Cine este Octavia Spineanu-Matei, propunerea României pentru funcţia de judecător al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Judecătoarea Octavia Spineanu-Matei, în prezent judecător la Tribunalul Uniunii Europene, a fost avizată de Comisia de selecţie pentru funcţia de judecător al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din partea Românei. Decizia specialiştilor va fi trimisă Guvernului, spre aprobare. Rezerve sunt judecătorii Cristian Daniel Oana şi Răzvan Horaţiu Radu.

”În conformitate cu prevederile art. 5, alin. (2) – (4) din Procedura pentru desemnarea candidatului României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (Procedura de selecţie), aprobată de Guvernul României, prin Memorandum, la data de 9 iulie 2020, Comisia de selecţie s-a întrunit în perioada 21 – 22 octombrie 2020, prin mijloace de comunicare la distanţă, în vederea audierii candidaţilor selectaţi pentru etapa interviului. În urma deliberărilor, Comisia de selecţie, cu întrunirea majorităţii de cel puţin 2/3 din numărul membrilor Comisiei, a decis următoarele: Candidatul României pentru funcţia de judecător al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene - Octavia Spineanu – Mate”, a transmis, vineri, Consiliul Superior al Magistraturii.

Comisia a stabilit şi două propuneri de rezervă: judecătorii Cristian Daniel Oana şi  Răzvan Horaţiu Radu.

Propunerile, însoţite de dosarele de candidatură ale persoanelor aflate pe lista scurtă, vor fi comunicate Guvernului, spre aprobare.

Octavia Spineanu-Matei este judecător la Trinunalul Uniunii Europene, din 2016.

Ministerul Justiţiei a demarat, la finalul lunii iulie, selecţia candidatului României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Mandatul reprezentantului României expiră în 6 octombrie 2021.

Octavia Spineanu-Matei are 53 de ani, este doctor în drept şi a lucrat de-a lungul timpului la Judecătoria Sectorului 4, Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti.

De asemenea, a fost membru al Marii Camere de recurs a Oficiului European de Brevete, între 2006-2016, formator, apoi director al Institutului Naţional al Magistraturii (2011-2016), judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (2006-2016), membru al Consiliului ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii şi al Consiliului de conducere al Şcolii Naţionale de Grefieri (2011-2016) şi membru ales al Consiliului şcolii doctorale a Universităţii din Bucureşti (2012-2016).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite