Cum a ajuns „Naşul turcilor“ în atenţia procurorilor anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Bolbosanu Foto: Adevarul
Constantin Bolbosanu Foto: Adevarul

Chestorul Constantin Bolboşanu, director adjunct al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO), era cunoscut în mediul infracţional sub porecla de „Naşul turcilor“. Infomaţia apare în referatul procurorilor DNA care au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile după ce au strâns probe că acesta a luat mită. Chestorul va fi însă cercetat sub control judiciar.

Chestorul Constantin Bolboşanu (foto) a fost reţinut luni seara pentru 24 de ore sub acuzaţia că ar fi primit de la un afacerist, în 2007, mită în valoare de 110.000 de euro. În schimb ar fi oferit protecţie din partea organelor de cercetare penală, dar şi pentru a se dispune soluţii favorabile în dosarele penale în care omul de afaceri era cercetat.

Potrivit referatului DNA cu propunerea de arestare preventivă, ancheta a fost declanşată în iulie 2015, atunci când un denunţător le-a dezvăluit procurorilor că a aflat de la persoane din mediul de afaceri cu legume-fructe, că Bolboşanu ar fi primit 300.000 de euro de la un afacerist. În schimbul banilor, chestorul ar fi trebuit să-i ofere protecţie omului de afaceri, însă acesta a fost reţinut. „Când a ajuns după gratii i-a cerut poliţistului să-i dea banii înapoi, deoarece nu ar fi beneficiat de protecţia promisă”, arată anchetatorii.
 

Protecţie la anchete

Omul de afaceri care ar fi dat mita a mărturisit în calitate de martor cu identitate protejată că a l-a plătit pe actualul număr doi din Direcţia de Combatere a Crimei Organizate cu circa 110.000 de euro, printr-un intermediar, prieten cu poliţistul. „După acest episod, până în anul 2010, eu nu am fost «deranjat» de vreun control serios din partea autorităţilor statului”, a spus acesta la DNA. Banii au fost folosiţi pentru lucrări de construcţii la vila lui Bolboşanu din Chiajna, şi pentru plata a două excursii în Turcia, respectiv Spania pentru ofiţer şi familia acestuia. Constructorul care a făcut lucrările la vila din Chiajna a declarat la DNA că lucrările erau plătite de prietenul poliţistului.
Procurorii DNA susţin că au date potrivit cărora Bolboşanu dirija şi coordona  anchete penale în sensul favorizării unor persoane în funcţie de disponibilitatea acelora de a le da diferite sume de bani. În 2013, atunci când procurorii DIICOT ar fi făcut pecheziţii la mai multe firme „protejate” de acesta, Bolboşanu
s-ar fi declarat deranjat de faptul că măsurile respective au avut loc fără înştiinţarea lui în prealabil.

„Am făcut greşeli“

Luni, când a fost adus la DNA, Bolboşanu a avut o atitudine oscilantă. „Admit faptul că poate am făcut greşeli şi că voi plăti pentru acestea”, a spus chestorul cu jumătate de gură. Acasă la acesta, procurorii DNA au descoperit contracte de lucrări de construcţie la casă semnate în 2004, care ar fi fost întocmite în fals. Mai mulţi muncitori au declarat la DNA că lucrările au fost în 2007.  Procurorii au descoperit că poliţistul accesase un credit de consum în valoare de 237.000 de euro, şi avea de plătit o rată lunară de circa 1.500 de euro.

„Lăsarea în libertate a lui Constantin Bolboşanu ar crea un efect intimidant asupra potenţialilor martori (inclusiv subordonaţi ai acestuia) ce urmează a fi audiaţi în cauză“, au motivat procurorii DNA. Cu toate acestea, judecătorii au decis ca poliţistul să fie cercetat în continuare sub control judiciar. Dacă va fi găsit vinovat, poliţistul riscă o pedeapsă între 3 şi 10 ani.

“Este inacceptabil ca soluţionarea cauzelor penale la nivelul unei autorităţi judiciare să se realizeze prin vânzarea soluţiilor în dosare şi că persoanele implicate în asemenea fapte îşi asumă consecinţe severe", referatul procurorilor


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite