Barocamera aievea! Fostul director al Spitalului Floreasca şi profesorul Ioan Lascăr, acuzaţi oficial de abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Alexandru Macovei
Radu Alexandru Macovei

Mai mulţi medici de la Spitalul Floreasca au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu. Printre aceştia se numără fostul manager Alexandru Macovei, dar şi celebrul chirurg estetician Ioan Lascăr. Procurorii i-au pus sub acuzare în dosarul în care sunt investigate cheltuielile pentru Unitatea de îngrijire a arşilor gravi: „Deşi au fost semnate procese verbale de punere în funcţiune a barocamerei, aceasta nici măcar nu a fost instalată”.

UPDATE Concret, Alexandru Macovei este acuzat de săvârşirea a opt infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave; şeful biroului achiziţii din Spitalul Floreasca, Marina Gotnariu este acuzat de două infracţiuni de abuz în serviciu; fostul şef al aceluiaşi birou, Mihăilă Marian, a fost pus sub acuzare pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu; Ioan Lascăr şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca), va fi cercetat pentru cinci infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave; la rândul lui administratorul firmei Gemedica, Aurel Galea este acuzat de săvârşirea a opt infractiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, dar şi de spălare de bani; firma administrată de acesta este urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Maria Baytar pentru spălare de bani.

Potrivit unui comunicat emis de DNA în anul 2013, reprezentanţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) au încălcat normele şi reglementările în vigoare atât cu privire la iniţierea şi organizarea unei proceduri de atribuire a contractului de achiziţie publică de echipamente medicale necesare dotării Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, cât şi cu privire la derularea şi executarea acordului cadru şi contractelor subsecvente încheiate de unitatea spitalicească şi SC Gemedica SRL, în baza cărora au fost achiziţionate echipamente medicale supraevaluate în valoare totală de 18.643.437 lei.

Astfel, Spitalul Floreasca a fost prejudiciat cu suma de 6.171.564,21 lei (inclusiv TVA) din care: 1.927.788,21 lei reprezentând diferenţa dintre preţul plătit de spital pentru echipamentele medicale şi preţul la care au fost achiziţionate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi iar 4.243.776 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcţionat vreodată), arată anchetatorii.

„Concomitent, s-a obţinut un folos necuvenit în favoarea societăţii SC Gemedica SRL prin aceea că s-au făcut plăţi în contul unor lucrări care au fost realizate necorespunzător ori care în realitate nu au fost realizate”, mai spun procurorii. 

Aceştia explică faptul că, la data de 23 aprilie 2013, Ministerul Sănătăţii a emis un ordin privind înfiinţarea unităţilor de arşi. Cu această ocazie s-a solicitat achiziţionarea echipamentelor medicale necesare dotării unei unităţi de îngrijire a arşilor gravi. Referatul de necesitate a fost întocmit de profesorul Ioan Lascăr, în calitate de şef al Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă şi a fost aprobat de managerul spitalului, Alexandru Macovei. 

„Ulterior, la data de 25 aprilie 2013, suspecta Gontariu Marina-Magdalena a elaborat documentaţia de atribuire, ce conţinea caietul de sarcini cu specificaţii tehnice întocmit de şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă şi aprobat de managerul spitalului”, mai spun anchetatorii care precizează că în cuprinsul acestei documentaţii s-a prevăzut printre altele:

- valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziţiei justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piaţă, oferte furnizori, etc.),

- atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziţie, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziţionate.

De asemenea, la baza întocmirii specificaţiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieţei, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică, subliniază procurorii

Astfel, în urma procedurii de atribuire (licitaţie deschisă) a fost declarată câştigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de suspectul Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni şi o valoare maximă de 38.935.650 lei fără TVA. „De precizat este faptul că firma respectivă a oferit preţuri ale echipamentelor identice sau aproape identice (diferenţe de 0,0001 %) cu cele estimate de spital”, potrivit actelor de la dosar.

Ulterior, au fost încheiate (fără licitaţie publică, această procedură nemaifiind necesară), patru contracte subsecvente în valoare totală de 14.680.099,6 lei.

„Până la data de 29 aprilie 2016, echipamentele medicale achiziţionate încă din anul 2013 pentru Unitatea de îngrijire a arşilor gravi nu au fost utilizate în actul medical, cu excepţia celor din dotarea blocului operator, care au fost utilizate în perioada 5 noiembrie 2015 – 11 martie 2016, la un număr de 116 intervenţii chirurgicale”, spun procurorii.

Aceştia mai menţionează că până la aceeaşi dată, spitalul nu a încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti un contract pentru serviciile medicale furnizate prin unitatea de îngrijire a arşilor gravi. „Medicamentele şi materialele sanitare utilizate în actul medical pentru cele 116 intervenţii medicale la blocul operator al Unităţii de îngrijire a arşilor gravi au fost trecute în evidenţa Secţiei clinice chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă”, arată sursa citată. 

Mai mult, barocamera nu este funcţională şi nici instalată. Cu toate acestea, reprezentanţi ai autorităţii contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepţie şi procese-verbale de punere în funcţiune. „În perioada 2014-2015, suspecţii Galea Aurel Cătălin şi Baytar Andreea Maria, împuternicită să efectueze tranzacţii financiare, au disimulat adevărata natură a provenienţei şi a proprietăţii sumelor de 1.895.920 euro şi 536.000 lei, prin efectuarea de tranzacţii financiare succesive la scurte intervale de timp (câteva zile) între diferite conturi bancare deţinute de S.C. Gemedica S.R.L., şi două societăţi de tip off-shore. Ulterior, sumele respective au fost retrase în numerar de suspecta Baytar Andreea Maria, cunoscând că sumele de bani provin din săvârşirea unor infracţiuni”, spun procurorii.

.................................................................................................................................................................

În cursul zilei este aşteptat de procurori şi medicul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie şi Microchirurgie Reconstructivă. Fostul manager al Spitalului, Radu Alexandru Macovei a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu. Acesta şi-a dat demisia de la conducerea Spitalului de Urgenţă Floreasca în octombrie 2015, invocând motive personale, potrivit Digi24.ro

Barocamera de 3,4 milioane de lei

La sfârşitul lunii octombrie, mai multe nereguli grave au ieşit la iveală, începând cu faptul că celebra barocameră pentru care s-au cheltuit 3,4 milioane lei nu poate fi folosită pentru tratarea arsurilor, ci pentru tratamente antiîmbătrânire.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Barocamera nu poate fi folosită pentru tratamentul marilor arşi. Nu cred că a fost niciodată scopul. Barocamera poate fi folosită, înţeleg pentru tratamente antiaging sau alte lucuri.”
Este anunţul-şoc al ministrului Sănătăţii. Timp de şase ani, niciunul dintre predecesorii săi nu a semnalat problema, deşi cu toţii au anunţat că unitatea de la Floreasca va avea o cameră hiperbară destinată pacienţilor cu arsuri. S-a descoperit însă că barocamera e doar un dispozitiv medical ce poate fi folosit pentru tonifiere şi cel mult pentru tratarea unor arsuri uşoare. A costat aproape 3 milioane şi jumătate de lei şi a fost cumpărată cu aprobarea mai marilor din sănătate de la acea vreme. Vlad Voiculescu a precizat că a aflat aceste informaţii de la personalul medical de la Floreasca.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Dacă mă întrebaţi cum s-a făcut analiza atunci, nu ştiu. Sunt mulţi ani de atunci.”  Barocamera face parte din unitatea de îngrijire a pacienţilor cu arsuri grave de la Floreasca, secţie cu nesfârşite probleme.

Povestea Unităţii

Construcţia Unităţii pentru pacienţii cu arsuri grave a început în anul 2000 şi a durat opt ani. Abia în 2010 a fost montată instalaţia specială care asigură aer steril. A mai fost nevoie de 6 ani pentru a cumpăra aparatura şi mobilierul medical. Tot atunci s-a prevăzut specializarea personalului medical. Abia în aprilie anul trecut, clinica a fost terminată şi inagurată de ministrul de atunci al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Pe 30 octombrie 2015, când sute de tineri au fost răniţi în incendiul din Clubul Colectiv, supriză! La Clinica modernă de la Floreasca nu putea fi internat niciunul. Nu erau nici medici, nici asistente, nici mediu steril.

Efortul de construcţie şi dotare a clinicii a durat 16 ani şi a costat 9 milioane de euro. Bani de la Primăria Sectorului 1, Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială. Finanţatorii ştiu că au plătit pentru 6 saloane individuale, o sală de operaţii, una de oxigenoterapie hiperbară, instalaţie de aer steril şi cameră de baie specială. Dar până acum, niciun pacient nu a fost internat şi tratat integral aici. În această clinică ar urma să fie trataţi răniţi cu arsuri grave, pe cel puţin 25% din suprafaţa corpului.

În luna mai, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a sesizat Parchetul în cazul Unităţii de Îngrijire a Pacienţilor Arşi Grav de la Floreasca. Asta după ce inspectorii guvernamentali au descoperit că barocamera nu era funcţională, deşi exista un proces verbal de instalare şi punere în funcţiune. Mai mult, la jumătatea lunii iulie cazul a fost preluat de DNA.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite