DNA investighează votul din diaspora la alegerile din 26 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vot în diaspora - alegeri europarlamentare referendum scrutin 26 mai 2019 în Munchen
Vot în diaspora - alegeri europarlamentare referendum scrutin 26 mai 2019 în Munchen

Procurorii DNA vor prelua cercetările privind problemele de la votul din străinătate la alegerile europarlamentare şi referendumul pe justiţie din 26 mai, transmite Digi24.

Dosarul privind obstrucţionarea dreptului la vot a fost înregistrat iniţial la Parchetul general, după ce au fost depuse peste 40 de plângeri în ultimele două săptămâni.

Procurorii Parchetului general au decis conexarea tuturor plângerilor într-un singur dosar şi l-au trimis pentru soluţionare la DNA.

Procurorii DNA vor înregistra această cauză pe rolul instituţiei şi vor începe cercetările. Acest lucru nu înseamnă neapărat punerea sub învinuire a vreunei persoane, însă anchetatorii vor încerca să afle de unde au apărut problemele la votul din 26 mai în mai multe ţări din Uniunea Europeană.

La secţii de votare din mai multe ţări europene s-au format cozi imense şi sute sau chiar mii de persoane nu au reuşit să voteze. 

De aici a venit şi obiectul dosarului înregistrat iniţial la Parchetul general, obstrucţionarea dreptului la vot.

Şi în 2014, după probleme similare apărute la alegerile prezidenţiale la votul din străinătate, la DNA a fost înregistrat un dosar penal. Anchetatorii au cerut încuviinţarea urmăririi penale pentru a-l putea investiga pe ministrul de Externe de atunci, Titus Corlăţean.

Solicitarea a fost respinsă de Senat, iar procurorii au anunţat clasarea cauzei, anul trecut. Unul dintre motive a fost chiar lipsa avizului de urmărire penală. Alt motiv a fost faptul că alegerile au fost organizate în baza unor acte emise de Guvern – hotărâri, ordonanţe de urgenţă, iar CCR a stabilit că nu este căderea procurorilor să investigheze astfel de acte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite