Ludovic Orban „a picat” pe celebrul Articol 13 din Legea Anticorupţie. Hrebenciuc: „Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Ludovic Orban (PNL) este cel mai recent caz de politician care a fost pus sub acuzare în baza Articolul 13 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Prevederea penală a ajuns celebră după ce fostul deputat Viorel Hrebenciuc a încercat abrogarea cu ajutorul senatorului Dan Şova.

Potrivit DNA, Ludovic Orban a fost pus sub acuzaţie pentru că şi-a folosit influenţa de prim-vicepreşedinte PNL în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. Este vorba de suma de 50.000 de euro, pe care ar fi cerut-o de la un afacerist.

Cum sună articolul

„Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”, este articolul 13 din Legea 78/2000.
Fostul deputat Florin Popescu este cel mai recent caz de condamnare definitivă. Acesta a primit doi ani de închisoare cu executare, pentru fapte pe care le-a făcut în calitate de preşedinte al PDL Dâmboviţa. El a fost găsit vinovat că a zeci de tone de pui grill pe care le-a distribuit în scop electoral la alegerile locale din 2012.

Cine a mai fost cercetat, judecat sau condamnat

Şapte persoane au trimis procurorii DNA în judecată în 2015 în baza acestei prevederi. De-a lungul timpului, mai mulţi politicieni de top au fost trimişi în judecată în dosare mediatizate. Acestea sunt cele mai cunoscute cazuri.
 

Adrian Năstase- în calitate de preşedinte al PSD- a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare în dosarul „Trofeul Calităţii”.
Dan Voiculescu- în calitate de preşedinte al PUR/PC- este una din infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată în dosarul Privatizării ICA, dar fapta s-a prescris până la judecata definitiv. Voiculescu a fost condamnat pentru spălare de bani.
Liviu Dragnea –secretar general al PSD- a fost condamnat de Curtea Supremă în primă instanţă în dosarul referendumul. Cazul este pe rolul Completului de 5 judecători.
Ilie Sârbu- vicepreşedinte PSD- cercetat la DNA într-un dosar separat din cazul „Retrocedrăilor ilegale de pădure”, pentru intervenţii la şefii Romsilva.
Viorel Hrebenciuc – membru în Comitetul Executiv Naţional al PSD- judecat în dosarul CNA- Laura Georgescu.
Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei – vicepreşedinte PSD Olt- una din acuzaţiile pentru care este cercetată la DNA.
Valer Marian, senator- preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Satu-Mare şi  Mircea Govor, vicepreşedinte CJ Satu Mare – tot preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Satu-Mare, cercetaţi la DNA.
Gheorghe Ştefan, primar Piatra Neamţ - vicepreşedinte PDL- judecat într-un dosar privind afacerile „Poştei Române”, dar şi în cazul „Microsoft”.
Elena Udrea, deputat –secretar general al PDL- cercetat în dosarul privind creditele de la BRD.
George Scutaru şi Dan Motreanu –preşedinte PNL Buzău şi vicepreşedinte PNL- judecaţi pentru căa r fi primit mită electorală.
Sorin Frunzăverde- vicepreşedinte PNL- condmnat în primă instanţă la doi ani de închisoare pentru folosirea influneţei în vederea obţinerii unui folos necuvenit, în dosarul vizând alegerile prezidenţiale din 2014.
Silvian Ciupercă, preşedinte al CJ Ialomiţa – vicepreşdinte al PSD- judecat pentru fapte de corupţie.
Mircea Cosma –preşedinte al CJ Prahova –preşedinte al PSD Prahova- judecat pentru fapte de corupţie.

De unde i se trage celebritatea

Articolul de lege a ajuns celebru după ce deputatul Viorel Hrebenciuc a fost interceptat, pe 17 octombrie 2014, atunci când discuta cu colegul său  de partid, senatorul Dan Şova, necesitatea dezincriminării acestui articol, deoarece  mulţi politicieni erau cercetaţi de DNA. Printre aceştia, era chiar Hrebenciuc- în cazul căruia procurorii DNA începuseră ancheta în cazul „Retrocedărilor ilegale de păduri”. „Tot aşa, mă chemase pentru asta acum câţiva ani şi zic: Domne, dar vedeţi că e aşa? Şi zice: Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Braşov şi la acesta, la Sârbu şi la mine, e trecută asta”, spunea Hrebenciuc. El făcea trimitere la senatorul Ilie Sârbu, cercetat şi în acelaşi caz cu el.

„Năstase a fost prima victimă a acestei legi”

Viorel Hrebenciuc: Şi mai e Legea 78. Boss, Legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef — nu şef…
Dan Şova: De partid.
Viorel Hrebenciuc: …de partid, nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.
Dan Şova: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu Referendumul.
Viorel Hrebenciuc: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm — că eu am zis asta în Biroul Permanent… (…) Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai este influenţare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiu, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum — că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influenţare!
Dan Şova: Da, da.
Viorel Hrebenciuc: Deci, automat, suntem beliţi.
Dan Şova: Toţi!

„Puişor, dăm ce aţi reglementat voi. Voi aţi scris, noi aplicăm”

Întrucât acesta era un demers controversat, au concluzionat că nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar ci printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei.
Dan Şova: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câţiva judecători – că sunt prieten, sunt 15 ani de bară – Voi sunteţi nebuni? Şi mi-au spus: „Puişor, dăm ce aţi reglementat voi. Voi aţi scris, noi aplicăm”.
Viorel Hrebenciuc: Exact.
Dan Şova: Modificaţi legea.
Viorel Hrebenciuc: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.
Dan Şova: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă.
Viorel Hrebenciuc: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău.
Dan Şova: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor treaba asta.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite