Care este componenţa noilor complete de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a aflat vineri care vor fi judecătorii ce vor judeca apelul în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman. În acest caz instanţa de fond l-a condamnat pe liderul social-democrat la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Citeşte şi:

Liviu Dragnea a încercat amânarea tragerii la sorţi de la Curtea Supremă


Preşedinta Curţii Supreme, Cristina Tarcea, a tras la sorţi judecătorii care vor face parte din completele de 5 judecători.

„Sper să se încheie epopeea completelor de 5 judecători deşi mă îndoiesc”, a spus preşedintele Curţii Supreme, Cristina Tarcea. 

Tragerea la sorţi a început cu completurile în materie civilă, în acest context preşedintele ÎCCJ spunând: „Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”. 

Cristina Tarcea a precizat că există situaţii de incompatibilităţi şi în materie civilă, şi în materie penală, motiv pentru care tot prin tragere la sorţi vor fi stabiliţi cei cinci membri supleanţi pentru fiecare complet de judecată.

Completul de 5 Judecători C1 – Civil

Membrii titulari:

    Judecător Nicolae Adina Georgeta

    Judecător Popoiag Elena Carmen

    Judecător Minodora Condoiu

    Judecător Măiereanu Iuliana

    Judecător Farmathy Gheza Attila

Membrii supleanţi :

    Judecător Cristescu Simona Lala

    Judecător Tăbârcă Mihaela

    Judecător Teau Trănica Carmen

    Judecător Bîrsan Gabriela Victoria

    Judecător Năstasie Veronica 

 

Completul de 5 Judecători C2 – Civil

Membrii titulari:

    Judecător Macavei Alina Sorinela

    Judecător Duminecă Virginia Florentina

    Judecător Dolache-Bogdan Ileana-Izabela

    Judecător Hîncu Cezar

    Judecător Vişoiu Emilia Claudia

Membrii supleanţi :

    Judecător Grigoraş Nina Ecaterina

    Judecător Florescu George Bogdan

    Judecător Zaharia Rodica

    Judecător Ivanovici Laura Mihaela

    Judecător Stănişor Denisa Angelica

Completul de 5 Judecători P1 – Penal

Membrii titulari:

     Judecător Cosma Rodica

     Judecător Şelaru Valentin Horia

     Judecător Neniţă Simona Cristina

     Judecător Vasile Francisca Maria

     Judecător Ilie Ioana Alina

Membrii supleanţi :

      Judecător Rog Lucia Tatiana

      Judecător Dragomir Florentina

      Judecător Rus Andrei Claudiu

      Judecător Mera Luciana

      Judecător Macavei Săndel Lucian

Completul de 5 Judecători P2 – Penal

Membrii titulari:

    Judecător Lefterache Lavinia Valeria

    Judecător Matei Ionuţ Mihai

    Judecător Ilie Aurel Gheorghe

    Judecător Bogdan Ioana

    Judecător Pistol Ştefan

Membrii supleanţi :

    Judecător Burnel Oana

    Judecător Popa Rodica Aida

    Judecător Cobzariu Maricela

    Judecător Şerban Leontina

    Judecător Dragomir Ilie Iulian – Vicepreşedintele Înaltei Curţi de  Casaţie şi Justiţie

Care este completul care judecă apelul lui Dragnea

Completul care va judeca apelul făcut de Liviu Dragnea în dosatul angajărilor fictive de la Direcţia Pentru Protecţia Copilului Teleorman este cel format din 4 judecătoare şi un judecător, şi anume: 

Rodica Cosma, Valentin Şelaru, Simona Neniţă, Maria Vasile, şi Alina Ioana Ilie. 

Acest complet va judeca şi dosarele în apel în care sunt judecaţi: Toni Grebla, Victor Ponta, Sebastian Ghita sau Cristian Rizea.

Vechiul complet era format din: Dragomir Ilie Iulian, Simona Neniţă, Daniel Grădinaru, Florentina Dragomir, Lavinia Lefterache.

Aşadar singurul judecător comun este Simona Neniţă.

Zilele trecute, CCR a admis conflictul constituţional dintre Guvern şi Curtea Supremă privind componenţa completelor de 5 judecători şi a indicat o cale de soluţionare a conflictului: tragerea la sorţi a preşedinţilor acestor complete, care până acum erau membri de drept.

Ce urmează

La Curtea Supremă sunt două complete de apel de 5 judecători, care erau conduse de vicepreşedintele instanţei, Iulian Dragomir, şi de şefa interimară a Secţiei Penale, Sorina Mirela Popescu. Ca urmare a deciziei CCR, aceştia nu vor mai fi membri de drept ai acestor complete. Schimbarea de componenţă a instanţei duce la reluarea de la zero a tuturor dosarelor aflate pe rolul acestor complete. Vorbim aici inclusiv de recursul formulat de liderul PSD, Liviu Dragnea, la condamnarea la 3 ani şi 6 luni în dosarul „angajărilor fictive” şi de apelul formulat de DNA la achitarea actualului Secretar general al Guvernului, Toni Greblă, dosare în care au fost deja câte 2 termene. Şi dosarele care-i privesc pe Sebastian Ghiţă, achitat în procesul cu şefii de poliţie şi parchete din Prahova, pe fostul deputat PSD Cristina Rizea şi pe fostul ministru de interne, Cristian David, ambii condamnaţi la câte 5 ani de închisoare în primă instanţă sunt în aceeaşi situaţie, dar în aceste cazuri s-a judecat până acum doar câte un termen din faza de apel.

Un alt efect al deciziei CCR de miercuri ar putea fi posibilitatea de anulare a sentinţelor definitive formulate de completele de 5 judecători. În contextul în care Curtea Constituţională nu a publicat încă motivarea decizie, opiniile juriştilor rămân încă împărţite cu privire la efectele concrete ale acesteia. 

„Cazurile închise rămân închise. Potrivit art. 426 din Codul de procedură penală poate fi introdusă o contestaţie în anulare în cazul în care «instanţa de apel nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate», însă acest lucru se poate face în termen de 10 de zile de la publicarea motivării hotărârii instanţei”, a declarat judecătorul Cristi Danileţ. 

Potrivit acestuia admiterea unei astfel de căi de atac va avea ca efect rejudecarea apelului, hotărârea de fond rămânând valabilă. „În cazul în care este admisă, se anulează hotărârea instanţei care s-a pronunţat, în acest caz fiind vorba de apelul de la completul de 5. Se va relua judecata apelului. Contestaţia în anulare poate fi făcută de oricare dintre părţi, fie că vorbim de persoana vătămată sau de către procuror”, a completat acesta.

Printre politicienii condamnaţi la închisoare cu executare de completele de 5 judecători de la Curtea Supremă, şi care nu au primit încă motivarea deciziei, se numără Elena Udrea (6 ani în dosarul Gala Bute), fosta şefă DIICOT, Alina Bica (4 ani), sau Dan Şova (3 ani în dosarul CET Govora). 

Fostul judecător CCR, Augustin Zegrean este de părere că decizia de miercuri a CCR nu va avea vreun efect asupra dosarelor judecate în ultimii 4 ani la Curtea Supremă. 

„Decizia CCR nu va avea nicio consecinţă pentru dosarele care au fost deja judecate şi închise. Acesta este un motiv de recurs nu de contestaţie în anulare. Ce recurs să facă ei?”, a declarat aceasta. El a subliniat faptul că deciziile CCR sunt valabile doar pentru viitor şi singurul efect este că magistraţii de la Curtea Supremă trebuie să tragă la sorţi compeltele de 5. „Deciziile Curţii Constituţionale sunt valabile doar pentru viitor iar în acest caz curtea a stabilit că există un conflict juridic de natură constituţională. Acum ÎCCJ este obligată să tragă la sorţi noile complete”, a completat fostul judecător.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite