Carantină de noapte în toată ţara. Cine va putea circula după ora 22:00 şi cum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masca este obligatorie şi în interior şi în exterior FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Masca este obligatorie şi în interior şi în exterior FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis vineri o serie de restricţii are vor fi valabile timp de 30 de zile. Astfel, în intervalul orar 22.00-05.00 vor mai putea ieşi din casă doar cei vaccinaţi, cei care merg la serviciu sau au o urgenţă medicală.

Hotărârea CNSU prevede „interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, a circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 22.00-05.00”.

Care sunt excepţiile

După ora 22.00 este permisă:

  • deplasarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  • deplasarea persoanelor în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi.
  • deplasarea persoanelor pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente.
  • deplasarea în afara localităţilor pentru persoanele care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.
  • deplasarea persoanelor din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Persoanele care s-au vaccinat anti-COVID şi cele trecute prin boală trebuie să prezinte certificatul verde, pe hârtie sau în format electronic.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional persoanele sunt obligate să prezinte legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil care trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

La fel, declaraţia pe propria răspundere trebuie completată şi de persoanele nevaccinate care ies din casă după ora 22.00 din cauza unei urgenţe.

Citeşte şi:

Noile restricţii care ar putea intra în vigoare luni: Carantină de noapte, certificat verde, magazine şi restaurante închise la ora 21:00

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite