Comisarul-şef Ababei îşi implora colegii poliţişti să-i spele obrazul pătat de şpagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roberto Ababei a fost arestat pentru 30 de zile
Roberto Ababei a fost arestat pentru 30 de zile

Adjunctul şefului Poliţiei Capitalei a ajuns în spatele gratiilor pentru 30 de zile. Comisarul-şef Roberto Ababei a fost înregistrat de procurori chiar în biroul lui în timp ce-şi implora colegii să-i ajute pe patronii cârciumii care i-au dat şpagă 13.000 de euro şi care erau cercetaţi pentru evaziune.

Adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, comisarul-şef Roberto Ababei, cercetat pentru că ar fi pactizat cu patroni evazionişti contra unei şpăgi de 13.000 de euro, a fost trimis de procurorii anticorupţie în spatele gratiilor din Arestul Central al Poliţiei. La rândul lor, şefii comisarului au decis demiterea acestuia din funcţia de adjunct al şefului Poliţiei Capitalei.

Acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie lui Ababei sunt grave: trafic de influenţă după ce ar fi luat şpagă de la patronii unui restaurant, din sectorul 6, cărora le-ar fi promis că în schimbul banilor va interveni pe lângă ofiţerii de la Serviciul de Investigaţie a Fraudelor pentru a stopa o anchetă ce viza o evaziune fiscală. Aceştia însă l-au refuzat, iar comisarul care deja primise mita a ajuns să se roage de colegii săi să-i ajute pe evazionişti.

Filmul şpăgii

Potrivit anchetatorilor, la 12 iulie 2015, o echipă de poliţişti de la Serviciul Economic, însoţiţi de inspectori ANAF, au făcut un control la un restaurant din sectorul 6, patronat de un fost lucrător de la Garda Financiară. De aici au fost ridicate mai multe agende, din care rezulta că administratorii ţineau o evidenţă extracontabilă.
În aceeaşi zi, patronul restaurantului a luat telefonic legătura cu un poliţist pe care îl cunoştea, spunându-i că că persoanele venite în control au luat agenda în care „sunt trecute toate evenimentele pe tot anul“. Poliţistul i-a confirmat acestuia că situaţia e gravă: „problema e de agenda aia, că acolo-s trecute toate evenimentele cu nume…am vorbit cu cineva acum de la Economic, zice că o să-i sune pe toţi, câţi au fost, cât au plătit…mi-a zis şi asta că o să ia probabil pe fiecare eveniment în parte…”. Ulterior, patronul a fost sfătuit de acelaşi poliţist să ia legătura cu comisarul-şef Roberto Ababei.

Potrivit anchetatorilor, patronul a luat ulterior legătura cu adjunctul de la Capitală, iar în timpul discuţiei i-a spus că ar fi dispus să dea suma de 10.000 euro, pentru rezolvarea problemei.

L-a chemat în birou la el pe poliţistul care făcea ancheta

A doua zi, Ababei l-a chemat în biroul său pe subcomisarul de la Economic care a condus acţiunea de control, spunându-i că trebuie să returneze agendele la restaurant, pentru ca angajaţii de acolo să aibă „evidenţa evenimentelor care urmau să aibă loc la restaurant în perioada următoare“. Fără a se lăsa impresionat de funcţia lui Ababei, poliţistul i-a întors-o şi i-a explicat că angajaţii restaurantului au făcut deja copii după documente, deci documentele incriminatoare nu trebuie returnate.
Rămas singur în birou, Roberto Ababei i-a trimis un sms patronului de restaurant. „Vino cu ăia la mine…Altă variantă nu am. Încerc şi aşa”, comisarul-şef făcând referire la cei 10.000 de euro promişi, pe care de altfel i-a primit chiar în biroul său din sediul Poliţiei Capitalei.

Seara, i-a trimis un alt sms patronului de restaurant, în care scria că problema e aproape rezolvată: „se pare că e … sunt foarte, foarte bine…e posibil să … primim ceva înapoi…şi cred că e…în proporţie de 95% o formalitate”. Însă nu a fost aşa. Câteva zile bune s-a chinuit să găsească un coleg care să muşamalizeze ancheta, dar nu a reuşit. A apelat inclusiv la un alt adjunct al şefului Poliţiei Capitalei care l-a refuzat politicos. Mai mult, procurorii susţin că deşi a pretins că mita este pentru a-i unge pe poliţiştii de la Economic, „Ababei a cheltuit-o în interes personal”.

A luat şpaga la o petrecere

După 10 zile de „negocieri” a apelat la planul „B”. Pe 22 iulie, el i-a invitat pe administratorii restaurantului călcat de poliţiştii de la Economic la o petrecere a fiicelor sale, spunându-le că ar mai fi nevoie de „ceva”, cei din urmă înţelegând că era nevoie de o altă sumă de bani.
La petrecere, aceştia urmau să-l cunoască chiar pe ofiţerul care răspunde de activitatea poliţiştilor de la Economic. În ciuda insistenţelor comisarului-şef Roberto Ababei, colegul său nu a venit la chef. Ababei a mai primit însă alţi 3.000 de euro de la administratorii restaurantului.

Ulterior, el a insistat pe lângă colegul său să-i pună la dispoziţie agendele: „te-am rugat şi eu ceva … cu prietenul ăla al meu… ţi-am zis că avea nevoie şi ăsta de programările alea… mă fac dracu de panaramă”. „Din conţinutul acestei conversaţii rezultă că Ababei Roberto, deşi iniţial a solicitat restituirea agendelor motivând lipsa informaţiilor legate de evenimentele contractate şi care urmau a fi organizate în viitor de către reprezentanţii restaurantului, în realitate acesta nu era interesat de obţinerea unor fotocopii ale înscrisurilor respective, ci de restituirea originalelor şi în acest mod cercetările organelor de urmărire penală să nu mai continue din lipsă de probe”, arată anchetatorii.

Intervenţii la colegi

Câteva zile mai târziu, comisarul a trecut la planul „C”. Pe  10 august, Roberto Ababei a apelat la celălalt adjunct al şefului Poliţiei Capitalei. Microfoanele instalate de procurori în biroul său au surprins întreaga discuţie. „Şi dacă noi, între noi, colegii... Adică dacă tu mă rogi, că ştii cum e, roata se învârte, oi avea şi tu vreo problemă vreodată... Nu?! Şi io să fiu bulangiu şi să... că am constatat cu ocazia asta, deci, la cum s-a...”, I s-a plâns Ababei colegului său.

Potrivit referatului de arestare, un episod interesant a avut loc sâmbătă 8 august 2015, artunci când Ababei s-a întâlnit în biroul său cu un comisarul şef de poliţie (numele acestuia nua  fost făcut public - n.r.) , un alt director general adjunct al DGPMB.

În cadrul discuţiei, Ababei i-a cerut sprijinul pentru rezolvarea într-un mod favorabil administratorilor societăţii comerciale, a controlului efectuat de lucrătorii de poliţie la restaurant: „singura variantă care să... m-ajuţi eşti tu. Nu s-o-ntoarce roata, (….)?! (…) Bă, (….) nu ştiu, chiar nu ştiu. Deci, dacă poţi să mă ajuţi, e ok, rămân dator. Dacă nu, asta e, mi-am luat io ruşine acasă... şi aia e”.

Acesta din urmă nu i-a promis că-l ajută, dar i-a spus că administratorii firmei trebuie să depune la Poliţie toate documentele solicitate de poliţiştii care cercetează cazul. „Ei verificările tre’ să le facă, tre’ să pună documentele… că o fi diversă, că o fi penală, că nu ştiu ce, că trebuie să închizi verificarea...că doar ai lucrat pe Economic şi ştii...”, i-a retezat-o ofiţerul.


Ameninţa colegii că va ajunge la un chestor

În data de 25 august 2015, la ora 14:04, Ababei a primit un mesaj text tip SMS, de la unul dintre administrator, fiind întrebat într-un mod codificat dacă a discutat cu  poliţiştii. Comisarul şef i-a comunicat acestuia faptul că la acel moment încă aştepta să discute cu acesta .
În aceeaşi zi, începând cu ora 15:19, Ababei a purtat o discuţie cu poliţiştul în biroul celui din urmă, discuţie în care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de nerestituirea agendelor şi faţă de continuarea cercetărilor de către lucrătorii SICE.
De asemenea i-a transmis interlocutorului că în cazul în care situaţia nu se va rezolva există posibilitatea de a fi contactat de către un chestor de poliţie.
După finalizarea discuţiei cu poliţistul , la ora 15:23 comisarul şef a transmis un mesaj de tip SMS către afacerist având următorul conţinut „să vorbească şi cu omu”, referindu-se la persoana care deţine gradul de chestor de poliţie, despre care i-a comunicat că îl va contacta.

"Putem să mai facem şi noi un blat?"

Un episod amuzant, având în vedere posibila promovare a directorului general adjunct, afaceristul implicat în acet caz i-a solicitat sprijinul acestuia pentru rezolvarea în mod ilegal problemelor de natură penală ale societăţii comerciale.
Afacerist:  Doamne ajută! Tu îţi dai seama ce mişto ar fi ?! Putem să mai facem şi noi un blat?
Ababei: Ei, asta! Alea care se făceau erau nimicuri. Numai de – alea din…neinteligibil…păi, cum faci tu la…ciorbiţe şi încă un ardei.
Afacerist:   …(râde)…
Ababei: Deci, ală e … obligatoriu, îl pui acolo că vrea omu’, nu-l vrea…nu?
Afacerist:   …(râde)…
Ababei: Poate îl mai întrebi la o smântână, „vrei şi cu smântănă?”
Afacerist:   …(râde)…
Ababei: Că la ciorba de burtă…nu mai…deci, pe bune…
Afacerist:   Da
Ababei: Sau mici fără muştar…
Afacerist:  Aia e…aia e…
Ababei: Mai…cred că e mai…mai corect aşa spus.”

Astfel, susţin procurorii DNA,  comisarul şef Ababei Roberto – Ştefan a încercat să-i asigure pe cei doi administratori că după numirea sa pe o funcţie superioară îşi va folosi influenţa derivată din respectiva funcţie pentru rezolvarea în mod favorabil a problemelor de natură penală ale celor doi.


CUM TREC UNII  POLIŢIŞTI DE PARTEA CEALALTĂ A LEGII

„Nu devii corupt peste noapte!“

„Aşa cum se spune, atunci când lucrezi cu miere te mai lingi şi pe degete. Ei lucrează în mediul infracţional, ştiu tot felul de moduri în care să ocoleşti legea, ţine de meseria lor. Asta nu înseamnă că trebuie să facă precum infractorii. Este ca şi cum ai lucra cu sinucigaşi, dar ai vrea să te sinucizi. Pe de altă parte, aceşti poliţişti ajung să creadă că ceea ce fac nu este atât de grav. Este vorba de o deformare a valorilor“, a explicat, pentru „Adevărul“, psihologul Mihai Copăceanu.

Acesta este de părere că poliţiştii cu funcţie de conducere descoperiţi a fi corupţi nu se lasă corupţi atunci când ajung şefi, ci mult mai devreme. „Unii dintre poliţişti au un istoric bogat, fie de complicitate, fie de prietenie cu infractorii, fie de acţiuni la limita legii. Nimeni nu devine corupt peste noapte. Aceşti oameni care ajung în funcţii de conducere sunt de ani buni în Poliţie. Eu mă îndoiesc că în tot acest timp nu au fost semnale ale lipsei de integritate. Aceşti oameni au un cazier neoficial de mult timp. Erau predispuşi la corupţie, iar acum doar au aplicat. Chiar şi tipul de personalitate poate spune multe în acest sens. Dacă nu ai valori profesionale şi morale puternice, extrem de uşor poţi să ajungi de partea cealaltă a legii“, a mai afirmat psihologul.

La rândul lui, analistul politic Adrian Zăbavă este de părere că poliţiştii sunt parte a unui sistem corupt, în care tentaţiile sunt foarte mari. „Vorbim, în primul rând, de un sector al Administraţiei şi Internelor corupt. Acesta a avut şi are în continuare mari probleme de corupţie. Mi-e greu să cred că toţi oamenii ăştia fac lucrurile de capul lor. Situaţia are de-a face cu activitatea pe care poliţiştii o desfăşoară, cu tentaţiile la care sunt supuşi. Vorbim de sume care se vehiculează aici care nu se pot compara cu veniturile bugetarilor. Dacă ne întrebăm de ce abia în ultimul timp poliţiştii corupţi sunt traşi la răspundere este neproductiv. Nu ne rămâne decât să sperăm că DNA se va ocupa de toţi poliţiştii corupţi”, a arătat şi analistul Adrian Zăbavă.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite