Cum vrea să stârpească marea corupţie deputatul Bogdan Diaconu: închisoarea pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Bogdan Diaconu vrea pedepse mult mai aspre pentru corupţi FOTO Adevărul
Deputatul Bogdan Diaconu vrea pedepse mult mai aspre pentru corupţi FOTO Adevărul

O propunere inedită de eradicare a marii corupţii a venit din partea deputatului Bogdan Diaconu, preşedintele Partidului România Unită. Proiectul său de lege, depus miercuri în Parlament, prevede pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru demnitarii care trec de partea cealaltă a legii.

Noua propunere legislativă de modificare a Codurilor penale, depusă miercuri, propune pedepse mult mai aspre pentru corupţi şi reducerea de la un milion la 100.000 de euro a limitei de mită sau prejudiciu pentru care o persoană este cercetată pentru corupţie.

”Am adus două modificări importante: pragul de la care faptele sunt considerate de mare corupţie este de 100.000 de euro, iar faptele de mare corupţie nu se prescriu niciodată, la fel ca şi crimele, pentru că sunt crime împotriva poporului român. ”, a declarat pentru ”Adevărul” deputatul Bogdan Diaconu.

Potrivit proiectului legislativ, fapta de mare corupţie se pedepseşte cu închisoarea pe viaţă, cu executare, fără posibilitate de reducere sau de suspendare a pedepsei, şi cu confiscarea extinsă şi totală a averii.

Pentru restul faptelor de corupţie, care au produs consecinţe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege ar urma să  se majorează cu jumătate.
Nici în închisoare corupţii nu ar avea linişte, urmând să fie obligaţi ”să desfăşoare opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, muncă în folosul comunităţii, sub supraveghere strictă, numai în locuri publice”.

Pedepsele aspre, ”exemplu social”

Momentul depunerii acestui proiect legislativ este legat şi de refuzul Parlamentului de a-l da pe senatorul Dan Şova, acuzat de corupţie, pe mâna Justiţiei.
În ceea ce priveşte motivarea înăspririi pedepselor, Bogdan Diaconu susţine că cei care încalcă legea în exercitarea demnităţii publice trebuie daţi exemplu. Un exemplu negativ, astfel încât condamnarea, potrivit deputatului, să-i descurajeze pe cei care vor să mai fure de la stat.

”Lucrurile nu se rezolvă cu acest proiect. Trebuie rezolvată problema imunităţii şi mai ales a super-imunităţii foştilor miniştri. Mă refer aici la cazul lui Varujan Vosganian şi  mai ales la cel al lui László Borbély. Important este ca la stadiul actual de corupţie generalizată, pedeapsa, pe lângă faptul că are rolul de a-i izola şi de a-i reeduca pe cei care încalcă legea, are rol de exemplu social. Pentru ca alţi membri ai societăţii să nu fie tentaţi să comită astfel de fapte. Percepţia publică faţă de cei condamnaţi pentru corupţie este că aceştia o duc destul de bine în închisoare – scrie pe bloguri, dau lecţii sau soluţii economice şi mă refer aici la Dan Voiculescu. Oamenii cred că aceştia vor ieşi din puşcărie peste câţiva ani şi vor rămâne şi cu banii furaţi. Sunt destui care gândesc că pentru 2-3 milioane de euro merită să stai în închisoare o perioadă, pentru ca apoi să te bucuri de bani. De aceea, înăsprirea pedepselor pentru faptele de corupţie este esenţială pentru însănătoşirea societăţii româneşti”, a declarat Bogdan Diaconu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite