Dosarul Microsoft: capul reţelei, audiat de procurori la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Florică FOTO Mediafax
Claudiu Florică FOTO Mediafax

Claudiu Florică, omul care ar fi gestionat întreaga afacere cu licenţe „Microsoft“, a fost stat câteva ore în birourile procurorilor, cu care a stat de vorbă despre contractele statului cu firme cliente pe sume imense.

S-a dat startul audierilor în ceea ce pare a fi cel mai mare dosar de corupţie la nivel înalt din ultimii ani. Primul pe lista procurorilor anticorupţie a fost Claudiu Florică nimeni altul decât cel care este suspectat că a pus bazele afacerii „Licenţe Microsoft contra şpagă”, prin care de-a lungul anilor ar fi fost mituiţi mai mulţi miniştri. Fostul şef al Fujitsu Siemens în România a refuzat să vorbească cu presa vineri când a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Florică a stat mai multe ore în birourile procurorilor, acolo unde a răspuns întrebărilor puse de anchetatori. La finalul audierilor, Florică a evitat jurnaliştii aflaţi la sediul DNA, fiind ajutat să iasă pe o altă uşă a clădirii.
Claudiu Florică pare a fi cel mai important personaj din dosarul „Microsoft“. Conform datelor strânse de procurorii anticorupţie până în acest moment, el este cel care ar fi dirijat reţeaua de politicieni şi oameni de afaceri, care şi-au dat mâna pentru contracte pe bani publici, cu preţuri umflate din care mulţi din cei implicaţi s-au ales cu comisioane generoase.

Martorul cheie, declaraţii complete

Dosarul aflat pe masa procurorilor conţine, pe lângă alte probe, şi declaraţia unui martor care vorbeşte despre întreaga afacere Microsoft pe bani publici. Martorul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, descrie întregul mecanism al afacerii, şi dă în vileag nume grele implicate în schemă.
Astfel, acesta susţine că, în 2004, Claudiu Florică a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la Ministerul Educaţiei, pentru a obliga firma Siveco să reintroducă societăţile protejate în cele două extensii de contract, ambele semnate în timpul guvernării PSD. Potrivit declaraţiei martorului, „în schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donaţii făcute prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea dată”.
De asemenea, în referatul prin care procurorii cer aviz pentru începerea urmăririi penale a nouă foşti miniştri pe care îi acuză de acte de corupţie, se mai arată că printre persoanele implicate în afacere s-ar mai număra şi Adrian Năstase, Alexandru Bittner, (care ar fi intermediat plata mitelor către premier în acea perioadă), Remus Truică (şeful Cancelariei primului ministru în acea perioadă), Victor Ponta (şeful Corpului de Control al Guvernului), Ecaterina Andronescu (ministru al Educaţiei), Cristina Ghiţulică (şef de cabinet al Ecaterinei Andronescu), Mihnea Costoiu (secretar general al ministerului), Mihai Tănăsescu (ministrul Finanţelor), Enache Jiru (secretar de stat în Ministerul Finanţelor), Dan Nica (ministru MCTI), precum şi miniştrii numiţi după Ecaterina Andronescu - Alexandru Athanasiu, Mircea Miclăuş şi ulterior, Andrei Marga.
Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dinu Pescariu ar fi jucat rolul de intermediari în mituirea demnitarilor, având grijă să oprească şi pentru ei sume consistente, mai susţin procurorii. Megacontractul a fost în valoare de aproximativ 200 milioane de dolari.

Aviz de la Băsescu pentru cinci foşti miniştri

În acest caz, preşedintele Traian Băsescu a semnat încă din 3 octombrie avizul privind începerea urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Adriana Ţăcău, Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Daniel Funeriu, suspectaţi în dosarul „Microsoft” fie de abuz în serviciu, fie de luare de mită. În cazul europarlamentarului PSD, Dan Nica, ridicarea imunităţii trebuie decisă de Parlamentul European, iar în cazul lui Valerian Vreme, Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu de senatorii şi deputaţii români.

Vreme află astăzi dacă va fi dat pe mâna justiţiei

Dosarul „Microsoft” îi va reuni astăzi în plen pe deputaţi. La ora 15.00 aceştia urmează să voteze dacă vor da sau nu aviz pozitiv pentru urmărirea penală a parlamentarului Valerian Vreme suspectat de acte de corupţie. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a dat asigurări că va trimite SMS-uri deputaţilor pentru a fi prezenţi la şedinţă, existenţa cvorumului fiind indispensabilă pentru luarea unei decizii. Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a avizat pozitiv, marţi, solicitarea procurorilor DNA de începere a urmării penale împotriva deputatului PMP.

Tot astăzi, de la ora13.00, se reuneşte şi Comisia juridică a Senatului, care trebuie să decidă cu privire la încuviinţarea urmăririi penale împotriva senatorilor Ecaterina Andronescu (PSD) şi Şerban Mihăilescu (UNPR), vizaţi, de asemenea, de ancheta procurorilor în dosarul „Microsoft”. Termenul de 15 zile pe care senatorii jurişti l-au avut la dispoziţie pentru întocmirea unui raport expiră miercuri.
Senatorul PSD, Ioan Chelaru, membru în Comisia juridică, a declarat pentru „Adevărul“ că va merge la şedinţa de astăzi, dar că nu a citit încă nicio filă din referatul DNA sau din materialul probator în cazul „Microsoft”.

„Termenul de 15 zile care s-a dat Comisiei Juridice pentru întocmirea unui raport a fost unul de control. Vreau să spun că referatul DNA are 76 de pagini, iar bibliorafturile în jur de 7.000. Eu am fost plecat în teritoriu şi nu am avut timp să mă uit pe ele. Nu cred că ceilalţi colegi s-au uitat pe atâtea mii de pagini, care ar trebui analizate pe-ndelete. Nu te poţi juca cu libertatea oamenilor“, a explicat senatorul Chelaru.

Întrucât Valerian Vreme, Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu sunt parlamentari, avizul privind începerea urmăririi penale trebuie să-l dea Parlamentul, potrivit legii răspunderii ministeriale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite