Agenţia de Investigaţii de Mediu acuză România că sprijină comerţul ilegal cu gaze fluorurate şi cere o anchetă din partea Parchetului European VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Captură video
Foto: Captură video

La mai bine de un an după ce EIA a dezvăluit informaţii despre comerţul ilegal al Europei cu hidrofluorocarburi dăunătoare climei, organizaţia nonguvernamentală solicită Parchetului European o investigaţie asupra pieţei negre în creştere a gazelor cu efect de seră şi indică România drept „un punct de intrare ilegal major în UE”.

„Raportul „Europe's Most Chilling Crime” a dezvăluit că România este un punct de intrare ilegal major în UE, iar eşecul autorităţilor din această ţară de a acţiona în baza constatărilor ne-a obligat să îndemnăm Parchetul European să lanseze o anchetă oficială asupra infracţini aflate în desfăşurare”, se arată într-un comunicat al EIA (Environmental Investigation Agency).

HFC-urile sunt gaze frigorifice industriale utilizate, printre altele, în unităţile de răcire de aer condiţionat şi de supermarket. Uniunea Europeană a introdus un sistem de cote pentru a limita volumul acestora pe piaţă, explică sursa citată.

Ca parte a unei reduceri treptate a utilizării HFC, UE a introdus un sistem de cote prin Regulamentul său privind gazele fluorate pentru a limita volumul acestor gaze cu efect de seră pe piaţă. A redus oferta cu 37% în 2018, ceea ce a determinat creşterea vertiginoasă a preţurilor şi a alimentat, indirect, o piaţă neagră profitabilă în toată Europa. 

În cadrul anchetei din iulie 202, EIA  a dezvăluit modul în care buteliile ilegale de HFC produse în China au intrat în România prin Ucraina şi Turcia şi au fost apoi expediate în jurul continentului prin servicii de curierat şi în compartimentele de bagaje ale autocarelor transnaţionale.

Conform suersei citate, pe lângă identificarea rutelor de contrabandă, raportul a menţionat şi persoane fizice şi companii implicate în comerţul ilegal. Pentru a ocoli controalele la frontieră, contrabandiştii au exploatat lacunele procedurilor sau au mituit oficialii vameşii corupţi.

„În pofida faptului că am dat dovezile noastre organelor de drept din România în urmă cu 12 luni, nu pare să fi avut loc nicio acţiune. Comerţul ilegal nu numai că pune în pericol atingerea obiectivelor UE în materie de climă, dar a dus şi la pierderea a aproximativ 77 de milioane de euro pe an în TVA şi taxe vamale.Aşadar, într-o premieră pentru EIA, solicităm acum Parchetului European, care există pentru a proteja banii contribuabililor din UE de criminali, să investigheze această piaţă neagră în creştere a gazelor cu efect de seră”, a declarat Fionnuala Walravens, ofiţer de mediu al agenţiei.

Potrivit sursei citate, în ancheta EIA s-au comparat datele raportate în conformitate cu Regulamentul UE privind gazele fluorate cu datele comerciale şi alte surse multiple de informaţii, estimând că volumul de HFC ilegale introduse ilegal în UE se ridica la între 20-30% din comerţul legal. Pierderile pentru afacerile legitime sunt semnificative. În 2020, cei cinci mari producători de HFC din Europa au remarcat că importurile ilegale costă aproximativ 500 de milioane de dolari în profituri pierdute pe an.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite