceau plângeri. Un medic care lucra cu Podea, povesteşte cum a fost chemat în biroul şefei. „De ce i-ai dat tu sa semneze la femeia asta consimţământul? Trebuia să mă întrebi pe mine întâi… N-ai vazut că e o psihopată? Să cauţi o hârtie, ceva, şi să semnezi tu în locul ei cumva, că vine să-i arăt ce a semnat. Nu ştiu ce faci… te descurci”, s-a spălat pe mâini de de responsabilitate Podea.

„A rămas cu unele sechele din cauza injecţiilor”

Mai multe rude au povestit procurorilor că nu şti-au dat acordul pentru participarea la testele medicale. „Nu mi-am dat acordul ca fiul meu să fie inclus pe un studiu, în sensul de a i se da o medicamentaţie experimentală pentru boala acestuia. Nu am semnat nici un consimţământ în acest sens”, a declarat mama unui băiat. Totuşi, pacientul fusese inclus într-un astfel de tratament. „În anul 2015, având în vedere evoluţia fiului meu, că se simţea foarte rău, injecţia menţionată făcându-i foarte mult rău, i-am cerut doamnei doctor Podea Delia să-i schimbe tratamentul, iar în urma schimbării acestuia s-a simţit mai bine, dar a rămas cu unele sechele din cauza injecţiilor administrate anterior”, a declarat mama tînărului.

În cazul unei paciente, bolnave de schizofrenie paranoidă, soţul a descoperit uluit că femeia şi-ar fi dat acordul. „Mi s-a comunicat că pe scrisoarea medicală din data de 20 martie 2015 se menţionează faptul că în data de 20 februarie 2015 soţia mea a decis să fie inclusă pe un studiu. Nu cunosc nimic despre acest lucru şi nu cred că şi-ar fi putut da consimţământul având în vedere situaţia medicală a acesteia”, a declarat bărbatul.

Asistentul care a avertizat pacienta

În cazul unei fete diagnosticată cu  tulburare schizofreniformă, părinţii au povestit cum au aflat că este supusă unor studii. „Din discuţiile cu un asistent cu care se înţelegea foarte bine, fiica mea a aflat că este subiect al unui studiu dar nu a înţeles exact despre ce era vorba. Precizez faptul că fiica mea se simţea foarte rău de la medicamentele de studiu pe care i se dădeau în mână asistenta şi era obligată să le ia în faţa asistentei”, au spus rudele. Ei au arătat că fetei i se  dădeau concomitent cu medicamentele de studiu şi tratamentul pentru afecţiunea de care suferea. „După lungi ameninţări la adresa doctoriţei Podea Delia, aceasta a semnat fişa de externare a fiicei mele”, au povestit părinţii.

Procuroarea Denisa Cristodor (SUPC), cea care a coordonat această anchetă, arată în rechizitoriul din acest caz că Delia Podea cu cât avea mai mulţi pacienţi la studii, cu atât primea mai mulţi bani de la sponsori. Medicul avea un onorariu dar şi câte 400 de euro/ vizită/ pacient inclus în studiu. „ Merge bine. Luni mai punem unul, săptămâna următoare încă unul”, Şi avem vreo patru sau cinci în stand by, numai am zis să nu aglomerăm, dar dacă trebe’ punem doi pe săptămână, cum spui”, „Când mai daţi nişte bani?”, sunt stenograme ale discuţii cu sponsorii, în care se discuta despre pacienţi.

Procuroarea Denisa Cristodor arată că faptele de care este acuzată Podea sunt „cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei”.

Doctoriţa a negat acuzaţiile

Delia Podea a negat toate acuzaţiile procurorilor SUPC. „Întotdeauna, la momentul selecţiei pentru participarea la studii clinice m-am gândit că fac un bine pacientului şi că-i îmbunătăţesc starea de sănătate”,a precizat aceasta. Medicul a explicat că toate consimţămintele pacienţilor erau luate după o discuţie cu aceştia, în care li se explica riscurile.

„Nu se poate stabili o relaţie de cauzalitate între înrăutăţirea evoluţiei pacientului şi administrarea medicaţiei de studiu, aceasta putându-se datora multor factori”, a mai arătat Podea.




 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite