Cîmpeanu la Adevărul Live: „Corectarea lucrărilor la Bac în alte judeţe decurge fără probleme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Eduard Enea/Adevărul
FOTO: Eduard Enea/Adevărul

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat ieri, la Adevărul Live, că nu sunt probleme legate de corectarea lucrărilor candidaţilor la Bacalaureat în alte judeţe, deşi decizia a fost luată pe ultima sută de metri şi a fost contestată de majoritatea celor din sistemul de educaţie.

Cu toate acestea, şeful de la Educaţie a subliniat că nu va lua o măsură similară şi la Evaluarea Naţională, dat fiind faptul că sunt mai multe centre de evaluare decât sunt la examenul de Bacalaureat.

„Vom vedea la finalul examenului frecvenţa apariţiei acestor suspiciuni. Corectarea lucrărilor se desfăşoară foarte bine, nu s-a semnalat nici măcar un incident. Dintotdeauna, lucrările au plecat în acelaşi sistem securizat. Nu este niciun fel de diferenţă. Am adus un plus pentru a-i linişti pe cei care aveau îndoieli în sensul în care, la echipa care asigură securitatea e parcursul transportului, s-a adăugat şi un reprezentant al Comisiei Naţionale de Bacalaureat”, a declarat ieri ministrul.

Acesta a precizat că speră că, deşi profesorii au văzut măsura lui ca fiind una controversată, este important ca sistemul de corectură să fie unul vigilent.

„Ce aş putea să spun mai mult decât am spus deja, faptul că nu este un mesaj de neîncredere în sistem, ci dimpotrivă, anticipând rezultate mai bune la Bacalaureat nu aş vrea să spună cineva că rezultatele au fost mai bune pentru că subiectele au fost mai uşoare, pentru că vigilenţa a fost mai ridicată pe parcursul examenului şi mai scăzută la corectură”, a spus Cîmpeanu.

Mai puţine contestaţii la Evaluarea Naţională

Ministrul a adus în discuţie inclusiv faptul că anul acesta au fost depuse mai puţine contestaţii la Evaluarea Naţională decât în anii trecuţi. 

„Anul acesta am avut 14.483 de contestaţii faţă de circa 320.000 de lucrări. Procentul notelor care au rămas pe loc este de 66%, în timp ce 4.280 de note au fost mărite şi 650 de note au fost scăzute. Anul trecut numărul de lucrări contestate a fost 19.560, iar numărul notelor schimbate a fost aproape 7.000, dintre care aproape 6.000 au fost note mărite şi 1.935 de note au fost scăzute. În 2013, atât procentul notelor contestate, cât şi procentul notelor schimbate a fost mai mare decât în 2014, mai mare decât în 2015”, a declarat ministrul Educaţiei.

Câştig de cauză pentru editorii de manuale

O altă temă dezbătută ieri, la Adevărul Live, a fost legată de licitaţia pentru noile manuale şcolare de la clasa a III-a.

„Marţi, ca urmare a unei contestaţii, am primit decizia CNSC. Fiind vorba de manuale şcolare am cerut o etapă de preselecţie, în urma căreia să poată intra în competiţie după toate prevederile OUG 34 doar manualele care depăşesc un nivel de calitate. Am presupus un prag de 43 de puncte din 50, ce înseamnă de la nota 8,60. Adică să dăm şansa ca manualele să ajungă pe băncile elevilor de la această notă încolo. Răspunsul a fost că nu se poate accepta această dorinţă a ministerului.  Vom avea în competiţie foarte multe oferte existând posibilitatea să câştige manuale de nota 5 sau 4 care vin cu un preţ mai mic. Privind manualul şcolar ca pe orice alt bun ne interesează să avem un manual cu un leu mai ieftin, dar care nu e un manual de calitate. Asta ne spune Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

„Îmi pare rău că n-am reuşit şi îmi asum şi eu această vină să găsim o variantă legală ca manualul şcolar să fie privit cum merită. Nu cumpărăm produse de curăţenie, nu cumpărăm hârtie igienică, ci cumpărăm un manual şcolar, iar acel leu în minus n-ar trebui să fie determinant pentru alegerea lui. N-am avut înţelegere”, a explicat ministrul Educaţiei, adăugând că în zilele următoare, după examenele naţionale, este planificată licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite