Infractorii cu cazier ajunşi oamenii de încredere ai lui Sorin Oprescu. Pentru ce fărădelegi au fost condamnaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei dintre arestaţii din dosarul de corupţie al primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, au fost condamnaţi definitiv pentru diferite infracţiuni şi sunt cunoscuţi cu antecedente penale. Edilul este în arest din 6 septembrie, fiind acuzat că a primit mită 25.000 de euro de la un afacerist.

Complicii cu cazier sunt: Cristian Stanca, zis„Grenadă” – fost şofer al primarului, Florin Şupeală, zis „Sfântu’” - director adjunct la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului (CCPBPB) şi  afaceristul  Claudiu Bengalici, zis „Ben”. Potrivit procurorilor, Cristian Stanca, zis „Grenadă” – care era omul de încredere al primarului – a fost condamnat pentru trafic de droguri, „Sfântu’”, pentru complicitate la spălare de bani şi complicitate la înşelăciune, iar „Ben”– pentru evaziune fiscală.

Cei trei au fost arestaţi pe 7 septembrie, alături de Mircea Octavian Constantinescu –  director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae – director la CCPBPB. În acest caz, alte două persoane sunt cercetate în arest la domiciliu: Bogdan Cornel Popa- directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), şi afaceristul Romeo Albu. Ancheta DNA priveşte acuzaţii de mită primită de la diverşi afacerişti pentru contracte publice, şi modul în care banii au fost spălaţi.

Şoferul, ruda Cămătarilor

„Grenadă” a fost şofer, timp de mai mulţi ani, al lui Sorin Oprescu. În 2014, el a fost promovat de primar în funcţia de inspector la ACCU, pe lângă directorul Bogdan Cornel Pop – cel care se ocupa cu strângerea şi împărţirea şpăgilor de la afacerişti. „Dom’ne, nu mai e şoferul meu! Între timp a devenit inspector!”, explica Oprescu, într-o interceptare ambientală.  Din motive de siguranţă, „Grenadă” a trebuit să demisioneze de la ACCU, şi a primit misiunea de a fi cel care negocia mita cu diverşi agenţi economici care voiau să primească contracte publice de la Primăria Capitalei. Era vorba mai mult de a-i  „proteja” pe directorii implicaţi, care nu mai trebuiau să participe direct la discuţiile corupţiei cu afaceriştii.

Despre „Grenadă”, procurorii au dezvăluit că este apropiat al clanului interlop Cămătarii şi că este rudă prin alianţă cu Ion Balint, zis  „Nuţu Cămătaru”. De altfel, el are o casă impunătoare pe strada Todireni, în cartierul Ferentari, fieful Cămătarilor. În anii 2000, Grenadă a fost condamnat pentru trafic de droguri, dar a fost reabilitat, în 2009, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti. Interesant, Oprescu  ştia de relaţiile fostului său şofer cu interlopii, şi  a bănuit că filajul este din cauza interlopilor. “M-am gândit imediat la Cămătari, nu la … Am zis dom’le, reţea, chestii, ăsta a fost servitoare la ăla în casă”, explica Oprescu.

Condamnat pe linie

Florin Şupeală, zis „Sfântu’” - director adjunct la CCPBPB  a fost găsit vinovat de trei instanţe şi condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare (Tribunalul Bucureşti – iunie 2012, Curtea de Apel Bucureşti – noiembrie 2012 şi Curtea Supremă- iunie 2013). “Sfântu’” a fost acuzat că a falsificat mai multe documente, în legătură cu obţinerea frauduloasă de credite bancare. Cel care a beneficiat de ele este Dan Burcică, fostul pastor al Bisericii Golgota, care a obţinut credite de un milion de euro.

În dosarul penal, Burcică a fost condamnat la 12 ani de închisoare. „Sfântu’” a recunoscut toate acuzaţiile în faţa magistraţilor şi a scăpat cu o condamnare cu supendare. În timpul procesului, Şupeală a fost angajat, în 2011,  contabil-şef la CCPBPB, iar în 2015 a fost promovat director adjunct. El a fost filmat, pe 19 august,  când a primit de la denunţători un plic cu 50.000 de lei, o parte dintr-o mită de 70.000 de euro.

Specializat în spălarea banilor

Claudiu Bengalici, zis „Ben”, era un interpus al lui Cornel Bogdan Popa, directorul
ACCU. În cazierul acestuia  apare şi o condamnare pentru evaziune fiscală. Numele său  a fost vehiculat  în afaceri dubioase cu produse petroliere sau în relaţii de afaceri cu Corneliu Iacobov.
Rolul său în mita din Primărie  era de a spăla banii, în schimbul unui procent de 15 %. Potrivit interceptărilor şi datelor din anchetă, Ben se ocupa cu transferurile de bani, prin contracte fictive, folosindu-se de o suveică de firme. Una dintre firmele sale a fost folosită pentru a primi mită.

Atunci când şi-au dat seama că au lăsat urme în tranzacţii, Popa şi Ben au făcut planul să fugă din ţară.  „Plec, ce dracu să fac?”, „Nici nu vreau să ştiu, că dacă ştiu înseamnă că dacă mă va întreba cineva vreodată, o să trebuiască să ascund! Şi asta-i cel mai rău! Mai bine să nu ştiu, ca să nu...”, se plângea „Ben”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite