Despre „militarizarea“ spitalelor şi doctorii experţi din prima linie de luptă media

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce sunt demonizaţi şi respinşi de către unii civili medicii militari angrenaţi în lupta pentru combaterea coronavirusului?Cine stă în spatele dezinformărilor, manipulărilor şi cine are/au interese adverse faţă de lupta acestor doctori militari pentru sănătatea românilor? Vor fi lăsaţi aceşti militarii să-şi ducă misiunile până la capăt ori vor fi îndepărtaţi, la un moment dat, de către şefii politici ai României?

În timp ce infectaţii de COVID-19 mor pe capete împreună acu alţi pacienţi români uitaţi, dar loviţi de boli cronice necruţătoare, unii fruntaşi din presa noastră naţională au început deja ”militarizarea” spitalelor depăşite de situaţia agravantă! Plecând de la o exprimare  oarecum nefericită a ministrului Sănătăţii, doctorul Nelu Tătaru,  există jurnalişti care folosesc în exces, fără temei şi fără să înţeleagă prea mult termenul ”militarizare”a spitalelor şi de ”management militar”, care nu există! Este în fapt vorba de numirea la conducerea unor spitale, în care se ajunsese la haos şi dezorganizare, iar moartea îşi făcea de cap, a unor specialişti doctori din rândul Armatei, care au misiunea să readucă ordinea, disciplina, respectarea protocoalelor de specialitate, profesionalismul şi speranţa atât în rândul personalului medical, cât mai ales încrederea populaţiei că autorităţile abilitate chiar pot face ceva pentru salvarea vieţii oamenilor. O misiune extraordinar de dificilă pentru medicii militari chemaţi să ajute în lupta împotriva coronavirusului, luptă care pe lângă realitatea de la faţa locului se confruntă, oarecum neaşteptat şi cu tot felul de reacţii ostile, de necooperare, de dezinformare, de beţe în roate venite tocmai de unde nu se aşteptau, de la unii dintre angajaţii din interior, civili ai spitalelor, cum este cazul Spitalului din Suceava!

Astfel de atitudini nocive, încă de când s-au numit medici militari la conducerea unităţii sanitare din Suceava, circa o săptămână şi un pic până la data scrierii acestui articol, s-au manifestat inclusiv prin angrenarea unor mijloace media, canale cu impact puternic asupra unei părţi importante a opiniei publice, canale recunoscute în timp pentru manipulările şi dezinformările grosolane promovate la vedere, fără teamă că pot fi sancţionate de autorităţile de tip CNA. Plângeri lacrimogene, reclamaţii anonime, refuzul ”militarizării”, nerespectarea ordinelor militare, scoaterea la instrucţie a medicilor civili, echiparea/dezechiparea la chibrit, duşul şi plimbatul personalului medical dezbrăcat prin curtea spitalului... şi câte şi mai câte grozăvii, fantasmagorii făcute de conducerea militară la Suceava!!! Medicii militari care se luptă atât cu virusul COVID-19, cât şi cu factorii neprevăzuţi reprezentaţi de atitudinea unor cadre medicale civile, au simţit şi resimt pe pielea lor consecinţele negative ale dezinformărilor şi manipulărilor grosolane, fiind acuzaţi atât de abuz, cât şi de faptul că au dat prea tare milităria jos din pod, ”militarizând” spitalul!!! Obsesiva ”militarizare” la care mulţi aşa zis jurnalişti pun botul, luând pe nemestecate şi fără să gândească dacă-i adevărat sau nu, ce li se livrează!!! Din prostie sau cu bună ştiinţă! De partea cealaltă, conducerea medico-militară a invitat canalele media în cauză ca înainte să publice ştiri false şi să producă manipulări, să meargă şi să verifice firesc, la faţa locului realitatea, informaţiile primite şi să producă doar adevărul.  Cine a văzut emisiunea lui Mihai Gâdea, de la A3, din seara zilei de 08. 04. 2020, în care l-a avut invitat telefonic pe generalul Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, coordonatorul misiunii de la Suceava, ştie la ce mă refer.

Şi la Spitalul din Deva medicii militari au fost chemaţi să salveze situaţia şi, în general, ne putem aştepta ca şi alţi profesionişti din rândul Armatei să fie numiţi în fruntea unor unităţi sanitare din prima linie de luptă împotriva cornonavirusului, acolo unde personalul sanitar civil, managementul şi autorităţile civile sunt sau vor fi depăşite de situaţii. Multă lume, în special oameni din rândul opiniei publice speră ca rigurozitatea, ordinea, disciplina, integritatea şi profesionalismul militarilor să acţioneze rapid şi decis pentru a readuce la viaţă atât oamenii, cât mai ales structuri vitale din domeniul sănătăţii naţionale complet depăşit şi învins de corupţie şi de tarele sistemului. În condiţiile realităţii existente, se impun totuşi nişte întrebări fireşti care au nevoie de răspunsuri: -De ce sunt demonizaţi şi respinşi de către unii civili medicii militari angrenaţi în lupta pentru combaterea coronavirusului care ne afectează pe toţi??? Cine stă în spatele dezinformărilor, manipulărilor, acţiunilor ostile şi cine are/au interese adverse faţă de lupta acestor doctori militari pentru sănătatea românilor? Oare, vor fi lăsaţi aceşti profesionişti să-şi ducă misiunile până la capăt ori dacă au călcat pe muşuroaiele de termite, vor fi îndepărtaţi, la un moment dat, de către şefii politici ai acestei ţări?

Pe de altă parte, referitor la unii dintre mai marii specialişti civili, medici, cu funcţii în spitalele de primă linie în lupta împotriva COVID-19, am impresia că aceştia stau zilnic, fie dimineaţa, la prânz sau seara, pe la televiziuni, în filmări, declaraţii, lungi interviuri, telefonic sau video telefonic, în emisiuni diverse, dându-şi necontenit cu părerea despre tot: coronavirus, măsuri, tratamente, sistem, pandemia actuală, alea, alea, alea! Dacă stai şi te uiţi la ei, afli că ei ştiu tot, dar constaţi că sunt mai mult specialişti de studiouri tv! Şi este imposibil să nu te gândeşti, cum îşi mai practică aceşti mari specialişti meseria, ce calitate mai dau ei actului medical pe care îl practică dacă stau toată ziua la emisiuni şi la dispoziţia presei avide de informaţii??? Întrebări la care aceşti profesionişti emit răspunsuri diverse, dar căreia este posibil să nu-i ştie nimeni răspunsul precis sunt, de exemplu: -Când se termină criza coronavirusului în România? Cred că dacă cineva contabilizează apariţiile, interviurile, declaraţiile media ale acestor specialişti ai sistemului de sănătate românesc, o să constate că aceştia alocă muuult mai multe ore presei, imaginii proprii, decât pacienţilor şi serviciului lor profesional care-i plătit cu salarii importante din banii publici!

Există însă şi medici care pun mai presus pacienţii, facerea binelui, salvarea vieţilor omeneşti decât apariţiile în media şi ecranele televizoarelor, cum ar fi de exemplu doctorul Virgil Musta, de la Timişoara, care spune simplu că nu are timp de pierdut la televiziuni, având alte priorităţi şi lucruri mai importante de făcut. Şi vedem cu toţii ce calitate şi rezultate are munca profesionistului timişoarean, doctorul Musta fiind extrem de apreciat, respectat şi privit ca un erou, salvator de vieţi, de către mulţi români. De ce nu se comportă astfel, ci alocă mai mult timp sticlei televizoarelor decât profesiei, mulţi aşa zişi mari specialişti medici, unii cu funcţii înalte şi venituri impresionante, ca Doctorul Musta, care poate fi un extraordinar exemplu pozitiv pentru colegii lui de breaslă?

Omniprezenţa unor specialişti din Sănătate în media îmi aduce aminte de inflaţia părelologilor, experţilor şi analiştilor din rândul politicienilor din înalta noastră clasă politică, care până la criza pandemiei actuale, umpleau în permanenţă spaţiile media, dându-şi cu părerea în tot şi-n toate! Pentru unii parlamentari părea că biroul lor de lucru este în studiourile diverselor televiziuni, după volumul de muncă prestat, uneori fiind prezenţi pe sticlă concomitent pe diverse canale, la aceeaşi oră, de ziceai că s-au clonat, în timp ce în Parlament făceau muuult mai puţin act de prezenţă şi prestaţie pentru banii încasaţi din bugetul public! Acum, lucrurile s-au inversat, prim planul l-au luat medicii supra specialişti părerologi! Poate că aceştia, îndrăgostiţi de imagine, ar trebui să renunţe la practica medicală şi să se angajeze la canalele pentru care prestează zilnic! Dar renunţă ei la salariile babane din sistemul de sănătate pentru cioara de pe gardurile televiziunilor? Nu cred! Nu-i mai simplu aşa, ei sunt mai mari specialişti în medicină, plătiţi la greu din bugetul public, de contribuabili, dar prestează, dau din gură, mult mai multe ore la televiziuni decât în spitalele unde sunt angajaţi! Pe aceşti supra specialişti cine îi controlează câte ore lucrează la serviciu, cum îşi fac datoria şi mai ales ce calitate are actul lor medical în sprijinul sănătăţii publice, al pacienţilor pe care îi au în grijă?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite