Locatari ai Cartierului Constantin Brancusi, puşi la plată retroactiv pentru servicii de care nu au beneficiat. Proprietarii dau în judecată Primăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problemele  din Cartierul Constantin Brâncuşi au fost descoperite de Curtea de Conturi
Problemele  din Cartierul Constantin Brâncuşi au fost descoperite de Curtea de Conturi

Proprietarii locuinţelor din cartierul bucureştean Constantin Brâncuşi s-au trezit recent că au de plată, retroactiv, servicii de pază de care nu au beneficiat, şi reparaţii care trebuiau făcute pe garanţie. Hotărârea Consiliului Local va fi atacată în instanţă de sute de persoane.

Conform unui raport al Curţii de Conturi, Direcţia de Administrare a Fondului Locativ Sector 6, condus de Stănescu Gheorghe, a contractat diverse servicii cu firme private, încălcând legislaţia în vigoare.

Fost consilier în cadrul Primăriei Sector 6, Stănescu Dan Gheorghe, a folosit în perioada respectivă banii din Bugetul Local pentru a achita facturile unei firme private de pază, firmă aleasă în mod cel puţin suspect, susţin păgubiţii. Firma privată ar fi pus la dispoziţie agenţi dotaţi cu fluiere şi telefoane mobile, care, conform spuselor lui Stănescu, s-ar fi dovedit a fi mai eficienţi decât politiştii de la Secţia 25 sau cei de la Poliţia Locală. 

În realitate, spargerile din locuinţe au continuat şi în perioada 2014-2015.

Doi agenţi de pază au fost „plantaţi” la sediul D.A.F.L.S.6, care nu se afla în cartierul Brâncuşi, şi ceilalţi doi, au păzit "centrala termică", conform raportului Curţii de Conturi. 

"Nota de plată ajungând la aproximativ 75.000 euro”, susţin păgubiţii.

Tot Curtea de Conturi a constatat că D.A.F.L. S.6 a efectuat reparaţii la branşamentele unor blocuri, branşamente care "de la darea în folosinţă a Cartierului C-tin Brâncuşi Zona A, s-au produs blocări ale coloanelor de scurgere orizontală". Aceste blocaje se datorau "compactării insuficiente ale solului pe porţiunile în care au fost pozate şi îngropate". 

Cu alte cuvinte, erorile de costrucţie care trebuiau rezolvate de constructor pe garanţie, au fost rezolvate din bani publici. Curtea de Conturi nu a apreciat acest gest şi solicitat recuperarea sumelor.

Proprietarii, buni de plată

Primăria Sectorului 6 a decis ca recuperarea să nu se facă de la cei care au comis ilegalitatea, respectiv conducerea DAFLS6, şi nici de la firma cu agenţi invizibili, ci ce la proprietari, care nu aveau nici o vină pentru spargerile de care "beneficiau" aproape regulat sau viciile ascunse ale clădirilor. 

Mai mulţi locatari au sesizat aceste probleme de construcţie către D.A.F.L. S.6, chiar de pe vremea de când erau chiriaşi. Însă au fost ignoraţi ani la rând ca apoi să fie puşi la plată după ce au devenit proprietari.

Similar, s-au efectuat reparaţii la acoperişuri, deşi problemele existau încă de la predare, iar acum proprietarii sunt fortaţi să plătească ce nu s-a reparat pe garantie.

Sumele se adună halucinant, până la 528 lei pentru paza de apartament, până la 978 lei pentru branşamente şi până la 1991 lei pentru acoperişuri. Cine a avut ghinionul unei repartiţii într-un bloc cu probleme, azi datorează până la 3.497 lei.

„Încercând să paseze problema generată de ilegalităţile comise de Stănescu Gheorghe, Primăria Sectorului 6 a emis o Hotărâre a Consiliului Local, încălcând flagrant şi Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică dar şi Legea nr. 677/2001 cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal. Astfel s-a ajuns în situaţia absurdă ca 741 de proprietari să datoreaze acum diverse sume, pentru servicii de care nu au beneficiat şi pentru reparaţii care nu au fost executate de la bun început pe garanţie. Între timp, Stănescu Dan Gheorghe, cel care a cauzat toată această situaţie, a fost promovat pe linie de partid drept Consiler al dnei Gabriela Firea, şi Secretar la Comisia pentru Utilităţi Publice”, susţin proprietarii. 

Vor să conteste hotărârea

Locatarii cartierului s-au întâlnit vineri, 17 noiembrie, cu un avocat pentru a perfecta documentele necesare acţiunii în justiţie.

„După ce s-au constatat nereguli majore cu privire la activitatea Primăriei sectorului 6 în alocarea de fonduri pe “servicii de pază” şi altele, Curtea de Conturi (decizia 91/2015) a solicitat Primăriei să aducă banii cheltuiţi ilegal în conturile Primăriei, emiţând însă o Hotărâre de Consiliu Local care îi obligă pe cei din cartierul ANL Brâncuşi să plătească neregulile primăriei. 

HCL-ul de mai sus va fi atacat în instanţă de sutele de persoane”, a declarat av. Adrian Cuculis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite