Cronica unei muşamalizări poliţieneşti. Cum acopereau urmele accidentelor poliţiştii de la Rutieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt poliţişti din Bucureşti ar putea plăti cu libertatea după ce au încercat să muşamalizeze un accident rutier, comis de unul dintre ei. Doi dintre aceştia, comisarii Marius Maghiari şi Daniel Piştea, erau prezenţe obişnuite „la televizor”, unde relatau despre accidente şi dădeau sfaturi pentru şoferi.

A dat cu maşina peste o femeie şi a încercat să muşamalizeze accidentul. Este vorba de comisarul Marius Maghiari, de la Brigada Poliţiei Rutiere, poliţist cunoscut de o ţară întreagă din reportajele despre accidente teribile de circulaţie pe care le-a anchetat. La fel de faimos este şi comisarul Daniel Piştea, numărul doi în Poliţia Rutieră a Capitalei. Acum, cei doi, dar şi alţi şase poliţişti, trebuie să explice procurorilor cum au ajuns să treacă în cealaltă tabără, a celor care încalcă legea.

Comisarul Marius Maghiari este acuzat că, din dorinţa de a-şi salva slujba, a complicat lucrurile implicându-şi şi colegii. Accidentul provocat de Maghiari a avut loc în urmă cu două săptămâni pe o trecere de pietoni de lângă Fântâna Mioriţa, din Capitală. Aflat la volan, poliţistul a accidentat grav o femeie. El a dus victima la spitalul Elias, însă ar fi decis să ascundă adevărul, afirmând că victima este bona copilului său şi s-ar fi accidentat acasă la el, căzând de pe o schelă.

În muşamalizarea cazului ar fi fost antrenaţi, alături de Marius Maghiari şi de comisarul Daniel Piştea, alţi şase poliţişti: Liviu Daniel Cânea, Auraş Eugen Ţuţui, ambii de la Brigada de Poliţie Rutieră, Ion Daniel Bocan, şeful Secţiei 2 Poliţie, Mihăiţă Georgică Anghel, Ovidiu Gheorghe Sanfira şi Marian Lupu Pasăre, toţi de la Secţia 2.

Lasaţi în libertate de judecători

Comisarul Marius Maghiari a fost acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 2 de părăsirea locului faptei şi de instigare la fals. Ceilalţi şapte poliţişti sunt anchetaţi pentru favorizarea infractorului, abuz în serviciu şi de fals în acte. La sfârşitul săptămânii trecute, toţi au fost reţinuţi de procurori şi duşi în faţa judecătorilor pentru a fi arestaţi. Magistraţii însă i-au lăsat în libertate, neţinând cont de circumstanţele agravante: poliţiştii, în loc să apere legea, au încălcat-o. Doar Marius Maghiari a fost plasat sub control judiciar. Procurorii au atacat însă sentinţa, iar libertatea celor opt poliţişti se va decide la Tribunalul Bucureşti.

Departe de a avea remuşcări, comisarul Marius Maghiari se consideră nevinovat. După ce a fost pus în libertate, el a declarat că nu înţelege de ce lucrurile au luat o astfel de turnură şi a arătat că nu a făcut decât să îndrepte în cel mai corect mod situaţia pe care a produs-o. Poliţistul a spus că, după accident, a dus-o pe femeie de urgenţă la spital, iar aceasta a fost conştientă tot timpul. Maghiari a adăugat că, în timpul discuţiilor cu femeia, a încercat să stabilească o înţelegere, astfel încât să nu se ajungă la deschiderea unui dosar penal.

Întrebat de ce s-a ajuns ca accidentul rutier să fie transformat într-un accident de muncă, respectiv ca femeia să susţină că a căzut de pe schela unei clădiri, Maghiari a arătat doar că a dorit să meargă pe calea medierii cu aceasta, astfel încât să evite cercetarea penală. El a precizat că s-a ajuns la o înţelegere, dar după ce femeia a fost chemată la parchet să dea declaraţii, aceasta a renunţat la înţelegere.

Alfred Bulai: Cetăţenii trebuie trataţi egal

Sociologii afirmă că decizii precum cea a cercetării în libertate a celor opt poliţişti ar putea să scadă încrederea oamenilor în actul de justiţie, care nu se aplică în toate cazurile cu aceeaşi măsură.

”Problema justiţiei nu este că se dă arest preventiv sau nu, ci faptul că nu tratează cu aceeaşi măsură toate cazurile şi, de aici, neîncrederea oamenilor în sistem. De exemplu, violatorii de la Vaslui au fost lăsaţi în libertate. Dar am avut şi cazuri de băbuţe luate de mascaţi şi duse în arest pentru că au dat mită ouă. Sunt lucruri aberante! Dacă se pune problema influenţării anchetei, cum cred procurorii în acest caz, cu siguranţă s-ar impune măsura arestării. Este evident, vorbim de persoane cu autoritate, care pot influenţa martorii”, a explicat, pentru ”Adevărul”, Alfred Bulai. 

Acesta arată că justiţia este interesată mai mult de spectacol decât să aplice legea în mod uniform. ”Genul ăsta de entuziasm este legat doar de zona televizivă, spectaculoasă. Dar în zona aia de jos, anonimă, lucrurile nu stau deloc bine. E o tentaţie a justiţiei de a intra în jocul social de imagine. De aceea, se manifestă intransigenţă în special în cazul persoanelor foarte vizibile, cum ar fi politicieni sau personalităţi cunoscute. Poliţiştii de la circulaţie, chiar dacă unii sunt cunoscuţi, nu sunt personalităţi. Justiţia normală trebuie să trateze egal toţi cetăţenii. Din păcate, ne bucurăm de spectacol, este bine că se face curăţenie la vârf, dar ţara e mai mare”, a mai spus sociologul.  

Cum ar fi trebuit să procedeze Marius Maghiari

După comiterea accidentului, comisarul Marius Maghiari era obligat de lege să sune la numărul de urgenţă 112, să nu părăsească locul faptei şi să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului. Potrivit legislaţiei, părăsirea de către şofer a locului accidentului din care au rezultat victime, fără încuviinţarea poliţiei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Cine sunt poliţiştii implicaţi în scandal

Cel de la care a pornit scandalul muşamalizării accidentului, comisar de poliţie Marius Maghiari, a fost şeful Biroului Accidente al Poliţiei Rutiere Bucureşti. În această calitate, Maghiari a fost protagonistul a numeroase reportaje de televiziune. În imaginile de televiziune, comisarul apare de fiecare dată coordonând poliţiştii care fac cercetarea la faţa locului în urma accidentelor cu victime.

Numele lui Marius Maghiari apare şi în dosarul „Vrăjitoarelor”, în care a fost condamnat fostul procuror Max Bălăşescu. Procurorii spun că el ar fi făcut un denunţ împotriva magistratului acuzat de corupţie. Procurorul Maximilian Bălăşescu de la Parchetul Ilfov încerca să o convingă pe Oana Zăvoranu că Sebastian Dobrescu, finul lui Marius Maghiari, împotriva căruia aceasta făcuse plângere, nu este vinovat de acuzele aduse.   

Tras la fund şi poliţistul care l-a amendat pe Băsescu

Un alt poliţist „celebru” implicat în scandal, comisar de poliţie Daniel Piştea, este numărul doi în Poliţia Rutieră a Capitalei.

Specializat în soluţionarea anchetelor legate de accidentele grave, Piştea lucrează la Brigada din Bucureşti de peste 10 ani. La fel ca şi comisarul Marius Maghiari, Daniel Piştea este o prezenţă obişnuită la televiziuni, unde vorbeşte despre traficul rutier sau despre accidentele de circulaţie.

Piştea mai este cunoscut drept ofiţerul care l-a amendat pe fostul preşedinte Traian Băsescu în 2008, când era şeful serviciului de accidente. Şeful statului fusese implicat într-un accident uşor în centrul Capitalei, lovind cu maşina un alt autoturism. Comisarul Daniel Piştea a venit personal la locul accidentului şi l-a testat pe Traian Băsescu să vadă dacă este băut. Şeful statului a fost amendat atunci pentru tamponare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite