Cum sărbătoresc românii Dragobetele, în plină „epocă” Omicron. Ce evenimente au loc pe 24 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragobetele sărută fetele FOTO Cristina Stancu
Dragobetele sărută fetele FOTO Cristina Stancu

În mai multe oraşe din ţară sunt anunţate, pentru joi, 24 februarie, evenimente legate de replica tradiţională a românilor – Dragobetele – la cosmopolitul Valentine's Day.

Dragobetele, vechea sărbătoare a iubirii la români, aduce românilor, şi în acest an – chiar dacă pandemia nu s-a potolit - câteva evenimente interesante. Mai puţine decât altădată, dar suficiente cât sărbătoarea din 24 februarie să nu treacă în uitare. Peste tot, organizatorii au anunţat că regulile de distanţare fizică şi de protecţie vor trebuie respectate, necondiţionat.

Căsătorii de o zi, de Dragobete, la Piteşti

Aranjamente florale, o cabină foto şi alte câteva surprize, plus un concurs pentru îndrăgostiţi. Aşa sunt tentaţi piteştenii să se bucure de Dragobete, una dintre cele mai vechi sărbători ale românilor (sărbătoare precreştină), asociată în Calendarul Ortodox cu sărbătoarea „Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

„Dacă eşti îndrăgostit, dacă iubeşti sau pur şi simplu vrei să te plimbi, vino în Piaţa Primăriei, pe 24 februarie şi bucură-te de o zi specială. Între orele 11,00 şi 15,00 te aşteptăm în Piaţa Primăriei, să îţi uneşti destinul cu persoana iubită pentru 24 de ore. Concursul zilei va avea ca premiu o cină romantică. Ce trebuie să faci? Te fotografiezi cu iubita sau iubitul pe 24 februarie în Piaţa Primăriei şi ataşezi fotografia la postarea noastră în secţiunea comentarii”, aşa sună provocarea Primăriei Piteşti, care precizează că premiul va fi oferit cuplului cu cele mai multe like-uri la fotografia ataşată.

Între orele 12,00 şi 13,30 este programat un spectacol dedicat, cu tradiţii autentice, costume populare, muzică şi joc românesc, organizat de Şcoala Populară de Arte Piteşti. Orchestra Filarmonicii va interpreta, între orele 13,30 şi 14,00, melodii celebre din repertoriul muzicii de dragoste româneşti. Va urma un spectacolul dedicat dragostei la români pregătit de Centrul Cultural Piteşti.

Dragobetele sărută fetele FOTO Cristina Stancu

Spectacole şi evenimente de Dragobete, în ţară

BUCUREŞTI. „Jazz în dar de Dragobete”, joi, 24 februarie 2022 (de la ora 19,00). Nadia Trohin - una dintre tinerele voci apreciate pe scenele de jazz din România - concertează la Sala Radio alături de Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor. De la ora 17,30, la Berăria H, Mihai Mărgineanu concertează pe tema iubirii, că doar este Dragobetele. Trupa Voltaj te aşteaptă la Hard Rock Cafe, de la 20,00, la un concert special, în care vei regăşi atât hiturile fără vârstă, cât şi cel mai nou single al trupei: „Doar pentru ea”.

BOTOŞANI. Cei care vor să marcheze sărbătoarea iubirii la români sunt aşteptaţi la un concert organizat de Orchestra Populară „Rapsozii Botoşanilor”, pe 24 februarie. Spectacolul, intitulat „Dragobete cu tinere talente”, se va desfăşura la Sala Polivalentă a Cercului Militar, de la ora 16.00.

BISTRIŢA. Târg de Dragobete cu ateliere online de desene şi colaje tematice, un concurs online cu tema „Iubeşte româneşte”. Concursuri, cu premii, de poezie, fotografie, cel mai frumos costum popular, obiceiuri şi tradiţii.

CLUJ. Târgul de mărţişoare va fi reluat anul acesta, din 24 februarie, după doi ani de pauză. În Piaţa Unirii vor fi amenajate circa 35-40 de căsuţe, iar pe Bulevardul Eroilor, 24 de căsuţe, unde meşterii locali şi comercianţii îşi vor putea vinde marfa. De asemenea, vor fi amenajate căsuţe şi în Piaţa Avram Iancu. Accesul este condiţionat: pot intra în cadrul târgului doar clujenii vaccinaţi, cei care au trecut prin boală sau care au un test PCR sau antigen negativ.

DOLJ. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj se alătură Casei de Cultură „Amza Pellea“ din Băileşti şi sărbătoreşte prin cântec şi joc popular. Spectacolul „Sărbătoarea iubirii la români“, are loc joi, de la ora 12.00.

grupul folcloric bujorelul draganesti - foto alina mitran

GALAŢI. Centrul Cultural „Dunărea de Jos invită gălăţenii pe 25 februarie, de la ora 18.00, la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă ,,Nae Leonard”  să  sărbătorească  Dragobetele. „Drag de Dragobete” este un spectacolul susţinut de Ansamblul Folcloric ,,Doina Covurluiului” şi elevii Şcolii de Arte împreună cu invitatul special, solista de muzică populară Mihaela Gurău.

GORJ. Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu găzduieşte joi, 24 februarie, de la ora 19,00, un concert extraordinar susţinut de Ada Milea. Tema spectacolului: evident, iubirea.

ORADEA. „Fii artă!” – expoziţie cu tema iubirii şi a sărbătorii de Dragobete, în cadrul proiectului pentru susţinerea şi promovarea artiştilor locali, joi, ora 18,00, la Green Pub. Seara de Dragobete - Latino Fever, seară tematică pe ritmuri latino-americane (dress code: articol vestimentar roşu), joi, ora 19.30, la Exclusive Dance. Şezătoare la bibliotecă, atelier de realizare modele pe bluza naţională, ia, joi, ora 17,00, la Biblioteca Judeţeană

SUCEAVA. Iubitorii vinului sunt aşteptaţi pe 24 februarie, de la ora 18,00, la Cramele Bucium din Piaţa Mare a Sucevei, la o degustare de vinuri. În cinstea iubirii şi a Dragobetelui.

Tradiţia udatului fetelor de Dragobete, în Transilvania

De Dragobete, în Transilvania, se păstrează şi obiceiul udatului fetelor. Mai cunoscut pentru a doua zi de Paşte, obiceiul se practică şi în 24 februarie. Tradiţia „udatului” spune că fetele trebuie stropite, pentru a le merge bine şi a fi frumoase tot anul. 

În semn de recompensă pentru feciorii „udători”, fetele trebuie să îi cinstească cu băutură şi daruri, iar celor mai mici li se oferă ouă roşii şi bănuţi. „Eu sunt micul grădinar/ Cu sticluţa-n buzunar/ Şi-am venit la dumneavoastră/ Să ud floarea din fereastră”, aşa încep udatul fetelor tinerii din Ardeal, care merg la casele acestora pentru a le stropi cu apă din fântână. 

După ce băiatul spune că îi e sete şi scoate un ulcior cu apă pe care o toarnă pe gâtul sau pe faţa fetei spunând: „Să-ţi fie inima curată ca apa şi ea să te ferească de orice boală”. A doua zi, fetele se mândresc cu numărul de udători care le-au colindat. Se mai obişnuieşte ca feciorii din sat să ia cu ei o găleată cu apă şi să meargă acasă la fetele nemăritate. 

Dacă le găsesc dormind, toarnă apa din găleată pe ele. Se crede că fetele care sunt udate se vor mărita în curând. Obiceiul „udatului” este preluat în Ardeal de la comunitatea maghiară şi s-a extins în toată regiunea. Tradiţia cu apa din fântână se practică mai ales la sate, în timp ce în oraşe bărbaţii obişnuiesc să ude doamnele şi domnişoare cu parfum.

Ce spun specialiştii despre Dragobete

Zeci de ani, simbolistica legată de dragoste a sărbătorii a intrat într-un con de umbra, Dragobetele fiind asociată doar cu împerecherea păsărilor -  reperul din calendarul popular al trecerii la primăvară. „Mitologia românească îl identifică pe Dragobete cu zeul tinereţii, al dragostei şi al veseliei. Tânăr, considerat de unele legende fiu al Babei Dochia, era un bărbat fermecător, considerat protectorul tinereţii şi al iubirii”, explică Filofteia Pally, cercetător ştiinţific, expert naţional în etnografie.

Potrivit specialistului, în ciuda unui clişeu prea des vehiculat, Dragobetele autohton, supranumit „Sărbătoarea dragostei la români”, n-a fost pus în umbră de „Valentine’s Day”, ci a fost readus la lumină de acest import. 

(Grupaj realizat cu contribuţia corespondenţilor Adevărul)

Vă recomandăm şi: 

Liceu executat silit şi obligat să repare nota la purtare a unor elevi. Amănuntele care i-au convins pe judecători

Elevi premiaţi la concursuri de robotică, sancţionaţi de conducerea liceului pentru că strică „prestigiul“

Conducerea Liceului „Axiopolis” din Cernavodă, precizări cu privire la elevii cărora le-a fost scăzută nota la purtare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite