Deţinutul din penitenciarul Giurgiu, care se prezenta procuror DNA, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă în stare de recidivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deţinutul Ioan Mâzgă, din Penitenciarul Giurgiu, Ioan Mâzgă a fost trimis astăzi în judecată, în stare de arest preventiv, pentru:  trafic de influenţă,  participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu  şi - participaţie improprie la infracţiunea de „folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii”, toate în stare de recidivă.

Alături de deţinut au mai fost trimişi în judecată Mihai-Alexandru Pandrea,  în stare de arest preventiv, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă, în stare de recidivă şi Ionuţ-Nelu Marogel, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă, în stare de recidivă.

Potrivit procurorilor, la data de 4 septembrie 2015, Mâzgă,  în prezent încarcerat în Penitenciarul Giurgiu, recomandându-se procuror cu funcţie de conducere din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi pretinzând că are influenţă asupra procurorilor din subordine prin prisma funcţiei de conducere deţinute, cu sprijinul lui Marogel şi al lui Pandrea, a pretins în cadrul mai multor convorbiri telefonice, unei persoane, suma de 50.000 euro, pentru ca o rudă a acesteia să fie exonerată de răspundere în cauzele penale în care ruda era cercetată de către procurorii din cadrul DNA.

Flagrantul

Pandrea ar fi fost cooptat de către Mâzgă, pentru că acesta din urmă se află în stare de deţinere în Penitenciarul Giurgiu, astfel că, pentru punerea în executare a planului, era necesar sprijinul unei persoane aflate în stare de libertate care să poată primi suma de bani pretinsă de inculpat. La rândul său, Pandrea ar fi cooptat alte două persoane care să primească banii, în condiţiile în care exista temerea că ar putea fi depistat de organele de urmărire penală.

În data de 6 septembrie 2015, denunţătorul a înmânat suma de 14.000 de lei unuia dintre cei doi intermediari, urmând ca aceştia să dea suma respectivă de bani mai departe lui Pandreau, moment în care au intervenit organele de urmărire penală şi s-a procedat astfel la constatarea infracţiunii flagrante.

Cazul celor doi poliţişti

La data de 22 iulie 2015, recomandându-se cu numele aceluiaşi procuror cu funcţie de conducere din cadrul DNA, Mâzgă ar fi determinat cu intenţie doi ofiţeri de poliţie să desfăşoare, fără vinovăţie, activităţi specifice cu consecinţa vătămării drepturilor şi intereselor legitime ale unei persoane, dar şi a obţinerii unui folos de către inculpat.
Folosul necuvenit consta într-un prejudiciu în valoare de 15.500 lei, pe care persoana respectivă trebuia să-l achite într-un pretins dosar penal pentru a fi exonerată de răspundere penală.

Susţinea că e şi procuror DIICOT

La data de 22 august 2015, recomandându-se cu numele unui procuror din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Mâzgă ar fi determinat cu intenţie un agent de poliţie din cadrul unui centru de reţinere şi arest preventiv pentru ca acesta, fără vinovăţie, să îi furnizeze telefonic informaţii nedestinate publicităţii cu privire la numele persoanelor aflate în centrul de reţinere, faptele pentru care se efectua urmărirea penală faţă de acestea, precum şi numele şi numerele de telefon ale persoanelor apropiate/ din familie cu care acestea au ţinut legătura în perioada arestării preventive.
Activităţile sus menţionate au avut loc în contextul în care, Mâzgă ar fi dezvoltat un mecanism în cadrul căruia, prevalându-se de influenţa pe care afirma că o are, din perspectiva funcţiei deţinute, aceea de procuror cu funcţie de conducere, a identificat persoane care au avut sau au afaceri judiciare pe rolul instanţelor de judecată şi al organelor de urmărire penală, pretinzând de la acestea sume de bani în vederea exonerării de răspundere penală a acestora.

Sprijin SRI şi DGA

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciile judeţene Argeş, Braşov şi Constanţa. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeş, cu propunere de a se menţine măsurile preventive dispuse în cauză.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite